BMI: markáns szűkülés júniusban

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) júniusi értéke: 44,2. A korábbi június havi értékekkel összevetve az idei érték alacsonyabb, mint a hosszú távú e havi átlag (52,3). A májusi, mérsékelt bővülést követően júniusban szűkülést figyelhetünk meg, a válaszadók az előző hónaphoz képest visszaesésről számoltak be.

A Beszerzési Menedzser Index júniusban

A részindexek túlnyomórészt csökkentek, többségük a recessziós tartományban áll. Az új rendelések mennyisége csökkent, az indexérték 21,7 százalékponttal esett vissza. A termelési mennyiség index bővülést jelez, az e havi indexérték 6,8 százalékponttal kisebb, mint a májusi érték. A foglalkoztatás 50 pont alá esett, értéke 3,5 százalékponttal csökkent az előző havi felmérés után. A szállítási átfutási idő értéke tartósan 50 pont alatt maradt, ám 15,3 százalékponttal nőtt az index júniusban. A vásárolt készletek index szintén szűkülést mutat, az index értéke 17,3 százalékponttal csökkent e hónapban. A külpiaci mutatók továbbra is bővülésről tanúskodnak. Az import indexe 7,1 százalékponttal, az exporté 5,3 százalékponttal esett vissza e hónapban.

A beszerzési árak emelkedése tartós, de a 30,6 százalékpontos visszaesés az áremelkedés mérséklődését jelzi. A beszerzési mennyiség index 22,4 ponttal zuhant vissza. A késztermékkészletek indexe 14,1 százalékponttal csökkent ebben a hónapban. A 2023 júniusi BMI index alacsonyabb a májusi (57,1) értéknél. Június átlag alatti hónapnak számít (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,6; a júniusi értékeké 52,3). A most mért szezonálisan kiigazított BMI indexérték a legalacsonyabb e havi érték.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

A termelési mennyiség indexe csökkent a hónapban, az 50,0 pont alatti érték a termelt mennyiség csökkenését jelzi. 1995 óta ez az hetedik legalacsonyabb e havi érték. Az új rendelések indexe ezúttal csökkent, ami az új rendelések állományának csökkenését jelzi az előző hónaphoz képest. 1995 óta ez a legalacsonyabb júniusi érték. A szállítási átfutási idő indexe magasabb májushoz képest. Az index értéke 2020 eleje óta folyamatosan 50,0 alatt mozog. Az eddigi június havi értékeket vizsgálva az idei a legalacsonyabb érték 1995 óta.

A vásárolt készletek index visszaesett, értéke 50,0 pont alatt erős visszaesést mutat. Az e havi indexérték a második legalacsonyabb júniusi érték 1995 óta. A foglalkoztatottsági index csökkent, s ebben a hónapban szűkülésre utal, húsz hónap után először. Az indexérték több, mint egy évig tartotta az enyhe bővülési tendenciát.

Az Üzleti Jelentések felmérés további eredményei

A beszerzési mennyiség indexe csökkent májushoz képest, az indexérték többhavi bővülés után e hónapban szűkülésre utal. A mostani indexérték alacsonyabb az elmúlt három év átlagánál, emellett a legalacsonyabb e havi adat. A beszerzési árak esetében a június havi index csökkent, alig 50,0 pont felett mérsékelt árnövekedést jelez. Ez a harmincötödik hónap, amelyben az árindex 50,0 érték felett maradt. A mostani részindexérték 1995 óta vizsgálva a nyolcadik legalacsonyabb e havi érték.

A késztermékkészletek indexe júniusban alacsonyabb az előző hónaphoz képest, értéke erős szűkülésre utal. A korábbi e havi értékeket vizsgálva az idei érték átlag alattinak tekinthető, ez a harmadik legalacsonyabb e havi indexérték 1995 óta. 2019-ben tizenegy bővülő hónapot mértünk, 2020-ban hatot, 2021-ben tízet és 2022-ben ismét tízet. A külpiaci mutatók bővülést jeleznek. Az exportindex immár hetedik hónapja 50,0 pont feletti értéken áll.
A másik külpiaci mutató, az importindex esetében enyhébb bővülésről beszélhetünk. Az elmúlt éveket követően 2022 végén változó tendenciát figyelhettünk meg.

Ebben a hónapban acél alapanyagok, acélötvözet, fémalapanyagok, festék, gránit, márvány, papír, rozsdamentes termékek és tüzifa kapcsán jeleztek válaszadóink jelentősebb áremelkedést. Hiány volt acél alapanyagokból, csomagolóanyagokból, elektronikai eszközökből, gumiból, melegen hengerelt zárt szelvényből, speciális elektronikai eszközökből, tömítésből és vasból. Jelentősebb árcsökkenésről számoltak be válaszadóink fa alapanyag és ipari fa, kacsahús, tojás, valamint vas alapanyagok esetében.

Fotó: pixabay