A kínai ingatlanbuborék hatalmas árnyékot vet a világra

A kínai ingatlanpiaci buborék már jó ideje ismert a szakemberek körében, azonban a legutóbbi fejlemények miatt egyre ismertebbé válik a közvélemény előtt is. Az majd idővel derül ki, hogy mindezek a folyamatok hogyan hatnak a világgazdaságra.

A kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja, írta nemrég a Fitch Ratings negyedéves globális előrejelzésében. A jelek mindenesetre az aggodalmakat igazolják, hiszen a gigafejlesztéseiről ismert Evergrande gyanús körülmények között fizetésképtelenné vált, majd Kína legnagyobb ingatlanberuházója, a Country Garden visszavonta a tervezett 300 millió dolláros részvénykihelyezést.

A kínai kormány rögtön megkezdte a tűzoltást, és hatalmas volumenben kezdett hitelezni a bajba jutott vállalatok működésének megőrzése érdekében, azonban sokan úgy gondolják, hogy ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy elkerüljük a nagyobb bajt. A kínai ingatlanpiac ugyanis jócskán elszakadt a kereslet-kínálat öröktörvényű egészséges dinamikájától, ezt mi magyarok meglehetősen jól tudjuk: elég csak a 2008-as válságra gondolnunk.

Azonban nem könnyű a kínai ingatlanpiac paramétereit elemezni, hiszen egy különleges ország, amely sok esetben másként működik, mint egy nyugati típusú gazdaság. Nemcsak kulturálisan és politikailag egyedülállóak, hanem mivel a kommunista párt nagyon sok intézményüket ellenőrzi, ezért nehéz megbízni a hivatalos adatokban. Jól emlékezhetünk még az 1990 előtti időkre, amikor tervszerűen hamisították az adatokat.

Döbbenetes adatok

De most jöjjön egy megdöbbentő adat: a kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal egykori helyettes vezetője, He Keng azt mondta, hogy becslése szerint Kínában a jelenlegi üres lakások száma elérheti a 3 milliárd egységet. Ha ez igaz, akkor ez egy elképesztő szám, ezért inkább ezt tekintsük fikciónak valóságelemekkel.

De van egy másik szám is, ami hivatalos. A Nemzeti Statisztikai Hivatal becslése szerint az eladatlan lakások száma 7,2 millió. Valahol a kettő között lehet az igazság. Vagyis akár 20-100 millió lakás is üresen állhat Kínában. Egy másik korábbi adat szerint júliusban a 100 legnagyobb kínai fejlesztő újlakás-eladásai 33 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest.

Esnek ki a csontvázak

Mindenesetre folyamatosan esnek ki a csontvázak a szekrényből, ami azért jelzésértékű. Így a már említett, a világ legeladósodottabb ingatlanfejlesztő cége, az Evergrande alapítója ellen „illegális bűncselekmények” miatt nyomoznak, emiatt jelenleg előzetes letartóztatásban van.

De nem ő az egyetlen, hiszen Bao Fant, a China Renaissance Holdings alapítóját már februárban őrizetbe vették. Bao korábban a Credit Suisse Groupnál és a Morgan Stanleynél dolgozott, vagyis Kína egyik legjobb kapcsolatokkal rendelkező bankárjaként emlegették, aki kiemelkedő nemzetközi tranzakciókban vett részt.

Xiao Jianhuát, a Tomorrow Holdings alapítóját pedig még tavaly 13 év börtönbüntetésre ítélték, a vállalatot pedig 8,1 milliárd dollárra bírságolták. A kínai-kanadai milliárdost, akiről ismert, hogy kapcsolatban áll a kínai kommunista párt elitjével, egy hongkongi luxusszállóból tolószékben vitték el a hajnali órákban.

De ezek csak kiragadott példák, hiszen másokat felmentettek a gyanú alól, miközben folyamatosan bukkannak elő újabb ügyek, hogy elbizonytalanítsák a piaci szereplőket. Mindenesetre a Fitch Ratings említett elemzése sem vet túl jó fényt Kínára, hiszen adataik szerint a kínai ingatlanszektor veszi fel a kínai gazdaságban eszközölt beruházások teljes értékének harmadát, ami az éves kínai GDP-érték 12 százalékának felel meg.

Fotó: Getty Images