Eladták a KÖKI Terminált

A KÖKI Terminál stratégiailag kiváló helyszínen helyezkedik el Kőbánya-Kispest kiemelt csomópontján, amely Budapest egyik legfontosabb intermodális központja a X., XIX. és XVII. kerületek vonzáskörzetében. A csomópont elérhető metróval, vonattal, busszal és villamossal, mindemellett könnyen megközelíthető innen a Budapest Airport és az M0 körgyűrű.

A 2011-ben átadott bevásárlóközpontban 60 ezer négyzetméternyi kiskereskedelmi és hatezer m2-nyi irodaterület áll a bérlők rendelkezésére. A neves márkák között említhető az OBI, a Tesco, a Müller, a H&M, a C&A, az Euronics és a Hervis. Jelenleg több mint 19 millió ember közlekedik az intermodális csomóponton éves viszonylatban, amelyet autóval cirka fél óra alatt akár kétmillió ember is elérhet az otthonából.

Zászlóshajó projekt

A tranzakció újabb mérföldkövet jelent az Adventum számára, amelyet Bárány Kristóf, az Adventum International alapító partnere így értékelt: „ez az ügylet igazolja az Adventum Csoport potenciálját, hogy egy rendkívül összetett tranzakciót is képes megvalósítani, amely 2019-ben Magyarország legnagyobb kiskereskedelmi befektetése.

Az akvizíció egyben az Adventum QUARTUM zászlóshajó projektje Magyarországon, hiszen a bevásárlóközpontot 6 milliárd forintból komplexen meg is fogjuk újítani. Szeretnénk megragadni a lehetőséget, hogy megköszönjük a tanácsadóknak, akik segítettek nekünk a projekt megvalósításában, valamint az eladóknak a konstruktív hozzáállásukért a tranzakció során.”

A 2006-ban alapított Adventum Group befektetési alapkezelő társaság kelet- és közép-európai ingatlanbefektetésekre összpontosít, amely mindeddig 1,5 milliárd euró összértékű beruházást hajtott végre a régióban. A KÖKI Terminál az Adventum QUARTUM ingatlanalap harmadik felvásárlása fél év alatt, így a kezelt eszközök nagysága elérte a 100 ezer négyzetméternyi bérelhető területet.

A KÖKI-ről

A KÖKI Terminál eddigi története során számos nehézséggel szembesült. Az R-CO Ingatlanforgalmazó Zrt. 2005 végén vette át a projektet a Raiffeisen Evolutiontól, amikor még az ingatlanpiac dübörgött Magyarországon is. A kivitelezésre 2008-2010 között a válság kellős közepén került sor, amely már a kezdetkor determinálta is a bevásárlóközpont működését. A krízist követően az ingatlanegyüttes konszolidálta a tevékenységét, még ha az eredeti terveknek megfelelő pozíciót nem is tudott betölteni a budapesti kiskereskedelmi életben.

Azonban a bíróság 2012 végén a tulajdonos R-Co Ingatlanforgalmazó Zrt. fizetésképtelenségét állapította meg, és elrendelte a felszámolást. Sokáig nem sikerült eladni, volt olyan időszak, amikor 27 milliárdért kínálták a 40 milliárdból felépült plázát, de a legmagasabb ajánlat is csak 8 milliárd volt. Később egy magyar nagyvállalkozó érdekeltségébe került a pláza, míg most az Adventum QUARTUM portfólióját gazdagítja.