A zöld épületminősítő rendszerek evolúciója

Miközben a kereskedelmi ingatlanok tulajdonosai és üzemeltetői folyamatosan fejlesztik az épületek műszaki adottságait és fenntartható megoldásait, ugyanígy az épületminősítési rendszereket is aktualizálják, hogy a legújabb technológiáknak és globális gazdasági-társadalmi szükségleteknek megfeleljenek. Ennek érdekében a világ két legelterjedtebb minősítő rendszere, a BREEAM és a LEED is megújul.

Globális célok

Az Európai Unió és az USA 2050-re a nettó nulla kibocsátás, vagyis a klímasemlegesség elérését tűzte ki célul, és ebben a gigantikus tervben az ingatlanszektornak és az építőiparnak kulcsfontosságú szerep jut. Már csak a statisztikák miatt is, hiszen az épületek felelősek a szén-dioxid-kibocsátás mintegy 40%-áért, amelynek 28%-a az üzemi kibocsátásokból származik, beleértve az épületek fűtéséhez, hűtéséhez és energiaellátásához szükséges energiát is.

A riasztó adatok miatt a társadalmi-gazdasági élet egyre szélesebb rétegei gyakorolnak nyomást a kereskedelmiingatlan-piacra is, hogy a tulajdonosok bizonyítsák fenntarthatósági erőfeszítéseiket. Nem beszélve az ESG követelményeiről, amelyek szinte már meghatározó szempontokká váltak a nagy befektetői döntések során. Ebben a világméretű folyamatban és törekvésben pedig az épülettanúsítványok is fontos szerepet játszanak, miközben az új igényeknek megfelelően kell alakítaniuk az értékelési szempontjaikat.

Az épületekre vonatkozó tanúsítványok megszerzése szinte kötelezővé vált az ingatlanfejlesztők számára, különösen a kereskedelmi épületek vonatkozásában. A tanúsítványok az épülettulajdonosok számára jó lehetőséget adnak, hogy kielégítsék a bérlők növekvő környezettudatos igényeit az irodaházakban, plázákban, logisztikai központokban, szállodákban, építőiparban és akár lakóépületekben is, ennek köszönhetően egyre több ingatan érdemel ki zöld minősítést.

Egyre nagyobb szerephez jutnak

De a minősítő rendszerek is hatalmas utat jártak be az elmúlt évtizedekben. Fokozatosan fejlődtek a kritériumaik, nem véletlenül újabb és újabb verziókat publikálnak, hogy a folyamatosan változó világhoz igazítsák a rendszerüket. Jelenleg az a legfontosabb szempont, hogy a globális felmelegedés elleni küzdelemmel összekapcsolódó fenntarthatóság egyre nagyobb szerephez jut az ingatlanpiacon, mindemellett a legújabb digitalizációs megoldások is beépülnek a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át az üzemeltetésig az épületek életciklusába.

Magyarországon az ezredfordulót követően indult el az épületek zöld minősítése, és ez a folyamat azóta töretlenül fejlődik és erősödik a hazai ingatlanszektorban. Hazánkban az Egyesült Királyságban székelő BREEAM nagyobb szerepet tölt be, de az amerikai LEED is meghatározó a minősített épületek számát tekintve. Röviden fogalmazva nemcsak új épületeket, hanem meglévő ingatlanokat, felújításokat is lehet minősíteni különböző kategóriák alapján.

Emellett a Németországban elterjedt DGNB rendszer az egyik legfiatalabb és egyben a legkomplexebb minősítő rendszer, ezért ennek a minősítési típusnak a jelenléte Közép-Európában még jóval kisebb, mint az angolszász rendszereké. Az Egyesült Államokból származó WELL minősítés pedig az egyik legújabb nemzetközi minősítő rendszer, amely kifejezetten az egészséges és élhetőbb belső terek kialakítására, illetve értékelésére helyezi a hangsúlyt. Éppen ezért a WELL minősítés együtt járhat a már említett három másik szisztéma alkalmazásával.

Mivel azonban a környező világunk percről percre változik – hogy egy közhellyel éljünk –, a zöld minősítő rendszerek is folyamatos megújuláson mennek keresztül, miközben formálódik a követelményrendszerük is. Az egyes rendszerek újabb „evolúciós” termékeiről előzetesen globális szakmai konzultációkat tartanak, különböző konferenciákon mutatják be a fejlesztési terveket, illetve széleskörűen várják az érintett szakmai közvélemény meglátásait, hogy minél komplexebb és aktuálisabb új verziókkal rukkolhassanak elő.

A tervek szerint a BREEAM új verziója (V7) 2024-ben lesz elérhető, míg a LEED V5 az előzetes bejelentés szerint 2025-től működik majd élesben, bár egyes vélemények szerint idén már kész lesz.

Változóban a BREEAM

A BRE (Building Research Establishment) még 1990-ben vezette be a BREEAM-et, azaz a Building Research Establishment Environmental Assessment Method-ot azzal a céllal, hogy az épített környezetet olyan fenntarthatósági szabványokon keresztül alakítsa át, amelyek tudományos megközelítésen alapulnak.

Az Egyesült Királyságban székelő BRE jelenleg a BREEAM épülettanúsító rendszer frissítésén dolgozik. A hetes verzió 2024-ben élesedhet, ahogy már említettük, amely az energiára és a szén-dioxid-kibocsátásra fókuszál majd. A cég a globális statisztikák és információk begyűjtésével szeretné alátámasztani, hogy a BREEAM V7 a rendelkezésre álló legfrissebb tudományos eredményeket tükrözi. A frissítési folyamat részeként a BRE az ügyfeleitől, a partnereitől és kiemelt szakértőitől fogadja a visszajelzéseket a világ minden tájáról.

A frissítési folyamat során a BRE együttműködik az Energy Starral, hogy a BREEAM új verziójában szinkronizálja a tanúsítási rendszerét az Energy Star besorolási rendszerével. Az Energy Star az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége és Energiaügyi Minisztériuma által működtetett program, amely az energiahatékonyságot támogatja. A program különböző szabványosított módszerekkel ad tájékoztatást a termékek és eszközök energiafogyasztásáról.

A remények szerint a két online platform közötti adatcsere erősíteni fogja a kompatibilitást a legfrissebb globális ESG-követelményekkel. A felülvizsgált verzió frissítést jelent majd a BREEAM új építésű kereskedelmi és lakóingatlanokra, az épületfelújításokra vagy -átalakításokra és a meglévő kereskedelmi ingatlanokra vonatkozó minősítési rendszerében.

A dekarbonizáció került a fókuszba

A BRE tavaly egy közvélemény-kutatást is végzett, ahol a szakmai válaszadók 92%-a a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátásra való átmenetet jelölte meg a legfontosabb növekedési lehetőségként. Vagyis az új verzión nemcsak azért dolgoznak a szakértők, hogy az lépést tartson a tudományok új eredményeivel, hanem azért is, hogy segítse az ingatlanszektort és az építőipart korunk legégetőbb problémáinak megoldásában. Az energiára és a dekarbonizációra fókuszáló rendszerfrissítés segíteni fogja a piaci szereplőket abban, hogy még ambiciózusabb célokat tűzzenek ki az épületeink környezeti hatásának csökkentésére.

A BREEAM V7 segítségével a tulajdonosok és az üzemeltetők nyomon követhetik egy ingatlan vagy a teljes portfólió környezeti terhelését, a nettó nulla szén-dioxid kibocsátást – beleértve a Carbon Risk Real Estate Monitor (CRREM) funkciót is –, és meghatározhatják a javítandó területeket. A legújabb verzió még számos, világszinten egyedülálló opciót is tartalmaz majd, így például a felhasználók megalapozottabban választhatnak anyagokat és termékeket, illetve az adatrendszerek is folyamatosan fejlődnek. A V7 a tervek szerint 2024-ben kerül a piacra, és fokozatosan egyre több minősítési kategóriába fog beépülni.

A LEED sem ül a babérjain

Az amerikai LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) az 1998-as bevezetése óta globálisan az egyik legelterjedtebb rendszer, de a BREEAM mellett a minősített épületek számát tekintve hazánkban és a régióban is nagyon sikeres. A LEED zöld épületek tanúsítási programjának legújabb verziója a LEED V5 lesz, amely a BREEAM-hez hasonlóan előkészítés alatt áll. Ez a verzió az épített környezetet a Párizsi Klímaegyezmény 2030-as és 2050-es céljai mentén vizsgálja.

A minősítési rendszer olyan kulcsfontosságú kérdésekkel foglalkozik, mint a méltányosság, az egészség, az ökoszisztéma és a rugalmasság. Ennek tükrében a legfontosabb szempontok a klímaváltozás, az életminőség, valamint az ökológiai rendszer megőrzése és helyreállítása. Ezekre az említett fogalmakra alapozzák az értékelési rendszer következő verzióját.

Vagyis a rendszert átfogóan a már jól ismert törekvések mentén frissítik, így előtérbe kerül az építőipar gyors szén-dioxid-mentesítése, hogy tükrözze az éghajlati válság elleni fellépés fontosságát. Emellett az új verzió inspirálja az épített környezetet, hogy rugalmasabban alkalmazkodjon a megváltozott igényekhez, folyamatosan vizsgálja az épületek szerepét a modern kor kihívásai mentén, és azok tervezése, építése és üzemeltetése illeszkedjen a legújabb gazdasági-társadalmi elvásárokhoz.

Összefoglalva, a LEED V5 alapfilozófiája, hogy a szükséges változásokkal olyan befektetéseket eszközlünk, amelyek globálisan hozzájárulnak az emberiség jóllétéhez, vagyis élhető bolygót biztosítunk a jövő generációinak is. Az újabb verzió olyan épített környezetet támogat, amelyben társadalmi dimenziókat tekintve alapérték az egyenlőség és a sokszínűség, vagyis virágzó és fenntartható ökoszisztéma, társadalmi közösségek kialakítása a cél, amelyet az építőipar és az ingatlanszektor is teljes mellszélességgel támogatni tud.

Fotó: Getty Images. A cikk megjelent az Ingatlan Évkönyv 2023/2024 kiadványban – Kiadó: Az Év Irodája Kft., ingatlan.com csoport