Csütörtökön nyílik a világ egyik legnagyobb H&M üzlete Budapesten

Csütörtökön (május 26.) megnyílik Magyarország legnagyobb H&M üzlete Budapesten: a Vörösmarty téren található Váci1 ad otthont a svéd divatcég legújabb üzletének, amely a H&M magyarországi zászlóshajója is egyben. A márka összes koncepciója megtalálható lesz itt, hiszen a három szintes üzletben a férfi-, női- és gyermekruhák mellett lesz Home és szépségápolási részleg, valamint a hazai viszonylatban szintén egyedülállónak számító kibővített cipőrészleg is.

Érdemes néhány szót szólni a Váci1-ről is! A Deák Ferenc és a Váci utca sarkán helyezkedik el az egykori Pesti Hazai Magyar Első Takarékpénztár műemlék épülete, amely 1911-1915 között Alpár Ignác tervei alapján épült. Az ingatlan 1992-2007 között a Budapesti Értéktőzsdének adott helyet. Később az ORCO vásárolta meg, amely kereskedelmi és szórakoztató funkciót képzelt el a falak között. A Váci1 névre keresztelt fejlesztés bokrétaavató ünnepségére 2010-ben került sor, 2011-re pedig már meg is újult az épület. Az ORCO később csődbe ment. 2015-ben a magyar Horizon Development-hez került a Váci1 üzletház a közeli Szervita téren álló garázs tulajdonjogával együtt.

A H&M egyébként 2005-ben nyitotta meg első magyarországi üzletét Budapesten a Váci utcában, és most ugyanitt adják át a vásárlóknak a legújabb egységüket. Az üzletlánc folyamatosan terjeszkedik a hazai piacon, hiszen 2013-ban 33, míg 2015-ben már 36 H&M üzletben vásárolhatunk országszerte. Jelenleg 22 városban 39 üzletet működtetnek hazánkban, vagyis a bővülés töretlen. A női-, férfi- és gyermekruházatot kínáló lánc az elmúlt években két újabb részleggel bővült: először a H&M Home nyitott meg, később több boltjuk bővült kozmetikai részleggel. 2015-ben pedig Magyarországon is elindították webáruházukat, így már online is lehet vásárolni tőlük. A cég világszerte 34 országban van jelen és összesen kb. 73.000 embert foglalkoztat.

A cég – akárcsak a svéd vállalatok többsége – egyre nagyobb szerepet szán a fenntarthatóságnak, ennek keretében üzleteikben gyűjtik a használt ruhákat, hogy később azokat újrahasznosítsák. Részben ezekből a ruhadarabokból készül például a Conscious kollekció. De jelentős karítatív tevékenységet is végeznek, így például az UNICEF nemzetközi partnereként, az H&M “All for Children” kollekcióin keresztül több mint 2 millió gyermeknek segítettek Indiában és Bangladesben.

De nemcsak a ruhagyártás, hanem az üzletnyitás terén is kiemelkedően fontos a fenntarthatóság és a környezetvédelem, így az energia- és erőforrás-takarékosságra nagy hangsúlyt fektetnek. A Váci1-ben számos környezettudatos technológia szolgálja a fenntatrthatóságot, így az energiafogyasztást mérő berendezések optimalizálják az üzlet energiafogyasztását, ahol kizárólag energiatakarékos fényforrásokat használnak, a hűtés-fűtés-ventilláció terén a legújabb generációs VRF-rendszerek lesznek beépítve, valamint újrahasznosításra kerül a szürkevíz is, míg a környezetet terhelő anyagok, így a PVC használata tilos.

Az üzletnyitás napján, május 26-án a H&M egész nap 20 százalékos kedvezménnyel várja a vásárlókat. Emellett az első száz vásárló ajándékkártyát kap, valamint Sziget jegyek is kisorsolásra kerülnek a nap folyamán.