Az Allee Európa egyik legfenntarthatóbban működő bevásárlóközpontja

A Multi Corporation büszkén jelenti be, hogy az Allee Bevásárlóközpont ismét a legjobbak között végzett a zöld iparági törekvéseket vizsgáló GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) nemzetközi teljesítményértékelésén. Az Allee a maximális 100 pontból 90 pontot kapott a GRESB legfrisebb minősítésén, mely eredménnyel az első 20 között szerepel az európai GRESB benchmark kiskereskedelmi kategóriában.

Az Allee üzemeltetéséért 2018 óta felelő Multi elkötelezett a fenntarthatóság és a környezettudatos szemlélet népszerűsítése mellett. Az ESG (környezetvédelem, szociális és vállalatirányítási) területen tett kezdeményezéseivel az Allee Bevásárlóközpont az egyik legfenntarthatóbban működő kereskedelmi létesítmény Európában. Az Allee GRESB mutatója az elmúlt 5 évben több mint 100%-kal emelkedett. A legnagyobb növekedést a GHG (green house gas) és Tenants & Community kategóriákban érte el a bevásárlóközpont az előző évek értékeléseihez képest.

A Multi Magyarországon is elkötelezett abban, hogy aktívan támogassa az üzleti partnereit a fenntarthatósági mutatók javításában, így többek között jelenleg is zajlik a nettó nulla karbon-stratégia kidolgozása, illetve a vízgazdálkodási stratégia újragondolása. Emellett hatékony beruházásokat készít elő és végez leginkább az energiahatékonyságra fókuszálva, de a management és a riporting szegmensekben szintén folyamatos a fejlődés, ennek bizonyítéka az elért magas pontszám is.

Kiemelkedő zöld felületek

A GRESB minden évben közzéteszi iparágspecifikus ESG-listáját összesített globális iparági adataival. Szigorú módszertannal és következetes pontrendszerrel dolgozik, és előre meghatározott kategóriákban mérik az egyes cégek ESG-teljesítményét. A mérés önbevalláson alapuló adatok összegzésével történik, a teljesítményértékeléseket a befektetők és a szélesebb iparág által lényegesnek tartott kérdések alapján alakítják ki, melyek összhangban vannak a nemzetközi fenntarthatósági célokkal, a párizsi klímaegyezménnyel,valamint a legfontosabb nemzetközi irányelvekkel és megállapodásokkal.

Az Allee nemcsak technológiai oldalról koncentrál a zöldítésre, hanem igyekszik a vásárlók számára jól látható fejlesztéseket megvalósítani. Továbbá a hosszú távú fenntarthatósági törekvések mellett vannak olyan projektek is, melyek hatása rögtön érezhető. Ezek közé tartozik például, hogy a bevásárlóközpont, a nyitása óta folyamatosan növeli a zöldfelületeit. Így a Bercsényi út felöli oldalán található zöld függőfal mellett 2022-ben készült el a 65 m2 felületű, 17 méter magas, lomblevelű örökzöld növényekből és évelő virágokból álló, oxigéntermelő növényfal.

Az épületkomplexum jelenleg 12 000 m2 nagyságú fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik. Ezen kívül szemléletformáló kezdeményezésként például a hulladékcsökkentésre odafigyelve az épület több pontján is ingyenes, automatizált palacktöltőket telepítettek annak érdekében, hogy a látogatókat is bevonva csökkenjen a „műanyagba csomagolt vizek” vásárlásának száma, óvva ezzel is a természetet.