Egyre zöldebb lesz a Westend

Kereskedelmi 2022-07-11

Ökológiai lábnyomának csökkentésére a fogyasztók bevonásával példamutató zöld stratégiát alkalmaz a Westend, a cél, hogy minél több területen valósítsák meg a fenntartható üzemelést, az energiahatékony működést és csökkentsék a károsanyag-kibocsátást, hosszabb távon megalapozva többek között a Westend sikeres tőzsdére menetelét – jelentette be a Westendet tulajdonló és üzemeltető Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója, Kovács Orsolya.

Magyarországon a Westend az első bevásárlóközpont, ahol kézzelfogható segítséget kapnak a látogatók abban, mit tegyenek az ökológiai lábnyomuk csökkentéséért – mondta Kovács Orsolya, a Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója. A bevásárlóközpontok közül elsőként indítottak használtruha-gyűjtési lehetőséget, hatalmas az érdeklődés a Föld napján megnyitott helyiség, a ReStore iránt. 

Az itt elhelyezett 2 db 200 kg befogadóképességű konténer már az indulásnál szinte teljesen megtelt, az első napon közel egy tonna ruhát helyeztek el a látogatók. A kihasználtság alapján egyértelmű, egyre több embernek fontos, hogy fenntartható módon élje az életét, és tegyen bolygónk megóvásáért. Az üzlet esetében már a kialakításnál figyeltek a fenntarthatósági szempontokra, ugyanis régi bútoroknak és dekorációs elemeknek adtak új életet. A ruhaleadást jutalmazza a Westend, a bevásárlóközpont applikációjában gyűjthető pontokat kedvezményekre, azonnali ajándékokra, például újrahasznosított tárgyakra, sőt, faültetésre is be lehet váltani.

Kovács Orsolya kiemelte: stratégiájuk alappillérei, a fenntarthatóság (ESG), a digitalizáció és a közösségépítés, amelyek együttesen biztosítják azt az egyedi látogatói élményt, ami megkülönbözteti őket a versenytársaktól. Beszámolt arról is, hogy a Westendet tulajdonló és üzemeltető Gránit Pólus csoportnál most folyik az ESG audit és a további fenntarthatósági célkitűzések meghatározása, és év végére elkészül az első jelentésük is. Ez üzleti szempontból jelentős, mert tervben van a Westend tőzsdére menetele, ahol az ESG megfelelés alapfeltétele a befektetői érdeklődésnek – hangsúlyozta.

A környezetvédelemre a nyitástól kezdve törekednek, a hulladékot – immár huszonhárom éve - szelektíven válogatják, energiatakarékos megoldásokat használnak az üzemeltetésben. Az elmúlt 3 évben eszközölt beruházásokkal - köztük LED izzók alkalmazásával, fűtéskorszerűsítéssel - 30 %-kal csökkentették az energiafelhasználásukat. A hűtőrendszereket kicserélték az elmúlt három évben, a gépészet megújítása pedig már folyamatban van. Ezzel a beruházással a Westend esetében több mint 1 millió kWh áramot takarítanak meg évente, ami 500 háztartás, vagyis egy átlagos magyar község éves energiafogyasztásával egyenlő. A gépészeti elemek cseréje révén további legalább 30 százalékos energiamegtakarítás és kibocsátás csökkentés is elérhető. Vizsgálják a további lehetőségeket is, például a napelemek telepítését, és egyéb energia-, illetve vízmegtakarítást eredményező technológiák alkalmazását is.

A hulladékválogatásban a Westend együttműködő partnere az FCC Magyarország Hulladékgazdálkodó Kft. Az FCC munkatársai naponta, folyamatosan válogatják a hulladékot: a kartont külön gyűjtik, kiválogatják a PET palackot, a fémdobozt. A maradék osztályozott hulladékból keletkezik kommunális, kevert csomagolási hulladék, valamint másodlagos tüzelőanyag, azaz RDF. Évente megközelítőleg 900 tonna hulladékot szelektálnak, ebből közel 150 tonna kommunális, 425 tonna RDF és 325 tonna haszonanyag keletkezik.

A Westend környezetvédelmi törekvéseiben fontos szerepet játszik a Westend Tetőkert, ami a VI. kerület legnagyobb parkja 3 hektáros, gyönyörűen gondozott zöldterülettel. Kiemelten fontosnak tartjuk, hogy a növények és a fák szén-dioxid-megkötése és –párologtatása révén a Westend Tetőkert hozzájárul a városi levegő tisztábbá tételéhez és a kerület szén-dioxid-lábnyomának mérsékléséhez. Budapest egyik legszebb zöld parkja mindenki előtt nyitva áll, a főváros új közösségi tereként funkcionál.

Kovács Orsolya, a Gránit Pólus kommunikációs és marketingigazgatója az egyéb fenntarthatósági intézkedések között említette, hogy egyeztetnek az Élelmiszerbank Egyesülettel az ételpazarlás csökkentése érdekében, a tervek szerint az egyesület koordinálná a foodcourtról naponta begyűjthető ételek elszállítását különböző szervezetekhez. Az Egyesülettel a járványhelyzet előtt is kapcsolatban álltak, de a hatékonyság érdekében az aktuális szabályozásnak megfelelően frissítik együttműködésüket.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink