15 százalékkal nőtt a Spar forgalma tavaly

A Spar Magyarország 915,7 milliárd forint bruttó árbevételt ért el 2022-ben, 15,6 százalékkal többet az előző évinél.

Az eladott termékek mennyiségében éves szinten minimális volt a csökkenés tavaly, a nagyon erős első fél évet egy mennyiségben jelentősen mínuszos második fél év követte – fogalmazott Heiszler Gabriella. A vállalat 623 üzletet működtetett 2022 végén, ebből 248 volt a franchise-üzlet. A foglalkoztatottak száma mintegy 14 ezer volt, ezen felül még 3200-an dolgoztak a franchise-üzletekben.

Beruházásokra az elmúlt öt évben 149 milliárd forintot, ebből tavaly 31 milliárd forintot fordított a Spar Magyarország – ismertette a cég elnök-ügyvezetője. Heiszler Gabriella kitért arra, hogy a Spar saját bicskei és perbáli Regnum húsüzemeiben jelentős termékfejlesztések történtek tavaly. A bicskei húsüzem nettó forgalma meghaladta az 53 milliárd, a perbáli üzem nettó forgalma pedig a 8 milliárd forintot 2022-ben, míg a kész salátákat, krémeket, szendvicseket gyártó üllői Spar enjoy.convenience üzem nettó forgalma 2,7 milliárd forint volt.

Tavaly is aktív fejlesztési tevékenységet végeztek

Tavaly két új szupermarketet nyitott és 11 üzletet újított fel a Spar. Heiszler Gabriella ezek közül egyebek mellett kiemelte a budapesti Bécsi úti Interspart, amelyre 2,3 milliárd forintot, a pécsi Interspart, amelyre csaknem 4,7 milliárd forintot és a nyíregyházi Interspart, amelyre 4,1 milliárd forintot fordítottak. Szalay Zsolt, a társaság ügyvezető igazgatója elmondta: a két új szupermarket Szigetszentmiklóson és a budapesti Lurdy házban nyílt, összesen több mint 1,6 milliárd forintos ráfordítással.

A zöldmezős beruházások és a felújítások esetében is kiemelt szempont az üzemeltetés során keletkező káros környezeti hatások csökkentése és az energiahatékonyság növelése. A 2017. évi értékhez képest öt év alatt 49 százalékkal csökkent az áruházláncnál az üvegházhatású gázok kibocsátása – ismertette az ügyvezető igazgató.

Heiszler Gabriella még elmondta, hogy az áruházlánc összesen 20-22 ezer élelmiszer-terméket és mintegy 10 ezer nem élelmiszer-terméket árul. A fejlesztések eredményeképpen 4400 sajátmárkás termékük van, amelyek 87 százaléka hazai beszállítóktól származik. Tavaly az árbevétel egyharmada már a sajátmárkás termékek forgalmából keletkezett – emelte ki. Hozzátette azt is, hogy a vásárlók extrémen árérzékenyek lettek.

Az árstopos termékek forgalma változatlanul kiemelkedő. Az elnök-ügyvezető példaként említette, hogy csaknem négyszer annyi 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT tejet adnak el, mint korábban, mert a fogyasztók átálltak erre. Cukorból háromszoros mennyiség fogy, miután egyes cukrászdáknak, éttermeknek, hoteleknek a mennyiségi korlátozás ellenére is olcsóbb így vásárolni, mint nagykereskedőtől rendelni – mondta.

Fotó: spar.hu