A szuperrobotok ellephetik az autógyárakat

A Boston Dynamics nemrég tett közzé egy videót, amelyben a világ legfejlettebb humanoid robotjának mondott Atlas egy viszonylag nehéz autóalkatrészt pakolja különböző módokon különböző helyekre. 

Az Atlast a korábbi felvételeken már láttuk súlyosabb tárgyakat, például szerszámosládát vagy deszkát cipelni, amelyek emelgetése, szállítása és lerakása könnyen felboríthatná a robot egyensúlyát, ezen keresztül pedig magát a robotot is. A mostani mutatvány azonban ezekhez képest is előrelépést jelent, amennyiben az Atlas az eddigieknél finomabban használható kezekkel dolgozik, írja a bitport.hu.

A korábbi megoldás egyetlen forgást biztosított a tenyérnél, ami ráadásul maximális erővel szorított meg bármit, amit a robot felkapott: az említett deszka esetében például tönkre is tette a fát. Az új kezeket azonban három ujjal és ujjanként két ízülettel tervezték egy közös forgásponttal a kéz fején, az ujjak pedig mindkét irányban hajlíthatók, így az Atlas képes tényleg kézbe venni a tárgyakat ahelyett, hogy összeroppantaná őket. A lengéscsillapító persze nem éppen törékeny, de bonyolult a felülete, így majdnem 15 kilogrammos tömegével együtt annak sem egyszerű feladat a precíz mozgatása.

A mostani felvétel is a Boston Dynamics laborjában készült, de a berendezett környezet ezúttal is jól szimulálja a repetitav gyártási vagy szállítási munkákat, azokra hajazó manipulációs kihívások elé állítva a robotot. A felvételen szereplő alkatrészt is számtalan módon tudná helytelenül megfogni, ügyelnie kell rá, hogy rakodáskor ne csapja oda a polchoz, és tekintettel kell lennie mindenféle külső akadályokra. Bár az is igaz, hogy a videó előre kiszámított műveleteket mutat be, vagyis az Atlasnak bizonyára nehezebb dolga lenne a korábban nem látott és fel nem dolgozott tárgyakkal.

Kép: Boston Dynamics YouTube-csatorna