A világszínvonalú magyar szendvicsgyárban jártunk. A Khell-Food titkai

High-tech fejlesztés

A 25. születésnapját ünneplő Khell-Food idén januárban költözött a közel 2000 négyzetméteres, vadonatúj gyártóközpontjába, amelyhez irodaház is csatlakozik. A zöldmezős beruházás igazi high-tech fejlesztés, a legmodernebb technológiákkal és a speciálisan ide tervezett gyártósorokkal felszerelt üzemben naponta átlagosan 20-25 ezer csomagolt szendvics készül mintegy 140-150 munkatárs segítségével. 2016-ban összesen 5 millió csomagolt szendvicset készítettek, és 2 millió friss szendvicshez szállították az alapanyagokat. A másfél ezres partnerhálózatuk között töltőállomások, hipermarketek, szupermarketek és diszkontok is szerepelnek, ahol látványhűtőkben találkozhatunk a Khell-Food termékeivel.

„A vákuumcsomagolás miatt 8-18 napig fogyaszthatók a szendvicsek, amelyeket hozzáadott tartósítószer nélkül forgalmazunk. Az újonnan bevezetett IFS 6 minőségbiztosítási rendszerünk még az Európai Uniós követelményeket is jóval meghaladja, többek között csak minősített beszállítóktól vásárolunk alapanyagot, és az üzem egész területén – még a gyártócsarnokban is – biztosítjuk a hűtést, vagyis a hűtési lánc sehol sem szakad meg. Hozzáadott tartósítószer nélkül készítjük a szendvicseket, ugyanis a szendvics csomagoláshoz a gyár mellett cseppfolyós szén-dioxid és nitrogén tárolók állnak rendelkezésre, ezek segítségével a védőgázos csomagolás tartósan biztosítja a termékek frissességét” – mondja Kelényi Zoltán, a Khell-Food Kft. tulajdonosa, miközben védőfelszerelésben bejárjuk az üzemet.

Spéci gyártósor

Nagyon érdekes végig kísérni a gyártási folyamatot a kezdetektől a végéig, amelyet szakszóval technológiai útvonalnak neveznek. Az alapanyagok – amelyek a legnagyobb magyar gyártók legjobb minőségű termékei – termékcsoportonként az előkészítőbe kerülnek, ahol hatalmas hűtőkamrákban külön tárolják a szendvicskrémeket, a sajtokat, a tojást, a sonkákat és a zöldséget stb. A következő fázisban előkészítik az alapanyagokat a gyártósorokra, majd ismét hűtőbe kerülnek.

„A húsokat az egészséges gasztronómia jegyében nem bő olajban sütjük, hanem speciális kombi sütő-párolóban. A sülthúsokat a sokkoló hűtőkamrába tesszük, hogy megőrizzük a frissességét. Ezután az előkészített anyagok a vadonatúj gyártócsarnokba kerülnek, ahol három csaknem 30 méter hosszú gyártósor feldolgozza az élelmiszereket. A gyártósor speciálisan a Khell-Food számára lett tervezve, amelyen a gépi és a kézi munka is jelentős szerepet játszik. Külön soron készítjük a bagett típusú és a háromszög szendvicseket, illetve az egyéb választékot” – mutatja Kelényi Zoltán.

Így készül a szendvics!

Első lépésben a gyártósorra helyezik pékárut, amelyet a gép tökéletesen kettészel, majd a töltőgépek krémezik a szendvicset. A következő fázis manuális, hiszen a kollégák beleteszik a szendvicsbe a beltartalmat (sonka, hús, tojás, sajt, zöldség stb.), majd a gép becsomagolja a szendvicseket, és fajtánként különválasztja azokat. Az utolsó fázisban történik a gépi csomagolás és végül a fémdetektor vizsgálja meg, hogy véletlenül nem található-e az élelmiszerben idegen anyag, bár erre még sohasem volt példa. Végül a késztermék kamrába kerül az árukészlet, amelyet országosan terít a mintegy 20 teherautóból álló szállítmányozási flotta, vagyis logisztikailag az egész országot lefedik.

„Az idei jelentős változások része a vadonatúj cégközpontunk mellett az új arculat megjelenése és a megújuló választék lesz, hiszen laktózmentes, teljes kiőrlésű pékárukkal és vega szendvicsekkel bővítjük a termékpalettánkat. Már tavaly megjelentünk a piacon a saját márkás termékeinkkel, idén pedig Magyarországon és Románián kívül más országokban is szeretnénk tovább terjeszkedni” – teszi hozzá Kelényi Zoltán.

Kövesse a realista.hu hírportált a FacebookonInstagramonLinkedinen.