A Parkl a külföldi irodaházakat is kinézte magának

A Parkl Digital Technologies 4 millió eurós befektetést kapott a kockázati tőkealapkezelő Lead Ventures-től. A tőkebefektetés célja a Parkl növekedési stratégiájának finanszírozása, amivel a magyar tech scale-up az irodapiac meghatározó digitális szolgáltatójává válhat külföldön is.

A jelenleg több mint 40 irodaházban összesen 10 ezernél is több parkolóhelyet, valamint emellett országszerte mintegy 700 töltőpontot üzemeltető Parkl célul tűzte ki, hogy a hazai piac mellett az egész Közép- és Kelet Európai régióban a vállalati mobilitás szakértője legyen. A Parkl átfogó üzleti szolgáltatása elsődlegesen irodaház üzemeltetők és bérlőik számára nyújt digitális parkolási szolgáltatást és elektromos autó töltőinfrastruktúra menedzsmentet, a kiépítéstől egészen az üzemeltetésig.

Az okos rendszer bevezetése támogatja a hatékony ingatlan üzemeltetést és növeli a bérlői elégedettséget, hozzájárulva a vállalatok ESG céljainak eléréséhez is. Üzleti megoldásai mellett a Parkl mobil applikációjában zárt téri és utcai parkolást, valamint elektromobilitási szolgáltatást is kínál a városi autósoknak.

“A Lead Ventures ideális befektető számunkra, hiszen meghatározó szerepe van a hazai és régiós piacokon is. Tapasztalatukkal és a portfoliójukból eredő szinergiákkal extra lendületet tudnak adni a Parklnek, hogy még dinamikusabban tudjuk tovább skálázni a szolgáltatásunkat, itthon és külföldön egyaránt” – árulta el az üzlet kapcsán Somogyi Zsolt, a Parkl alapító-ügyvezetője.

Az irodapiacon általános kihívást jelent napjainkban a kihasználtság optimalizálása, ami egyben a fenntarthatóság egyik legfőbb záloga is. Ez azonban nem csak a munkaállomások szintjén érezteti a hatását, hanem nagyban befolyásolja az irodaházi parkolók üzemeltetését is. A parkolóhelyek kihasználtságának javítása hozzájárul a bérlői és végső soron a munkavállalói elégedettséghez is, ennek elérése azonban okos megoldásokat igényel.

Jelentős nyomást jelent továbbá az ingatlanüzemeltetők számára az ESG célok elérésének egyik leghatékonyabb eszköze, a céges flották növekvő ütemű elektrifikációja. Az új autó vásárlások mintegy 70%-át jellemzően vállalatok teszik ki, amelyekből közel minden hatodik elektromos autó. A vállalatok egyre gyorsabb ütemben zajló flotta elektrifikációja új kihívások elé helyezi az ingatlanüzemeltetőket, akiknek megbízható megoldást kell kínálniuk a növekvő hálózati és e-mobilitási igényekre.

A Parkl év eleji partnerfelmérése alapján az irodaház üzemeltetők több, mint fele tervez idén is bővíteni a töltőpontjai számán, miközben az elektrifikációba már belekezdett vállalatok háromnegyede készül elektromos autó flottája bővítésére 2024-ben.

A Parkl meggyőződése, hogy idővel minden parkolóhely egyben töltőhely is lesz, amit a vállalati elektrifikációs trendek is igazolni látszanak. Ennek megfelelően a töltést a parkolással együtt kell kezelni, egy rendszerben, kellő figyelmet fordítva a végfelhasználói igényekre. Az irodaházi mobilitásra szolgáltatásként kell tekinteni, ami sikeresen növeli az ingatlan értékajánlatát és a bérlői elégedettséget.

“Mind a proptech, mind az elektromobilitás dinamikusan növekvő iparágak lesznek a következő évtizedekben, éppen ezért nagy fantáziát is látunk bennük. Mivel elkötelezettek vagyunk a fenntartható megoldások iránt, a Lead Ventures portfolió stratégiájába tökéletesen illenek a Parkl mobilitási szolgáltatásai” – mondta Haszonics Balázs, a Lead Ventures ügyvezető partnere.