A világ 10 legfantasztikusabb könyvesboltja

1. Livraria Lello, Porto, Portugália

Az egyik legrégebbi könyvesbolt Portugáliában – 1869-ben alapították a céget –, és a Lonely Planet a kategóriájában nemrég a 3. legszebb üzletnek titulálta a világon.

2. El Ateneo, Buenos Aires, Argentína

Az El Ateneo korábban színházként üzemelt, most pedig könyvesboltként funkcionál, de korábbi teátrális atmoszféráját megőrizte. Fantasztikus méretek! Az eklektikus színház egyébként 1919-ben nyitotta meg kapuit, amelynek nézőtere 1050 személyt tudott elhelyezni. 2000-ben alakították át könyvesbolttá, hasznos alapterülete 2000 m2, évente nagyjából egy millió ember keresi fel, és 2007-ben például csaknem 700 ezer könyvet értékesítettek.

3. Pendulo, Mexikóváros, Mexikó

Reggelit, ebédet és vacsorát is lehet rendelni a könyvfalak között Mexikó fővárosában. Lágy zene szól, gőzölög a kávé, jöhetnek a könyvek…

4. Atlantis Books, Santorini, Görögország

A könyvesbolt mellől fantasztikus kilátás nyílik a tengerre, a sziget településszerkezete pedig a vulkános múlt miatt vadregényes. Éppen 10 éves megalakulásának évfordulóját ünnepli idén az üzlet, amelyet egy amerikai, ciprusi és angol nemzetiségűekből álló baráti társaság hozott létre.

5. Bart’s Books, Ojai, Kalifornia, USA

A világ legnagyobb szabadtéri könyvesboltja Kaliforniában található.

6. Hay, Hay-on-Wye, Wales

Hay-on-Wye egy mindössze 2000 lakossal rendelkező kisváros a wales-i-angol határon, amelyet a könyvek városának is hívnak, mivel csaknem két tucatnyi üzlet működik itt. Minden évben irodalmi fesztivált is szerveznek, aminek jelenleg a The Daily Telegraph a fő szponzora.

7. Word the Water, London, Egyesült Királyság

A Word the Water valójában egy bárkán üzemelő antikvárium Londonban, ahol szinte mindent lehet kapni.

8. Selexyz, Maastricht, Hollandia

A holland Maastrichtban, akárcsak Németföld számtalan városában a régi középkori templomot már nem látogatják a hívek, így új funkciót keresnek a régi szentélyeknek. Itt a régi domonkos templomot alakították át könyvesbolttá. A templom a 13. században épült, és tele van 14. századi mennyezeti freskóval. Miután Napóleon 1794-ben bevonult a városba, a szerzeteseknek el kellett hagyniuk az országot. Azóta fokozatosan romlott az épület állapota, amely mindeközben még raktárként és biciklitárolóként is üzemelt, míg végül könyvesbolt céljára restaurálták. A 3 szintes polcrendszer legmagasabb pontját lifttel vagy lépcsősoron keresztül tudjuk megközelíteni. A The Guardian pedig 2008-ban nevezte a világ legjobb könyvesboltjának a helyet.

9. A Shakespeare and Company, Párizs, Franciaország

Ez a Notre Dame-mal szemben lévő könyvesbolt a világ egyik leghíresebb könyvesboltja, amely úgy néz ki, mint egy könyvtár, és nem csak az olvasók, hanem a művészek igazi Mekkája is. Egy amerikai katona, nevezett George Whitman a 2. világháború után nem tért vissza Amerikába, hanem Párizsban rendezkedett be, a Sorbonne-on tökéletesítette franciatudását, majd 1951-ben megnyitotta üzletét. Számos világhírű művész látogatta már meg a helyet.

10. Libreria Acqua Alta, Velence, Olaszország

A Libreria Acqua Alta Velencében valószínűleg az egyik legeredetibb könyvesbolt a világon, hiszen a tengeri dicső múltra hajazva csónakokon, gondolákon árusítják a könyveket, miközben néhány kormánykerék is felbukkan a vadregényes épületben. A senki által sem vásárolt könyvek sem mennek kárba, mert belőlük lépcsősort formálnak, hogy a magasabb szintekre is eljuthasson az érdeklődő.