Átadták a Coloplast új gyártócsarnokát Nyírbátorban

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter az ünnepségen elmondta, hogy a 7,9 milliárd forint értékű beruházást a kormány több mint 1,1 milliárd forinttal támogatta. A fejlesztéssel mintegy négyszáz új munkahely jött létre a nyírbátori gyárban. Ez a szám a beszállítói kör szélesedésével tovább bővülhet – tette hozzá a miniszter.

A fejlesztési miniszter megjegyezte, a Coloplast Hungary Kft. az idén már a hetedik, sorrendben pedig az ötvenkilencedik olyan vállalat, amellyel a kormány stratégiai megállapodást köt. „A kabinet nem csupán a szólamok szintjén hangoztatja a kormányzati és gazdasági szereplők párbeszédének szükségességét, hanem valóban partneri szemlélettel fordul a hazánkban működő vállalkozások felé” – fogalmazott a politikus.

Seszták Miklós aláhúzta, a stratégiai partnerek több mint 187 ezer embernek adnak munkát és jelenleg közel 13 ezerrel foglalkoztatnak több munkavállalót, mint a megállapodások megkötésének időpontjában. A szerződések megkötésének előnyös helyzetet eredményeznek nemcsak a szerződő felek és a kormány, hanem az egész ország számára is – tette hozzá a fejlesztési miniszter.

„A Coloplast büszke arra, hogy stratégiai megállapodást írhat alá a magyar kormánnyal” – fogalmazott Allan Rasmussen az aláíráson. A 15 éve Magyarországon jelenlévő Coloplast ügyvezető alelnöke azt mondta, hogy a társaságnak jó tapasztalatai vannak, ezért is tervez további terjeszkedést. Allan Rasmussen beszédében mérföldkőnek nevezte a nyírbátori gyárbővítést, úgy vélve, hogy Magyarország megfelelő hely az ilyen jellegű befektetések számára. Ígérete szerint nem ez lesz az utolsó megnyitott gyára a Coloplastnak Magyarországon.

Az új, 20 ezer négyzetméteres gyártócsarnokkal duplájára bővült a nyírbátori üzem, amelyet a gyártáshoz szükséges legmodernebb gépekkel is felszereltek. A Coloplast sztómaterápiás, urológiai és inkontinencia kezelési, seb-, és bőrellátási és -gondozási termékeket gyárt. Világszerte 42 országban tevékenykedik, termékeit pedig több mint 130 országban értékesíti.

A világcég két gyártóüzemmel rendelkezik Magyarországon: az egyik Nyírbátorban, a másik Tatabányán található, ezek összesen 2600 munkavállalót foglalkoztatnak. A magyarországi Coloplast-gyárak rendelkeznek a legnagyobb termelési kapacitással, megelőzve a világ többi pontján (az Amerikai Egyesült Államokban, Dániában, Franciaországban és Kínában) található öt gyártólétesítményt.

A tatabányai és a nyírbátori telephelyeken a Coloplast a sztómaterápiás és inkontinencia-kezelés területén legfontosabb termékei közül gyárt néhányat. Az új termékek gyártása a cég két dániai innovációs gyáraiban történik; az új termékek kifejlesztése és tesztelése után a gyártást Dániából áthelyezik a kifejezetten tömeggyártásra szánt nyírbátori és tatabányai gyártóüzembe. A dán székhelyű cég tavaly összesen 9250 munkavállalót alkalmazott, 2013 és 2014 között teljes bevétele 12,4 milliárd dán korona (506 milliárd forint) volt. Ennek döntő része a két legnagyobb üzletág, a sztómaterápiás és az inkontinencia-ellátási eszközökből származott.