Az Indotek beszállt az Auchanba

A Jellinek Dániel nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó Indotek Group megállapodást írt alá az Auchan kiskereskedelmi tevékenységét irányító, valamint több áruházát és benzinkúthálózatát is birtokló Auchan Magyarország Kft. 47 százalékának, illetve a kereskedelmi egységek korzóterületén működő üzlethelyiségek 100 százalékos tulajdonrészét birtokló jogi személyek megvásárlásáról szerdán – jelentették be a tranzakcióban érintett felek.

A tranzakcióval az Indotek Group pénzügyi befektetőként jelenik meg a francia Mulliez család többségi tulajdonában lévő hazai Auchan-áruházláncban. A megállapodás részeként az áruházlánc kiskereskedelmi tevékenységének irányítását a tranzakciót követően is az Auchan jelenlegi menedzsmentje biztosítja.

Az óriásvállalat és az Indotek Group stratégiai partnersége révén az Auchan új üzletekkel terjeszkedhet az Indotek meglévő ingatlanjaiban. Ezzel újabb településeken szélesebb vásárlói kör számára válhatnak elérhetővé az áruházlánc termékei. A megállapodással ugyancsak szerdától – a Ceetrus Hungary Kft. és az Nhood Services Hungary Kft. megvásárlásával – az Indotek Group kizárólagos tulajdonába kerülnek az Auchan-áruházak korzóin található üzlethelyiségek.

A megállapodásban érintett felek a tranzakció értékét nem hozták nyilvánosságra, illetve közölték, hogy együttműködésük kizárólagos, abban harmadik fél nem vesz részt. A tulajdonrész-szerzés a versenyhivatali jóváhagyást követően válik véglegessé. A közleményben az áll, hogy a francia Mulliez család tulajdonában álló Auchan és a Jellinek Dániel fémjelezte Indotek Group együttműködése mindkét fél számára új piaci lehetőségeket nyit.

Évente több száz sikeres tranzakcióban veszünk rész itthon és külföldön, de az Auchan tulajdonosaival aláírt megállapodás még ebben a mezőnyben is kiemelkedő szinergiákkal bír. Meghatározó ingatlanpiaci szereplőként rendkívül hatékonyan segíthetjük ugyanis az áruházlánc hazai terjeszkedését – mutatott rá a Jellinek Dániel, az Indotek Group vezérigazgatója.

A nagyvállalkozó hozzátette, a nemzeti és globális szereplők párhuzamos jelenléte a kiskereskedelemben általános trend Közép-Európában. Az Auchan és az Indotek együttműködésével ez a folyamat Magyarországon is hangsúlyossá válik. Az Auchan-lánc hazai expanziójának felgyorsulása nemcsak a vidéki vásárlóknak jó hír, de hosszabb távon új lehetőségeket kínálhat a hazai élelmiszer- és agráripar szereplőinek is, hogy helyi vagy regionális beszállítóként erősítsék meg piaci pozícióikat.

Dominique Ducoux, az Auchan Retail Magyarország elnöke úgy fogalmazott: „vállalatunk számára az Indotek tulajdonosi jelenléte folyamatos fejlődésünk erős garanciáját biztosítja Magyarországon. Az Indotek retail és ingatlanpiaci szakértelmének és lehetőségeinek köszönhetően tovább erősíthetjük kereskedelmi pozíciónkat, és új üzleteket nyithatunk országszerte. Ennek a partnerségnek a legfőbb haszonélvezői vásárlóink, a magyar emberek lesznek, akik számára elérhetővé válik kedvező árú minőségi termékkínálatunk.”