A kínai ingatlanpiac válsága a világgazdaságra is hatást gyakorol

A kínai ingatlanpiac egyre meredekebb visszaesése jövőre várhatóan a világgazdaság egészének növekedését is lassítja – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban bemutatott negyedéves globális előrejelzésében. A nemzetközi hitelminősítő szerint ugyanakkor az orosz gazdaság jobban teljesít a vártnál.

A cég a 33 oldalas új szektorelemzésben 0,1 százalékponttal 2,5 százalékra javította a globális szintű hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló prognózisát. A Fitch az amerikai és a japán gazdaságban, valamint a feltörekvő térségben tapasztalt „meglepő” ellenállóképességgel indokolta a világgazdaság idei növekedési teljesítményére adott becslés javítását.

A Fitch Ratings az amerikai GDP-érték idei bővülésére vonatkozó prognózisát jelentősen, 0,8 százalékponttal 2 százalékra, a japán gazdaság idei növekedésére szóló előrejelzését 0,7 százalékponttal ugyancsak 2 százalékra, a globális feltörekvő térség Kína nélkül számolt átlagos GDP-növekedésére kidolgozott becslését 0,5 százalékkal 3,4 százalékra emelte.

A ház londoni elemzői ugyanakkor a 2024-re érvényes globális növekedési prognózisukat 0,2 százalékponttal 1,9 százalékra gyengítették. Ennek egyik fő tényezője, hogy a cég a kínai gazdaságban az általa eddig vártnál ugyancsak 0,2 százalékponttal lassabb, 4,6 százalékos növekedést vár jövőre. A Fitch a kínai hazai össztermék idei bővülési ütemére adott prognózisát is erősen, 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra rontotta.

A hitelminősítő 2024-ben mindössze 0,3 százalékos – az eddigi előrejelzésnél 0,2 százalékponttal lassabb – amerikai gazdasági növekedésre számít, az euróövezetre szóló jövő évi GDP-növekedési prognózisát 0,3 százalékponttal 1,1 százalékra vette vissza. A Fitch Ratings elemzése szerint a 2024-re szóló negatív előrejelzési korrekciók fő oka az, hogy a kínai ingatlanpiac korábban várt stabilizációja nem következett be, a szektor forgalma az idén akár 20 százalékkal is zuhanhat.

A tanulmány szerint a kínai ingatlanszektor veszi fel a kínai gazdaságban eszközölt beruházások teljes értékének harmadát – ez az éves kínai GDP-érték 12 százalékának felel meg -, és ennek erőteljes multiplikátor-hatása van a szélesebb értelemben vett gazdaságra. A hitelminősítő hangsúlyozza, hogy az elmúlt tíz évben végbement kiegyensúlyozódás ellenére még mindig a beruházások adják a kínai hazai össztermék éves értékének 42 százalékát. Mindemellett az eddig végrehajtott szakpolitikai enyhítési lépések sem bizonyultak átütő erejűnek, és a kínai export iránti kereslet is hanyatlik – áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett globális előrejelzésében.

Fotó: Getty Images – Sanghaj