Az üzemeltetők és az ingatlantulajdonosok stratégiai partnerekké váltak – beszélgetés Décsi Gáborral

– A pandémia új kihívások elé állította az FM-piacot. Melyek voltak a legfontosabb intézkedések, ezek hogyan váltak be és melyek maradhatnak meg hosszú távon is?

– Nincs olyan piac, amit ne állított volna új kihívások elé a pandémia, ez alól pedig az FM sem jelent kivételt. Ugyanúgy, ahogyan másoknak – az iparági sajátosságokat figyelembe véve –, nekünk is nagyon intenzív válságkezelésre volt szükségünk. Extra terhelést jelentett az, hogy több tucat ügyfélnél a leszerződött szolgálatásokat szinte kivétel nélkül egy időben kellett rugalmasan módosítani. Mindezt lehetőség szerint díjcsökkentéssel kellett elérni amellett, hogy a mi oldalunkon se okozzon veszteséget az átalakítás. Továbbá – mivel rendkívül nagy hangsúlyt fektetünk munkavállalóinkra – törekedtünk arra, hogy minden munkahelyet megőrizzünk, ez pedig szinte kivétel nélkül sikerült is!

2020 márciusától július végéig minden munkanapunkat úgy kezdtük, hogy az előző napon kihirdetett új jogszabályokat és rendeleteket értékeltük, amik azonnal kihatottak a működésünkre. Azóta ezt a gyakorlatot először heti, majd kétheti, illetve havi gyakoriságra csökkentettük, de teljesen megszüntetni a mai napig sem tudtuk. Eközben minden épületre elkészítettünk egy vészhelyzeti protokollt, amit az ügyfeleink rendelkezésére bocsátottunk, illetve új higiéniás szolgáltatásokat indítottunk mind műszaki, mind takarítási területen.

A pandémia legfontosabb hozadéka számunkra talán az lett, hogy mivel az FM szolgáltatások kulcsszerepet kaptak, így a szolgáltatók és az ingatlantulajdonosok, hasznosítók stratégiai partnerévé váltak. A világjárvány ugyanis rávilágított arra, hogy az FM üzletmenetkritikus szolgáltatás és komoly szakmai háttérmunka zajlik egy-egy, olykor egyszerűnek tűnő feladat elvégzése mögött is.

 – A koronavírus járvány kezelése plusz költségeket generált, miközben a költségcsökkentés volt a válság utáni időszak egyik bűvös kifejezése. E tekintetben hogyan tudják a létesítménygazdálkodók érvényesíteni az igényeiket az AM-PM felé? Hogyan alakul a viszonyrendszer ebben a piramisban a mai hektikus időkben?

– A koronavírus okozta válság alatt minden szereplő számára természetes volt a rövidtávú veszteségcsökkentés. Azóta viszont szerencsére azt tapasztalom, hogy nem a költségcsökkentésen van a hangsúly, hanem a biztonságos és rugalmas szolgáltatási megállapodások fejlesztésén. A válság talán legfontosabb velejárója, hogy az FM cégek és a megbízóik közötti kapcsolat szintet lépett. Már nem csak akkor ülnek le a felek, amikor problémákat kell megoldani, hanem akkor is, amikor terveket, koncepciókat van lehetőség közösen megbeszélni és megtalálni a legjobb megoldásokat.

Az AM-PM-FM vélt vagy valós hierarchiája a magyar piacon is „érik”. Ez alatt azt értem, hogy már kezdenek elmosódni azok a korábbi, éles határok, amiket a szereplők saját identitásuk alátámasztására rajzoltak, és egyre inkább a közös vevői elégedettség kerül a fókuszba. Az AM már régebben felismerte, a PM pedig lassacskán belátja, hogy az AM nem azért lesz elégedett vele, mert a szállítók díjszintjét le tudják nyomni a béka feneke alá. A pandémia rávilágított arra, hogy szolgáltatni kell, és azt csak fenntartható üzleti konstrukcióban lehet stabilan biztosítani.

– Az utóbbi években képbe került a digitalizáció, sőt, egyre fontosabb szerepet játszik, amely szintén pénzbe kerül. Hogyan viszonyul az FM-piac a technológiai fejlődéshez?

– A digitalizáció, az automatizáció és az új technológiák bevezetése minden vállalkozás saját igénye kell, hogy legyen: saját elképzeléseiket saját költségen tudják megvalósítani. Itt legfeljebb a megrendelőkkel való közös útkeresés merül fel az együttműködés és a közös finanszírozás, de a fejlesztéseket alapvetően mindenki a saját fedezete terhére valósítja meg.

Mi az ügyfeleinkkel közösen több, nagyon érdekes projektben veszünk részt, ami tovább tudja erősíteni a felek közötti szakmai kapcsolatot, miközben az újdonságok tesztelésekor bepillanthatunk a jövőbe is.

 – Új trendek honosodnak meg az irodaházakban, átalakulnak a plázák, de a logisztikai központok is egyre „okosabbak” lesznek. Milyen új kihívások várnak az FM-piacra, mely technológiák tekintetében várhatunk új impulzusokra és megoldásokra?

– Manapság – ha ingatlanpiaci újdonságról esik szó – szinte minden a Proptech-ről szól. Az IoT-vel végre nem csak az új létesítmények lehetnek okosabbak meglévő társaiknál, hanem valamennyi épületnek lehetősége van gyorsan és olcsón „okosodni”. Ez óriási lehetőség a számunkra is, hiszen a valós ügyféligényre érdemi szolgáltatásfejlesztéssel tudunk válaszolni. Biztos vagyok abban, hogy a jövő FM vállalkozásaiban kevesebb takarító lesz és több adatelemző és IT operátor.

Évekkel ezelőtt mi is letettük voksunkat a témában: befektettünk egy ingatlanpiacot kiszolgáló IT cégbe, valamint disztribútorai vagyunk egy ipari takarító robotikával foglalkozó német cégnek. Ezek mind olyan befektetések a jövőbe, amiket nem lehet elég korán elkezdeni és busásan meg fognak térülni. Ha máshol nem, akkor hatékonyságban, költségcsökkentésben és ügyfélelégedettségben. Nincs is aktuálisabb mondás, minthogy: aki kimarad, az lemarad.

Décsi Gábort előadóként köszönthetjük a Real Estate Beach Conference rendezvényen az Ingatlan Regatta nulladik napján a Facility Management c. panelbeszélgetésen szeptember 9-én. Jegyvásárlás a realestateconference.hu oldalon.