Az üzemeltetés kilépett a komfortzónájából. Kihívások, munkaerő, energiaárak a COVID alatt

Kihívások és megoldások

 Bár az épületüzemeltetés az ingatlanpiacon nem tekinthető a legnagyobb presztízsű üzletágnak, a COVID-19 alatt felértékelődött a szerepe, hiszen szinte mindenki tőlük várta a megoldásokat, indította a beszélgetést Barts Balázs moderátor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ vezérigazgatója. Az első kérdés logikusan az elmúlt másfél évet érintette: hogyan reagáltak az FM-üzemeltetők a pandémia kapcsán felmerülő kihívásokra.

 A járvány elején kétségbeesett ügyfelekkel találkoztam, szinte már háborús helyzetbe kerültünk, ennek is köszönhetően a tulajdonos és az üzemeltető közötti kapcsolatok minőségi szintet ugrottak. Alapvetően a létesítménygazdálkodás egy nyugodt, szinte már unalmas szakma, most pedig szinte egyik pillanatról a másikra az összes szerződést újra kellett tárgyalni, mondta Décsi Gábor, MRICS, a Dome Facility Services Group ügyvezető igazgatója.

Elsősorban kihívásként éltem meg a pandémia megjelenését, hiszen számtalan kérdést kaptunk a bérlőinktől, többek között hogyan lehet a biztonságos munkakörülményeket megteremteni. De a különböző problémák megoldható feladatokat jelentettek, amelyek megvalósításában az AM, a PM és az FM együtt dolgoztak. Jobban megismertük az irodaházakat, és ezeket az új tapasztalatokat a járvány enyhülése után is lehetne kamatoztatni akár a zöldebb működés, akár az egyes szakterületek további együttműködése érdekében, hangsúlyozta Győri Gyula, a CPI Facility Management igazgatója.

Tanácsadó szerepbe kerültünk, hiszen sok területen vártak az FM-től megoldást, miközben számos know how-t begyűjtöttünk, új szolgáltatások indultak el, tette hozzá Fischer Róbert, a CBRE GWS ügyvezetője. Emberileg rosszul éltük meg a járványt, hiszen tragédiák árnyékolták be a munkánkat, ugyanakkor tavaly a legjobb üzleti évünket zártuk, mondta Vágó László, a NEO Property Services vezérigazgatója.


Décsi Gábor, Győri Gyula és Fischer Róbert

Fluktuáció és fluktuáció

 Tavaly több mint 10%-os fluktuációt tapasztaltunk, a szakmunkások annyi nettóért mennek el, mint amennyi bruttót tudunk fizetni, nyitotta meg az újabb kérdéskört Barts Balázs. Nálunk is az egyik legkomolyabb probléma a fluktuáció, de nem csak a betöltetlen állásokat tudjuk nehezen meghirdetni, hanem a dolgozó kollégák is jelentős juttatásnövekedést igényelnek, tette hozzá Vágó László.

Jelenleg ez a probléma nem érint minket, inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy a nálunk dolgozóknak milyen pluszt tudunk adni, ami motiválja őket a nálunk maradásra, folytatta Győri Gyula. Az FM-piacon még mindig nagyon alulértékelt a HR, de ettől függetlenül nagyobb elvándorlást mi sem érzékeltünk a COVID-19 alatt, szólt hozzá Fischer Róbert.

A demográfiai folyamatok miatt Európában egyértelműen fogy a népesség, amely befolyásolja a munkaerőpiacot, ráadásul a piacra belépők jelentős hányada alulképzett, indított más perspektívából Décsi Gábor. Majd hozzátette, hogy jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy a fehérgallérosok között 10% alatt, míg a kékgallérosoknál 10-15% között tartsák a fluktuációt, de vannak olyan pozíciók, ahol sok idő eltelik, amíg megtaláljuk az állandó embereket.


Fischer Róbert, Vágó László és Barts Balázs

 Mi lesz az energiával?

Az energiaárak emelkedése szintén jelentős hatást gyakorol az FM-piacra, hiszen az energiaköltség és a humánerőforrás meghatározó tényezők az üzemeltetési költségszint kialakításánál. Mindkettőnél emelkedést láthatunk, a bérek több mint 20%-kal fognak nőni, míg az energia drágulása szintén kimagasló, és ezek a változások hamarosan a bérlőkben is tudatosulnak, mondja Vágó László.

Ugyanakkor sokkal nagyobb hangsúlyt fogunk arra fektetni, hogy a drága energiát hogyan hasznosítjuk. Emellett olyan energiamixeket kell összeállítani az ingatlanokban, amelyek fenntarthatók hosszabb távon is, teszi hozzá Győri Gyula. Az energiaárak elszabadulása óriási probléma mind a bérbeadó, mind az üzemeltető és mind a bérlő számára. Az energiaárakban várható némi korrekció, de a munkaerőköltségek emelkedő tendenciát mutatnak, ezért összességében egyre fontosabbak lesznek a hatékonyságnövelő projektek – foglalja össze Décsi Gábor.

+++

 Real Estate Beach Conference – Facility Management panelbeszélgetés: Décsi Gábor, MRICS, a Dome Facility Services Group ügyvezető igazgatója; Győri Gyula, a CPI Facility Management igazgatója; Fischer Róbert, a CBRE GWS ügyvezetője; Vágó László, a NEO Property Services vezérigazgatója; Barts Balázs, moderátor, a Budapest Főváros Vagyonkezelő Központ Zrt., Vezérigazgató