A logisztika húzóágazat Magyarországon. Átadták a Trans-Sped raktárkomplexumát

Menczer Tamás a Trans-Sped logisztikai vállalat új, 5100 négyzetméteres raktárkomplexumának bemutatóján azt mondta, a logisztikai szektor mintegy 300 ezer embernek ad munkát Magyarországon, és tavaly 300 millió tonna áru szállítását végezték el.

A szektor termelési értéke 2022-ben 50 százalékkal nőtt, meghaladta az 5500 milliárd forintot – tette hozzá az államtitkár. Menczer Tamás példaértékűnek nevezte a debreceni székhelyű Trans-Sped családi vállalkozást, amely 33 éve alakult, 900 embert foglalkoztat, és tavalyi árbevétele megközelítette a 33 milliárd forintot.

A céggel történt megállapodás értelmében a Trans-Sped 2017-2023 között hat új logisztikai központot hoz létre, hármat Debrecenben, egyet-egyet Nagytarcsán, Környén és Tatán. A teljes beruházási érték megközelíti a nyolcmilliárd forintot, amivel 270 új munkahelyet teremtenek. A fejlesztéshez a kormány 2,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – tette hozzá az államtitkár.

Papp László, Debrecen polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt 25 évben „felkavarták az állóvizet” a város gazdaságában, és ehhez az olyan sikeres vállalkozások is hozzájárultak, mint a Trans-Sped logisztikai vállalat. Külön szólt az elmúlt nyolc év fejlesztéseiről, amióta 12,5 milliárd euró beruházással 16 ezer új munkahely jött létre, az ipari parkok területét pedig 2014 óta 150 hektárról 1500 hektárra növelték.

Pósán László, a térség országgyűlési képviselője felidézte az 1990-es évek elejét, amikor még Debrecenből Budapestre eljutni is „logisztikai kihívást” jelentett. Ekkor szervezték a városban az Elérhetőség-konferenciákat, amelyeknek a fő kezdeményezője Fülöp Zsolt, a Trans-Sped cégcsoport alapító tulajdonosa volt, aki azóta az ország egyik legjelentősebb szállítmányozási-logisztikai vállalkozását építette fel.

Fülöp Zsolt a siker egyik forrásának a szállítmányozást igénybe vevő cégekkel a partneri kapcsolatokat és a korszerű logisztikai háttér biztosítását nevezte. Hozzátette: a cégükben sikeresen megtörtént a generációváltás, mindkét fia vezető beosztásban viszi tovább a feladatokat. A cégvezető bejelentette: a Logicon Invest Magyarország Kft.-vel együttműködve a piacon egyedülálló göngyöleg- és ládatisztítási szolgáltatást is bevezetnek.

Fotó: MTI /Czeglédi Zsolt