Az iroda halála egy mítosz! Hogyan profitálhatnak a bérlők a digitális infrastruktúra fejlesztéséből?

„Több évnyi együttműködés után, amelynek célja a világ épületeinek okosabbá tétele, a Colliers és a WiredScore örömmel osztja meg tudását Magyarország legelőrelátóbb ingatlantulajdonosaival, – fejlesztőivel és bérlőivel” – mondta Mazsaroff Kata, a Colliers ügyvezető igazgatója a közös eseményük megnyitóján.

Az elmúlt évek rávilágítottak arra, hogy jobb épített környezetre van szükségünk. A hibrid munkavégzésre való áttérés, az egészség és jóllét iránti növekvő figyelem, valamint az éghajlatváltozás mind azt eredményezték, hogy megváltoztak a felhasználói elvárások.

Az irodai felhasználók fenntarthatóbb, költséghatékonyabb, egészségesebb és inspirálóbb környezetet követelnek, kivételes digitális kapcsolódással. Ez lehetőséget teremt az ingatlantulajdonosok számára, hogy ambiciózusabbak legyenek az épületen belüli technológiai megoldások terén annak érdekében, hogy kiváló szolgáltatásokat nyújtsanak minden felhasználó számára.

Értékelés és tanúsítás a digitális kapcsolódás és a technológiai infrastruktúra területén

A WiredScore a kereskedelmi és lakóingatlanok digitális kapcsolódásának, illetve technológiai infrastruktúrájának értékelésére és tanúsítására specializálódott. A vállalatot 2013-ban alapították, és a WiredScore, illetve a SmartScore tanúsításairól lett ismert. Ezek nemzetközileg elfogadott tanúsítványok a digitális kapcsolódás és az okos épületek minősítésének területén.

„Több mint 1000 ügyfél és 8 millió ember él, illetve dolgozik a WiredScore által tanúsított épületekben, amelyek mintegy 90 millió négyzetmétert foglalnak magukban” – mutatott rá  a New York-i székhelyű vállalatot bemutató előadásában Tom Vaughan-Fowler regionális üzletfejlesztési igazgató.

A WiredScore különböző szintű tanúsításokat kínál (Platina, Arany, Ezüst és Tanúsított szinteket) a digitális infrastruktúra minősége és megbízhatósága alapján. Ezek a tanúsítások segítenek az ingatlantulajdonosoknak, -kezelőknek és -fejlesztőknek hatékonyan bemutatni ingatlanjuk digitális infrastruktúrájának minőségét a leendő bérlők, befektetők és más ingatlanpiaci szereplők felé.

„Egy globális okosépület tanúsítás számos előnnyel járhat az ingatlan értékének és piacképességének növelésétől az energiahatékonyságon át a bérlői elégedettség és működési hatékonyság javításáig. Egy adott ingatlant előrelátó módon, versenyképesen pozicionálhat a gyorsan változó ingatlanpiaci környezetben” – tette hozzá a WiredScore üzletfejlesztési igazgatója.

Powered by AI

A mesterséges intelligencia (AI) egyértelműen a középpontba került 2023-ban. Nyilvánvaló, hogy az adat lett a 21. század olaja, és az adatelemzés a hajtómotorja. Ezt mutatja az a trend is, hogy egy év alatt ezernél is több mesterséges intelligenciára alapuló alkalmazás jelent meg a piacon. A folyamat láthatóan megállíthatatlan az ingatlankezelés területén is, ahogyan Renata Hartle, a Colliers technológiai megoldásokért felelős igazgatója is rámutatott az előadásában.

Kiemelte, hogy az AI alkalmazásával akár 20%-os energiamegtakarítás is elérhető az épületekben, illetve 15%-os megtakarítás a közlekedési rendszerekben. Ezen kívül az AI alapú megoldások segíthetik a vállalkozásokat, hogy akár 10%-kal csökkentsék a CO2-kibocsátásukat és 10-20%-kal az energiaköltségeiket.

„Az épületek architektúrája korábban meghatározó tényező volt. Ez azóta megváltozott, mivel a bérlők most azokra a dolgokra összpontosítanak, amelyek első pillantásra nem látszanak: ESG hitelesség, technológiai hálózat, közösségi és kényelmi szolgáltatások” – húzta alá Ecsődi Miklós.

A panel résztvevői egyetértettek abban, hogy a rendelkezésre álló hatalmas mennyiségű adat fontos technológiai trendekkel járul hozzá az ingatlanpiac formálásához. Az adatalapú alkalmazások és döntéshozatalt támogató rendszerek terjedése kibővíti a lehetőségeket tervezésben, az ingatlanfejlesztésben és -menedzsmentben.

Laura Klair összegzésében rámutatott, hogy gyors változások tapasztalhatók a bérlők elvárásaiban: „az iroda halála egy mítosz! Az ingatlantulajdonosok és fejlesztők feladata, hogy olyan teret hozzanak létre, amelybe az emberek szívesen jönnek és együttműködnek.”

Az esemény panelbeszélgetését Laura Klair moderálta (WiredScore, Business Development Lead, Nordics & CEE). A panel résztvevői voltak: Halász Kinga (Leasing Manager, ConvergenCe), Ecsődi Miklós (Head of Occupier Services, Colliers), Chiuhan Erika (Workplace Services Consultant – Continental Europe, bp) és Ábrahám  András (Project Director, Skanska).