A CTP betört a magyar logisztikai piacra – beszélgetés Nemes Rudolffal, a CTP hazai country menedzserével

– Két és fél éve jelent meg a cégcsoport Magyarországon. Milyen alapvető okokat nevezhetünk meg, amelyek miatt a CTP fantáziát látott a magyar ingatlanpiacban, és jelentős befektetéseket eszközölt?

– Több okot is megnevezhetünk, amiért a CTP megjelent a magyar ingatlanpiacon. Egyrészt nagyjából két évvel ezelőtt Magyarországon és az egész Kelet-Közép-Európai régióban az üresedési ráta jelentős mértékben csökkenni kezdett, vagyis egyre nagyobb piaci igény jelentkezett bérlemények iránt, másrészt akkoriban kedvező tranzakciós lehetőségek adódtak, a meglévő ipari ingatlanállományt sokkal kedvezőbb áron lehetett megvásárolni, mint manapság. Ráadásul az ingatlanpiac eme szegmensében a 12-14%-os hozamelvárások egyáltalán nem voltak irreálisak, miközben viszonylag alacsony bérleti díjakat regisztrálhattunk. A CTP expanziós stratégiájának sikerét jól jelzi, hogy a két évvel ezelőtt megvásárolt ingatlanállományunk bérleti díját azóta több helyen átlagosan 50-60%-kal is tudtuk emelni, ami az érintett épületek jelentős értéknövekedését is eredményezte.

– A CTP a magyar piacon nem csak logisztikai ingatlanokat kezel és épít, hanem jelentős ipari üzemeket is fejleszt. Milyen különbségeket említhetünk meg fejlesztői szemmel a két ingatlaneszköz tekintetében?

– Általában a termelési és a logisztikai célra épített ingatlanok alapstruktúrája ugyanaz, bár természetesen a műszaki tartalom tekintetében jelentkezhetnek eltérések – pl. áramellátás stb. –, ugyanakkor az ipari üzemeket működtető bérlők kevésbé árérzékenyek. Sokkal jobban megéri a termelő tevékenységet végző vállalatok számára csarnokokat fejleszteni, ráadásul esetükben 10-20 éves hosszú távú bérleti szerződésekről beszélhetünk. A CTP a személyre szabott gyártócsarnokok fejlesztésében mind Magyarországon, mind a régióban jelentős piaci szereplő.

– A CTP nemrég jelentette be, hogy spekulatív alapon két logisztikai ingatlanberuházást is elindít Budapest környékén, amelyek eddig hiánycikknek számítottak Magyarországon, noha a bérlők részéről nagy igény mutatkozik az új raktárak iránt. Milyen szempontok alapján határozták meg az új építkezések helyszíneit?

– Idén már több nemzetközi vállalat is fejlesztéseket jelentett be, de azok túlnyomó részben built to suit típusú beruházások, míg mi jelen pillanatban valóban nem rendelkezünk bérlőkkel a 2019 elejére megépülő ingatlanainkban. Két helyszínen, Biatorbágyon és Dunaharaszti közelében fogunk csarnokokat építeni. Az első helyszínen csaknem nulla százalékos az üresedési ráta, hiszen az ott található több mint 100 ezer négyzetméternyi bérbeadható területtel rendelkező épületeinkben mindössze kétezer m2-nyi a szabad terület, miközben hatalmas igénnyel szembesülünk. Ezért döntöttünk úgy, hogy belekezdünk a biatorbágyi fejlesztés első ütemébe. Már most úgy számolunk, hogy legkésőbb év végére – amikor várhatóan befejeződik a beruházás első fázisa – tele lesz az új ingatlan bérlővel. Ugyanez a tendencia érvényesül Dunaharasztiban is, ahol gyakorlatilag nincs üres raktár, viszont itt is jelentős a kereslet. A CTP a piaci igényeket felmérve kifejezetten a budapesti agglomerációban indítja el a spekulatív fejlesztéseit.

– Milyen terveik vannak a city logisztikában, hiszen ez az ingatlantípus is nagyon keresett Budapesten?

– Jelentős igénnyel szembesülünk a city logisztikában is, ezért fejlesztettük ki az ún. CTBoxot, amely három az egyben bemutatótermet, kiskereskedelmi, illetve irodaterületet integrál egyetlen helyszínen. Ezt az egyedülálló koncepciót leteszteljük a piacon, hogy hogyan reagálnak a szereplők erre az innovatív kezdeményezésünkre.

– A city logisztikában sokkal több kisebb raktáregységgel találkozhatunk, mint egy logisztikai park esetében. Miért éri meg akkor egy fejlesztőnek city logisztikával foglalkozni?

– Kisebbek ugyan a bérlemények, vagyis több bérlő tölt meg ugyanakkora területet, mint egy logisztikai park esetében, viszont a bérleti díjak is magasabbak. A city logisztika jövedelmezőbb lehet, hiszen nem egy bérlőre kell alapoznunk a megtérülést, a sok partner jelenléte miatt a pénzügyi kockázatok is kisebbek.

– Milyen tevékenységet végző bérlőkre számítanak majd az új fejlesztésekben?

– Elsősorban logisztikával, szállítmányozással foglalkozó, disztribúciós központokat működtető bérlőket várunk, hiszen az épülő raktárak az átlagnál magasabb belmagassággal rendelkeznek majd, így ha ideális a területkihasználtság, akkor 20%-kal hatékonyabb raktározás valósítható meg az épülő ingatlanainkban.

– Mint már említettük, a CTP nagyjából két éve jelent meg a magyar piacon, azóta azonban hatalmas növekedést produkált, jelenleg 421 ezer m2-nyi bérbeadható területtel rendelkezik. Hogyan lehet ezt a hatalmas volumenű fejlődést szakember-gárdával kielégíteni?

– A cégcsoport az anyaországban, Prágában és Brnóban rendelkezik egy nagyobb létszámú csapattal, akik jelentős háttértámogatást nyújtanak a magyarországi vállalat számára is. Mindemellett azzal számolunk, hogy a jövőben jelentősen növekszik a hazai csapat létszáma is.