BMI: intenzív bővülés áprilisban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított áprilisi értéke: 61,9, vagyis a korábbi április havi értékekkel összevetve az idei érték magasabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,2).

A Beszerzési Menedzser Index áprilisban

A válaszadók az előző hónaphoz képest kedvező bővülési folyamatokról számoltak be. A márciusi, stabil bővülést követően áprilisban jelentős fellendülést figyelhetünk meg. A részindexek egytől egyig emelkedtek, többségük bővülő tendenciát mutat. Az új rendelések mennyisége tartja erős bővülését, ezúttal az indexérték 8,6 százalékponttal nőtt. A termelési mennyiség index szintén bővülést jelez, az e havi indexérték 10,3 százalékponttal magasabb az előzőnél.

A foglalkoztatás 50 pont felett maradt, értéke 2,5 százalékponttal emelkedett márciust követően. A szállítási átfutási idő értéke, ezzel szemben tartósan 50 pont alatt maradt, ám ezúttal 2,6 százalékponttal emelkedett az index, amivel 30,0 pont feletti értéken áll. A vásárolt készletek index minimálisan, 0,1 százalékponttal nőtt a hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 2,8 százalékponttal, az exporté 1,9 százalékponttal nőtt áprilisban.

A beszerzési árak emelkedése tartós, a 8,1 százalékpontos emelkedés az áremelkedés gyorsulását jelzi. A beszerzési mennyiség index 4,5 ponttal nőtt. A késztermékkészletek indexe 7,8 százalékponttal emelkedett ebben a hónapban. A 2023 áprilisi BMI index magasabb a márciusi (56,0) értéknél. Április átlag feletti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; az áprilisi értékeké 52,2). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legmagasabb áprilisi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe nőtt a hónapban, az 50,0 pont feletti érték a termelt mennyiség növekedését jelzi. 1995 óta ez a legmagasabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal emelkedett, s továbbra is jelzi, hogy az új rendelések állománya magasabb lett az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legmagasabb áprilisi érték.

A szállítási átfutási idő indexe magasabb márciushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi április havi értékeket vizsgálva az idei a harmadik legalacsonyabb érték 1995 óta. A vásárolt készletek index nőtt, értéke 50,0 pont felett tartós fellendülést mutat. Az e havi indexérték a második legmagasabb áprilisi érték 1995 óta.

A foglalkoztatottsági index nőtt, de ebben a hónapban is növekedésre utal, tizenkilencedik alkalommal. Az indexérték több, mint egy éve tartja a bővülő tendenciát.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe nőtt márciushoz képest, ezzel együtt huszonötödik alkalommal mutat bővülést. A bővülés üteme gyorsabb az előző hónaphoz képest. A mostani indexérték magasabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legmagasabb e havi adat.

A beszerzési árak esetében az április havi index emelkedett, 80,0 pont felett intenzív árnövekedést jelez. Ez a harmincharmadik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a második legnagyobb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe áprilisban magasabb az előző hónaphoz képest, értéke továbbra is fellendülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag felettinek tekinthető, ez a legmagasabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet.

A külpiaci mutatók fellendülést jeleznek. Az exportindex immár ötödik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll. A másik külpiaci mutató, az importindex esetében szintén stabil bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, egész nyúl, máj, papír és sárga réz kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, elektronikai cikkekből, kartonból, palackból és, papírból. Jelentősebb árcsökkenésről nem számoltak be válaszadóink.

Fotó: Getty Images