Befejeződött a budapesti Allee Bevásárlóközpont felújítása

Kereskedelmi 2022-10-03

Befejeződött az Allee felújítása Budapesten, amely a külső és belső terek újrateremtésével egyszerre járul hozzá a vásárlói élmény növeléséhez, a bérlői összetétel és a fenntartható működés fejlesztéséhez. A teljes felújítási költség közel 18 millió euro volt, amiből önmagában a karbonsemlegesség elérését célzó fenntarthatósági beruházásokra közel félmilliárdot fordítottak.

A Multi irányításával az Allianz Real Estate és a CBRE IM által képviselt Allianz intézményi befektetők tulajdonában álló Allee Bevásárlóközpont korszerűsítése 2020-ban kezdődött, és a munkálatok a koronavírus-járvány alatt sem szüneteltek. A beruházás célja az Allee vezető pozíciójának megtartása az egyre erősödő versenyfeltételek mellett működő piacon.

A felújítás után a bevásárlóközpontot üzemeltető Multi Corporation BREEAM minősítése a korábbi „nagyon jó” besorolásról „kiemelkedő” minősítésre változott. Az Allee az első olyan üzletközpont Magyarországon, amelynek sikerült a legmagasabb BREEAM minősítési szintet elérnie. A létesítmény környezetvédelmi teljesítménye ugyanakkor szintén „kiválónak” bizonyult. Emellett az Allee a bérlők fenntarthatósági törekvéseit is proaktív módon ösztönzi.

A felújítás során kibővült és átalakult az ételudvar, a kínálatot újabb éttermek és kávézók létesítésével tették még színesebbé, az ülőhelyek számát pedig a kétszeresére növelték. Így a három jól elkülöníthető, különböző hangulatú, elegáns és kifinomult vendégtér, kiegészülve a Családi étkező és játszósarokkal összesen 750 vendégnek nyújt kényelmes étkezési lehetőséget.

A belső terek megújulásának részeként az épület két átriumába látványos térinstallációk kerültek: az Október huszonharmadika utca felőli bejárathoz tavaly ősszel emelték be végleges helyére a három elemből álló mennyezeti térinstallációt, az úgynevezett „Staccato-t”. Az alumínium mozaikokból álló óriásalkotást Szinyei Merse Pál három világhírű festményének újraértelmezésével magyar képző- és iparművészek álmodták meg. A Váli úti átriumba felszerelt, fényszűrő funkciót is betöltő láncfüggöny-rendszer szintén az újdonságok közé tartozik. A látványos belsőépítészeti megújulás mellett kiemelt figyelmet fordítottak a közösségi mosdók felújítására és korszerűsítésére is.

A projekt teljes körű tervezése, koordinálása és kivitelezése a Multi saját építész- és tervező csapata, a TTDesign munkáját dicséri.

Az átépítéssel zöldebbé is vált az Allee: az épület közösségi tereiben a világítást energiahatékony LED-es lámpákra cserélték, az üvegtetőn hőszigetelő fóliát helyeztek el, jelenleg pedig egy 710 négyzetméteres napelem park telepítése zajlik. Ezek mellett a teljes légkondicionáló rendszer energiatakarékossá tétele is megvalósult, ami az energiafogyasztást jelentősen csökkenti.

A beruházás hatására a létesítmény éves energiafogyasztása 1,8 millió kWh, a szén-dioxid-kibocsátása pedig a becslések szerint mintegy 660 tonnával csökken. Az Allee Bevásárlóközpont 2019 óta kizárólag megújuló forrásokból származó villamos energiát használ.

A technikai átalakítások mellett jelentősen növekedtek a zöld felületek is, melynek leglátványosabb eleme a bevásárlóközpont Kőrösy József sétány felőli bejárata mellett található, 17 méter magas, 65 négyzetméter felületű, élő, virágos és örökzöld növényekből épített növényfal. Az innovatív zöld fal oxigént termel, megköti a széndioxidot, felfogja a port és környezetében jelentősen képes növelni a páratartalmat, és ezzel hűteni a levegőt.

A XI. kerület szívében található Allee Bevásárlóközpont több mint 160 üzletnek, egy 13 termes multiplex mozinak, éttermeknek, irodáknak, és egy fitnesz teremnek biztosít helyet, valamint a bevásárlóközpont felújított mélygarázsában 1200 parkolóhely áll az autóval érkezők rendelkezésére. A multifunkcionális komplexum látogatóinak száma meghaladja az évi 13 millió főt, és Budapest egyik legkedveltebb bevásárlóközpontjai közé tartozik.

Luca Maganuco, a Multi Magyarország, Olaszország és Szlovákia ügyvezető igazgatója elmondta: „az Allee az első olyan bevásárlóközpont Magyarországon és a kelet-közép-európai régióban, amely a vásárlói élmény és a fenntarthatóbb üzemelés fokozása érdekében jelentős felújításon ment keresztül. Nagyon örülünk az elért eredménynek és a BREEAM-In-Use „kiemelkedő” értékelésének.”

„A pozitív vásárlói élmény alapvető fontosságú a kiskereskedelemben, mivel az ágazat éppen csak próbál kilábalni a pandémia okozta jelentős visszaesésből. Nagy izgalommal tölt el bennünket az elért eredmény, mindamellett, hogy nagymértékben sikerült növelni a bevásárlóközpont fenntarthatóságát, és ezzel hozzájárultunk dekarbonizációs céljaink eléréséhez” - fogalmazta meg Lars Fröhling, az Allianz Real Estate észak- és közép-európai vagyonkezelési vezetője.

Philippe Brand, a CBRE Investment Management vezető portfóliómenedzsere elmondta: „a Multi Corporation nagyszerű munkát végzett a felújítás során, annak érdekében, hogy a vásárlóknak minél nagyobb élmény legyen a látogatás és a vásárlás, miközben javította a bevásárlóközpont energiahatékonyságát egyben csökkentve a szén-dioxid-kibocsátást. Hihetetlenül büszkék vagyunk arra, hogy az Allee Center egy kivételes és egyben fenntartható bevásárlóközponttal járul hozzá a helyi közösség mindennapjaihoz.

Partnereink