Az energiapánik után jöhetnek a beruházások. Egyre optimistábbak az ingatlanüzemeltetők

A LEO nemrég közzétette  2023 második negyedéves Létesítménygazdálkodási Vezetői Hangulatindexét (LVHI), amelyben a tagszervezetek piaci várakozásait és tapasztalatait összegezték. Az 51,55 pontos LVHI-érték egy egészséges mértékű erősödést vetít előre: a korábbi nehézségekhez, mint a háború és az energiakrízis, már hozzászoktak a piaci szereplők. Összességében az erősödő bizalom az FM szektor megrendelésállományára jótékonyan hatást gyakorolhat, jöhetnek a beruházások, ugyanakkor továbbra is fennállnak a kockázatok.

A LEO (Létesítménygazdálkodási és Épületüzemeltetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) idei második negyedévre vonatkozó hangulatindexének értéke növekedést prognosztizál, amely elsősorban a háborús helyzet stagnálásból és az ehhez kapcsolódó gazdasági- és energiaválság enyhüléséből következik. Sajnos a háború szinte már „megszokott” tényezővé válik, emellett az ellátási láncok lassan helyreállnak, a kiugró energiaárak az európai gazdaságok gyors alkalmazkodásának köszönhetően gyorsan korrigáltak.

Ahogy mondani szokták, már látjuk a fényt az alagút végén, vagyis a soktényezős válság okozta bizonytalanság némileg oldódik, ez pedig összességében az FM szektor megrendelésállományára is jótékonyan hathat. Az optimistább hangulat annak is köszönhető, hogy az első negyedévben hallhatott borúlátó előrejelzések – ami egyes esetekben akár 50%-os árbevétel-csökkenést is jelzett – nem igazolódtak. Emellett az energiaárak visszaesése miatt a fűtési költségek várt, akár 10-szeres növekedése a legtöbb ügyfélnél nem valósult meg. Ennek hatására a tulajdonosok újra elővették azokat a beruházási javaslatokat, amelyeket korábban jegeltek.

De azért nincs vége a válságnak

Azonban ezek a folyamatok még nem jelentik azt, hogy vége a válságnak, csupán konszolidált mederbe kerültek a kockázati tényezők. Utóbbiak továbbra is negatívan befolyásolhatják a piaci működést, hiszen egyrészt bár az orosz-ukrán konfliktus energiára gyakorolt hatása enyhült, a következő tél előtt álló kockázatok nem szűntek meg. Az energiaárak újabb drasztikus növekedése sem zárható ki, még ha jelenleg sikerült is kordában tartani a díjakat.

Ráadásul az orosz-ukrán konfliktus és a magas energiaárak drasztikusan megemelték az építőanyag- és alkatrész árakat, amelyek a megrendelésállomány szűkülését vonják maguk után. Az áremelkedés nyilvánvalóan az üzemeltetésben felhasznált eszközök és alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan növelték.

Továbbra is meg kell említenünk a munkaerőhiányt és ehhez kapcsolódóan a magas infláció hatásaként jelentkező erős bérnyomást az FM-szektorban. De az ESG szabályok, tanúsítási elvárások kötelezővé tétele is komoly adminisztrációs terhet jelenthet, ugyanakkor a környezetvédelmi elvárások pluszt megrendelésekhez segíthetik a piaci szereplőket.

Összességében az FM-vállalatokat rövid távon a magas infláció, a munkaerőhiány és az így jelentkező bérnyomás érinti legdrasztikusabban.

Fotó: Getty Images