A „Bringával Boltba” kampány Miskolcon indul a Szinvapark Bevásárlóközpontban

A Kerékpárosklub és a Kerékpáros Miskolc Egyesület egy óriásfotókiállítással indította útjára Miskolcon a Bringával Boltba kampányt május 28-án. Az óriási méretű képek mindegyike arról tanúskodik, hogy a kerékpárral való vásárlás természetes része lehet életünknek – június 11-ig lesznek megtekinthetőek a miskolci Szinvapark Bevásárlóközpontban. Az országos kampány első állomása nem véletlenül Miskolc: az önkormányzat civilekkel való együttműködése országosan is példamutató, valamint a Szinvapark beruházásában tavaly átadott, önkiszolgáló szabadtéri szerszámállvánnyal is felszerelt 40 beállóhelyes kerékpárparkoló szinte egyedülálló az országban és méltán keltett országos szinten is figyelmet. 

A kampány védnöke, Pfliegler Péter, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere a jövőben is számít a piaci szereplők részvételére. Miután a város anyagi forrásai korlátozottak, a vállalkozói szféra bevonásával egy hatékony munkamegosztás alakulhat ki. Ennek keretében, ha a piaci szereplők is részt vállalnak kerékpárparkolók telepítésében, új ügyfelekhez juthatnak – azaz üzleti érdekeik is indokolhatják az ilyesfajta beruházásokat. E közös cél érdekében az Önkormányzat szükség esetén kiemelten fogja kezelni a kerékpár parkoló építési engedélyezéseket.

Beszámolt az önkormányzat jövőbeli kerékpáros fejlesztési terveiről is: tervezik a város északi és keleti kerékpáros kapcsolatának megteremtését valamint egy új városi közbringa rendszer előkészítését. Elmondta, hogy folyamatosan együttműködnek a Kerékpáros Miskolc Egyesülettel a kerékpáros fejlesztések kapcsán, rendszeresen kikérik javaslataikat. A Búza téri piac esetében is az egyesülettel együttműködésben telepítenek idén júliusban egy 25 beállásos kerékpárparkolót. Az önkormányzat ezzel az 1 millió forintos beruházással kívánja saját részét hozzátenni a Bringával Boltba kampányhoz, remélve, hogy ez hasonló lépésre sarkallja a piaci szereplőket. 

Kunhalmi Zoltán, a Kerékpáros Miskolc Egyesület elnöke a Bringával Boltba kampány jegyében nyilvános felhívásban kérte a tenniakaró miskolci kerékpáros önkénteseket, hogy juttassák el tájékoztatóanyaguk segítségével a kampányfelhívást miskolci üzletek, boltok vezetőihez. A kis füzet – melyet a kerekparosmiskolc.net oldalon igényelni – tájékoztatást nyújt az érdeklődő kereskedőknek arról, miért érdemes támogatniuk a kerékpáros vásárlást, és mit tegyenek annak érdekében, hogy hozzájuk is egyre többen jöjjenek biciklivel. Az Egyesület minden segítséget megad az üzletek számára a kerékpár parkolók tervezéséhez és megvalósításához egyaránt, hiszen nagyon fontosnak tartja, hogy ezek az újonnan telepített parkolók jól használhatóak és magas színvonalúak legyenek.

Sidló László, a Szinvapark intézményvezetője örömének adott hangot amiatt, hogy az óriásfotó kiállításnak Miskolcon a Szinvapark adhatott otthont, hiszen az intézmény számára mindig is fontosak voltak a kerékpárral érkezők. Ezért is építettek egy egyedülállóan nagy, 40 beállóhelyes, nyilvános szervízállomással is felszerelt kerékpárparkolót a múlt évben, mely méltán váltott ki országos sajtóvisszhangot.