A Waberer’s csoport Szerbiában terjeszkedik

Sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplője, az MD International többségi részesedésének felvásárlását a Waberer’s csoport.

Az MDI jól illeszkedik a magyar logisztikai vállalat portfóliójába, és hatékonyan támogatja a Waberer’s stratégiai célját, hogy a régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon – hangsúlyozták. A tavaly októberben bejelentett akvizícióval a magyar logisztikai cég tulajdonába került az MDI 55 százalékos tulajdonrésze, a fennmaradó 45 százalékos részesedés megvásárlására pedig opciót szerzett.

Az 1997-ben alapított MDI a szerb FMCG disztribúciós piac meghatározó szereplője, fő tevékenysége a belföldi disztribúció, a közúti fuvarozás, főként a kereskedelmi láncokhoz történő kiszállítás kisteherautókkal és furgonokkal, valamint a raktározás. Az MDI erős pozícióját mutatja, hogy jellemzően 10-20 éves együttműködései vannak multinacionális és helyi partnerekkel, az általa birtokolt, kedvező lokációjú földterület pedig ideális további raktárfejlesztéshez.

A cég csaknem 300 munkavállalót alkalmaz, logisztikai központjai vannak Belgrádban, Niąben, Újvidéken és Čačakban, összesen csaknem 10 ezer négyzetméteres raktárterülettel. Előzetes adatok alapján az MDI 2023-as árbevétele 55 millió, EBIT-je 2 millió euró, adózott eredménye 1,8 millió euró volt. A tranzakcióról szóló szerződés értelmében a Waberer’s és az MDI kisebbségi tulajdonosai megállapodtak, hogy további fejlesztésekben és beruházásokban is együttműködnek.

Barna Zsolt, a Waberer’s International Nyrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a csoport tavaly bemutatott stratégiáját organikus fejlesztések, illetve beruházások és akvizíciók kombinációjával kívánják elérni. Az MDI többségi tulajdonrészének felvásárlása hatékonyan támogatja ezeket célokat, és a második jelentős akvizíció a vasúti logisztika területén meghatározó pozíciójú magyar PSP csoport után.

A Waberer’s célja, hogy 2027-re a kelet-európai régió első számú komplex logisztikai szolgáltatójává váljon, így további regionális akvizíciók lehetőségét is vizsgálja.

Fotó: Getty Images – illusztráció