Dimenziót váltott a magyar e-kereskedelem. Turbósebességbe kapcsoltak a logisztikai parkok

Ha jól számolunk, akkor egy év alatt 360 ezer négyzetméterrel nőtt az ipari ingatlanpiac állománya, vagyis a logisztikai parkok Magyarországon is turbósebességbe kapcsoltak. Éveken át arról beszéltünk, hogy mikor jelenik már meg a fejlesztések volumenében is a folyamatosan fejlődő ágazat eredményessége. Most nem panaszkodhatunk, ráadásul az üresedési ráta éppenhogy meghaladta a 3%-ot, miközben csökkenő tendenciát mutat. A bérleti szerződések száma is kiemelkedő, vagyis a kereslet és kínálat kéz a kézben jár. Folyamatosan hallhatunk jelentős területvásárlásokat vagy éppen logisztikai központok kerülnek új tulajdonoshoz, de az építkezések is folyamatosan indulnak.

Úgy tűnik, hogy a Budapest Airport környéke kulcsfontosságú terület, itt érzékelhetjük a legtöbb piaci mozgást, a reptér Cargo City-je is, amire sok éven át vártunk, egyre jobb számokat produkál. Most januárban a reptér menedzsmentje adatai szerint a 16 ezer tonnás teherforgalom negyedével nagyobb, mint tavaly ilyenkor. Ráaadásul akkor a volumen áruszállítási rekordot döntött.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren a BUD Cargo City éppen két éve nyitott meg 50 millió eurós beruházással, és a világszínvonalú logisztikai központ az elmúlt évek egyik legnagyobb repülőtér-fejlesztési projektjeként vonult be Ferihegy történetébe. A létesítmény egyébként egy 21 ezer m2-es csarnokból és irodai részből, valamint egy 12 ezer négyzetméteres speditőrépületből áll, amelyhez egy 32 ezer négyzetméteres előtér kapcsolódik. Akkora siker az ágazatban, hogy már tavaly tavasszal megkezdték a bővítés előkészítését.

Van még hová fejlődni!

De térjünk vissza kicsit az e-kereskedelemre, és láthatjuk, hogy van még hová fejlődni! A Growww Digital 2021 végével elkészítette a cseh, szlovák és magyar piac 25 legnagyobb nemzetközi piaccal rendelkező e-kereskedelmi webáruházának rangsorát. Itt mindössze öt magyar cég szerepel, és tarol a cseh Alza, amúgy is a csehek jól állnak e-kereskedelemben. Offtopic-ként megemlíthetjük, hogy ha Brnóba kalandozunk kulinális élvezetek okán, akkor láthatjuk a második legnagyobb cseh város logisztikai expanzióját.

Ettől függetlenül az elmúlt évtizedben dinamikusan bővült az e-kereskedelem részaránya Magyarországon. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) adatai szerint a futárszolgáltató cégek árbevételi átlaga 36 százalékkal növekedett 2020-ban, ami összhangban van az e-kereskedelmi piac 45 százalék körüli növekedésével. Az internetes és csomagküldő kereskedelem éves forgalma 2020-ban lépte túl először az 1000 milliárd forintot, 2021-ben már jócskán 1300 milliárd forint fölé nőtt.

Magyarországon azonban még mindig az iroda a sláger a befektetési piacon, miközben a régióban az ipari ingatlanok viszik a prímet. De az látható, hogy a különböző nagy nemzetközi kiállításokon már a magyarok is egyre nagyobb hangsúllyal promótálnak ipari beruházásokat, ami régebben nem volt divat. A befektetési fronton azért alacsony a logisztika részesedése, mert kevés a „portéka” a piacon. De ez idén változhat, hiszen akkora volumen érkezett és érkezik, hogy felpezsdülhet ez a szegmens is. Mindenesetre nemrég a WING megvásárolta az Airport City Logisztikai Parkot a CPI-tól, amely 44 ezer négyzetméter modern raktárépületet és 8 ezer négyzetméter irodaterületet foglal magában.

Folyamatosan építkeznek

Az biztos, hogy az e-kereskedelem logisztikai szolgáltatási piacát egyértelműen a nagy szolgáltatók és a logisztikai integrátorok uralják. Ennek is köszönhető részben, hogy a piacvezető fejlesztők sorra jelentik be az új beruházásaikat. Most csak néhányat említsünk meg ízelítőül, amelyről már idén tudhatunk!

A HelloParks épphogy átadta Maglódon az első, 46.000 m2-es raktárcsarnokát, ami már most több mint 80%-os kiadottsággal működik, máris megkezdődött a következő 45.000 m2-es csarnok előkészítése. A GLP a már meglévő Sziget Logisztikai Központja mellett húsz hektár vásárolt, ahol hatalmas fejlesztések zajlanak jelenleg is.

A Panattoni nemrég jelent meg Magyarországon, és két helyszínen épít logisztikai parkot Budapest vonzáskörzetében – mintegy 100 ezer m2-rel kalkulálnak. A Prologis Park Budapest – Sziget II területén megkezdte az új 14 ezer négyzetméteres épület fejlesztését, miután az első szakasz során épült csarnokra bérleti szerződést kötött. Sőt, hamarosan befejeződik a 30 milliárd forint értékű logisztikai gigaberuházás is az East-West Gate (EWG) intermodális terminálon Fényeslitkén az ukrán határnál, amely új dimenziót nyit a kelet-nyugati áruszállítás frontján. Eközben idén folytatódhat a hazai e-kereskedelem dimenzióváltása is.

Fotó: bud.hu