A zöldek elfoglalták a magyar irodaházakat és logisztikai parkokat. De még csak most kezdődik!

A CBRE legutóbbi tanulmányában felhívja a figyelmet, hogy a budapesti ingatlanpiac európai viszonylatban az élen jár a zöld minősítések viszonylatában. A fejlődést jól jelzi, hogy a teljes – csaknem 4 millió m2-nyi – irodaállomány zöld minősítéseinek aránya öt év alatt 32 százalékról 43 százalékra nőtt. Az épületek 79 százaléka BREEAM, 35 százalékuk pedig LEED minősítésű, sőt, egyes épületek két minősítést is birtokolnak. Az egyre népszerűbb WELL aránya európai viszonylatban még viszonylag alacsonynak mondható, a hazai ingatlanállomány 3,5 százaléka rendelkezik ezzel a minősítéssel.

A tanúsítások az árazásában is meghatározó különbséget eredményeznek, hiszen például a Váci úti irodafolyosón a zöld minősítés 8,5 százalékkal növeli meg az irodák bérleti díját: az A kategóriás irodák kínálati ára átlagosan 14,9 euró/négyzetméter, míg zöld minősített állományban ugyanez az értek 15,5 euró/négyzetméter.

Magyarországon a HuGBC (Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete) vezeti a Minősített Magyar Épületek Adatbázist, amely a BREEAM, a LEED, a DGNB és a WELL minősítéseket gyűjti mind az újépítésű, mind a meglévő épületek esetében, de belső kialakításokat és üzemeltetéseket is lehet értkeltetni. Újépítésű ingatlanok között mintegy 125 épület szerzett minősítést végleges vagy tervezési fázisban, miközben a meglévő ingatlanok esetében több mint 110 komplexumról beszélhetünk az épület egészét tekintve.

A WELL pedig még csak most kezdett hódító útjára Magyarországon, ezzel kapcsolatban az eljárás 33 ingatlant érint. Ez abszolút az emberközpontú munkaterekre összpontosít, ahol számos szempont alapján az egészséges, humánus, komfortos irodákat értékelik, itt a nagybetűs ember, vagyis alkalmazott a környezetével teljes összhangban, szinte szimbiózisban él, így fizikailag és mentálisan is fitten tudja ellátni a feladatait.


Szervita Square Building

Zöldülő irodaházak

 A minősített épületek többsége irodaház, de bevásárlóközpontok, kiskereskedelmi parkok egységei, logisztikai központok, sőt, sportlétesítmények is megtalálhatók a listán. Most a tavalyi évből szemezgettünk, hogy milyen ingatlanok szereztek zöld minősítést. Kezdjük az irodaházakkal, hiszen ez a legjellemzőbb kereskedelmiingatlan-típus a fenntartható épületek listáján.

LEED Platinum minősítést kapott a Szervita Square Building, amely a Horizon Development fejlesztésében épült vegyes funkciós komplexum, ahol lakások, irodaterek és kiskereskedelmi egységek is helyet kaptak Budapest patinás belvárosában. A Szervita téren a kiemelkedő műemléki környezet olyan kortárs épülettel gazdagodott, amely méltán tekinthető a városrész új ikonikus színfoltjának.

Az Atenor már amikor belépett a magyar piacra, deklarálta, hogy környezettudatos épületeket fog fejleszteni. Eddigi legjelentősebb beruházása a Váci Greens irodapark, ahol minden ingatlan zöld minősítést szerzett. A vállalat jelenleg is több projektet menedzsel, így például a Bécsi úton épülő RoseVille irodaház is nemrég nyerte el a BREEAM Excellent minősítést.

De az Infoparkban sem állt meg az élet, hiszen mielőtt a Wing túladott három irodaházán, mindegyik épület BREEAM minősítést szerzett. A technológiai park az egyik legfontosabb terület Budapesten az innovatív tevékenységeket tekintve, egyetemi campus, menő technológiai vállalatok kaptak itt helyet, a Duna-part közelsége és a hatalmas zöld terület már eleve predesztinálja a negyedet a környezettudatos mindennapokra.

De ha átugrunk a folyó túloldalra, akkor is megcsíphetünk egy BREEAM Excellent minősítést, hiszen a TriGranit fejlesztésében épülő Millennium Gardens is kapott egy hivatalos visszajelzést, hogy a legújabb trendeknek tökéletesen megfelel. Itt is jelentős a parkosított terület, de az épület számos zöldterasszal is fog rendelkezni, és akkor a belső műszaki tartalmakat még nem is említettük.

Még mindig a Duna mellett járunk, hiszen a Property Market beruházásában a Kopaszi-gátnál megépült BudaPart CITY irodaház nemrég a LEED Gold minősítést érdemelte ki. A vízparti, hatalmas zöld terület mentén elkészült épület szintén hozza a 21. század elvárásait a fenntarthatósággal kapcsolatban, miközben egy régiós szinten is kiemelkedő megaberuházás része.

Infopark

Már nem rideg csarnokok többé

Az utóbbi években nagy változások történtek az ipariingatlan-piacon is, hiszen a logisztikai központok már nem csupán csarnokok, hatalmas terek, hanem a wellbeing is egyre fontosabb szerepet játszik, számos közösségi szolgáltatás szolgálja az ott dolgozók kényelmét. Emellett a környezettudatosságra is törekszenek, nem véletlenül sorra adják ki a nagy logisztikai fejlesztő a zöld kötvényeket. A raktárpiacon tapasztalható változás egyik ékes bizonyítéka, hogy Magyarországon tavaly már az összes CTP-ingatlan megkapta a BREEAM minősítést, amelyek különböző logisztikai parkokban találhatók.

A Futureal-csoport logisztikai fejlesztője, a HelloParks is nagy lendülettel vetette bele magát a beruházásokba, amelyeket az e-kereskedelem szárnyalása is támogat, sőt, a maglódi parkja már ki is érdemelte a BREEAM Excellent minősítést. A beruházás nemcsak műszaki tartalomban, hanem annak ergonómiai kialakításában, környezetre való hatásainak csökkentésében, energetikájában, üzemeltetésében is magas fenntarthatósági követelményeknek felelt meg.

Ha már ipari ingatlanpiac, akkor egy gyárról is emlékezzünk meg, LEED Gold minősítést kapott a Vitesco Technologies 21 ezer m2-es debreceni gyára. A komplexum fontos szerepet játszik az olyan autóipari trendek követésében, mint a villamosítás és a fenntarthatóság. A létesítmény többek között teljesen integrált épület- és energiagazdálkodási rendszerrel is rendelkezik, amely folyamatosan ellenőrzi a létesítmény paramétereit a pillanatnyi igényeknek megfelelően.

CTPark Budapest West

WELL és az ember

A már ismert minősítések mellett pár éve jelent meg a WELL, amely nem csak az épületek paramétereit vizsgálja, hanem a humán szempontokat is értékeli, vagyis egyszerűen fogalmazva, hogyan érezzük magunkat az egyes ingatlanokban. Magyarországon az International WELL Building Institute elsőként ítélte oda a minősítést egyik legmagasabb fokozatát a Futureal fejlesztésében megvalósult Corvin Technology Parknak. A komplexum biztos ami biztos, a BREEAM Very Good minősítést is megszerezte.

Tavaly pedig a Skanska fejlesztése, a Nordic Light Trio is megkapta a WELL Gold minősítést a Váci úton. Az épület egy nagyobb komplexum harmadik fázisa, az egyes szárnyak egy közpark köré szerveződnek, és a belső terek, szerkezetek környezettudatosságára garancia a skandináv elkötelezettség a fenntarthatóság irányában, illetve a 21. század minden irodai kényelme megtalálható a bérleményekben.


Corvin Technology Park

Klímatörvény, nettó nulla széndioxid-kibocsátás és taxonómia

 Ha pedig átfogóan nézzük az ágazatot, akkor azt láthatjuk, hogy a környezettudatosság és a fenntarthatóság az ingatlanpiaci szektorban nemcsak a bérlői, befektetői vagy tulajdonosi követelményeken érhető tetten, de egy sor új fenntarthatósági keretrendszer került 2021-ben bevezetésre, amely többek között a finanszírozói oldalra is nagy kihatással van

Barta Zsombor

„Fontos mérföldkő a 2021 nyarán elfogadott EU Klímatörvény, mely a 2050-es nettó nulla széndioxid-kibocsátás vállalást foglalja magába és egy fenntarthatóbb, alacsony emissziójú jövőképre való átállást szorgalmaz az EU tagállamaiban. Ezt az ambiciózus célt szolgálja az EU Taxonómia rendelete is, mely szektorspecifikusan meghatározza a fenntartható üzleti tevékenységeket, projekteket. Az EU Taxonómiának való megfelelés adott esetben kedvezőbb finanszírozási feltételekkel járhat, illetve a nettó nulla kibocsátásra való átállást hivatott hatékonyan előre lendíteni” – mondja Barta Zsombor MRICS, a HuGBC elnöke.

Majd hozzáteszi, hogy „bár az ESG alapú felmérések és értékelések már több éve ismertek a szakmai körökben, mégis, az előbb említett ambiciózus célok és vállalások is kellettek ahhoz, hogy 2021-ben az ingatlanszektorban is egyre fajsúlyosabban megjelenjen ez az értékelő rendszer. Az említett tavalyi trendek mind szorosan összefüggésben vannak a fenntarthatóbb jövőképpel és az ahhoz vezető úttal, ezért idén is várható, hogy az ingatlanpiacon még sokat és sokszor fogunk az új fogalmakkal, értékelésekkel találkozni.

Címlap-kép: Váci Greens