A Super Bowl a létesítménygazdálkodási piac csúcsderbije

A Super Bowl nem csupán egy izgalmas sporteseményről szól, hanem a mögötte álló összetett létesítménygazdálkodási folyamatokról is. A fő amerikai futball-bajnokság döntőjének facility management feladatainak biztosítása egy rendkívül összetett és technológiai szempontból kihívást jelentő kihívás, amelynek sikere elengedhetetlen az esemény sikeréhez. Az FM- csapatnak minden részletre oda kell figyelnie, hogy biztosítsa az esemény zökkenőmentes lebonyolítását, írja a Facility/Property Management Blog.

A San Francisco 49ers 41:33 arányban múlta felül a Detroit Lions amerikai futball csapatát, így az NFC bajnokaként jutott be a Super Bowl LVIII-ba, ahol a címvédő, a Kansas City Chiefs ellenében küzdhet meg a Vince Lombardi-trófeáért. A felmérések szerint a mérkőzésnek több mint 121 millió nézője lesz. Hogy miért foglalkoznak ezzel a Property/Facility Management Blogban? Mert az ilyen méretű sportrendezvények kihívások elé állítanak bennünket, létesítménygazdálkodással foglalkozókat is. 

Az amerikai futball a lacrosse után a második legrégebbi szervezett amerikai sport. A Super Bowl nem csupán sportesemény, hanem egy olyan komplex rendezvény, amely számos logisztikai és infrastrukturális kihívást jelent a házigazda városnak és a Super Bowl facility management csapatának. A National Football League (NFL) minden év novemberében 200-300 oldalas pályázati könyvet ad ki azon városok számára, amelyek valamelyik jövőbeni mérkőzés megrendezésére pályáznak. Az ajánlatok tervezetét áprilisban kell benyújtani, és az NFL tulajdonosai valamikor ezután szavaznak a helyszínről.

Az alapkövetelmények közé olyanok tartoznak például mint: 70.000 férőhelyes vagy legalább ekkora méretűre bővíthető stadion, legalább 19.000, legalább három- vagy négyéjszakás tartózkodásra igénybe vehető szállodai szoba, beleértve a csapatok és az NFL személyzetének szobáit is, számos közeli létesítmény vagy helyiség a média és az akkreditációs központ számára, legalább 10 °C-os napi átlaghőmérséklet a mérkőzés hetében, vagy egy klimatizált beltéri létesítmény 

Ugyanakkor a jogtulajdonos liga a rendezési jog elnyerésének feltételeként szab még olyan dolgokat is, mint például, hogy kizárólagos hozzáférést kell biztosítani (ingyenesen) három kiváló minőségű, 18 lyukú golfpályához, hogy a Super Bowl hétvégéjén tornát rendezhessen. (Két „kiváló minőségű” bowlingpálya ingyenes használatát is kérik a Super Bowl előtti szerdán és/vagy csütörtökön megrendezésre kerülő versenyhez. Emellett például azt is előírják, hogy a mérkőzés napján az NFL-nek 35.000 parkolóhelyet kell kapnia ingyenesen a stadion közelében.) 

Az idei Super Bowl helyszíne, az Allegiant Stadium egy tízszintes, kupolás, többcélú stadion a nevadai Paradise városában, a szomszédos Las Vegastól délnyugatra. A 2020-ban megnyílt hely ETFE (etilén-tetrafluoretilén) tetővel, ezüst és fekete külsővel, a YESCO által telepített világító csíkokkal, egy 84 méteres video-képernyővel, valamint nagy, behúzható függönyszerű oldalablakokkal rendelkezik. A behúzható ablakok előtti északi végzóna területén egy 26 méteres fáklya található, amely az akár 71.835 fős befogadóképességűre is bővíthető épület átadásakor a világ legnagyobb 3D nyomtatott tárgya volt.

A LEED Gold minősítésű stadionban egy természetes bermuda füves pálya található, amelyet elsősorban NFL-meccsekre használnak. Az ilyen konfiguráció fő előnye, hogy lehetővé teszi, hogy a játékfelületet természetes napfény érje, s amikor nincs használatban a létesítményben más rendezvényeket is tarthatnak anélkül, hogy a fű károsodásának kockázata fennállna. Az Allegiant Stadiumnak van egy műfüves pályája is, amelyet főként egyetemi futball mérkőzésekre használnak. 

Fotó: Getty Images – illusztráció