Budapest Airport lehet a régió legfontosabb légiáru-szállítási központja

A nyári hónapokban várhatóan a Ferihegy kelet-közép-európai régió kínai és ázsiai elosztó-központjaként betöltött szerepe tovább fog erősödni.

A régióban található konkurens légiáru-kezelő repülőterek még mindig a világjárvány előtti szint alatt teljesítenek, míg a BUD Cargo Cityben kezelt áru volumene jelentősen a pandémia előtti szint fölött van, írja a novekedes.hu. Az év első öt hónapjában a BUD Cargo City 75 587 tonna árut kezelt. Ez az év elején tapasztalt globális lassulás miatt ugyan 10 százalékkal elmarad az előző, rekordévi mennyiséghez képest, a május viszont már e téren is rendkívül erős volt: 5,8 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest.

Ez a bővülés ráadásul nem jelenti a gépmozgások számának jelentős emelkedését. Már a tavalyi rekord árumennyiséget is kevesebb gépmozgással sikerült elérni. A nagyobb kihasználtsággal közlekedő járatoknak köszönhetően 2021-hez képest 11,5 százalékkal csökkent a Budapestre közlekedő cargo gépek száma.

A nyári hónapokban Ferihegy várhatóan a kelet-közép-európai régió kínai és ázsiai elosztó-központjaként betöltött szerepe tovább fog erősödni, és növekvő számokra számítanak a kezelt árumennyiség terén annak ellenére is, hogy a nemzetközi trendek globálisan is erősen befolyásolják a cargo volumeneket.

Tavaly megkezdődött és jelenleg is zajlik a Budapest Airport légiáru-kezelő komplexumának bővítése, amelyet követően a jelenlegi évi 250 ezer tonna helyett már 300 ezer tonna áru kezelésére lesz kapacitás a repülőtéren. Miután a jelenlegi fejlesztés véget ér a Cargo City 2000 négyzetméter irodával, 6500 négyzetméteres raktárral és egy olyan fedett területtel bővül, amely élő állatok fogadására is alkalmas lesz.

Összességében elmondható, hogy a Budapest Airport jó úton halad afelé, hogy légiáruszállítási pozícióját folyamatosan erősítve a repülőteret a régió legfontosabb logisztikai és légiáruszállítási csomópontjává tegye, így is támogatva nemzetgazdaságot és a helyi vállalkozások versenyképességét.

Fotó: bud.hu