Elindult a Shopper Park Plus részvényeinek jegyzése

Mától október 20-án 14.00 óráig jegyezhetők a Shopper Park Plus (SPP) részvényei, amivel megnyílik az út a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) első euróalapú bevezetése előtt. A 18 kiskereskedelmi egységből álló ingatlanportfóliót tulajdonló szabályozott ingatlanbefektetési elővállalkozás (szie) értékpapírjai az OTP Bank és a Concorde közreműködésével jegyezhetőek.

Összesen több mint 320 ezer m2 bruttó bérelhető területet jelent a 14 magyarországi és – leányvállalatokon keresztül – 4 csehországi ingatlan, amelyek jelenleg az SPP retail park portfólióját alkotják. Az átlagosan 95 százalék fölötti kihasználtsági rátával működő kiskereskedelmi egységeken közel 600 üzlethelyiség osztozik.

Ezek jellemzően olyan fogyasztói alapszükségleteket elégítenek ki, amelyekre mind növekvő, mind pedig recessziós gazdasági környezetben meglehetősen kiszámítható a kereslet. Ez védettséget jelenthet az SPP-nek a konjunkturális hatásokkal szemben, miközben stabil osztalékfizető képességgel ruházhatják fel a céget. Az SPP hosszabb távon a kelet-közép-európai régió jelentős retail park portfólió tulajdonosává és üzemeltetőjévé kíván válni, aminek érdekében további terjeszkedésben is gondolkodik Kelet-Közép-Európában.

„Az SPP tőkepiaci megjelenése még transzparensebbé teszi a működést, miközben a sikeres tőzsdei bevezetést követően elérni kívánt szabályozott ingatlanbefektetési társaság (szit) forma adóelőnyökkel is bír – hangsúlyozta Bárány Kristóf, az SPP-ben egy leányvállalaton keresztül részesedéssel rendelkező befektetési alapot kezelő Adventum alapító partnere. Hozzátette: „Az ingatlanbefektetésként magában hordozott inflációs alapvédettség mellett ebben az esetben az euróalapúság is pluszvonzerőt jelenthet a befektetőknek, hiszen a létesítmények bérleti díjai is jelentős mértékben a közös európai fizetőeszközben vannak rögzítve.”

Kik vehetnek?

A részvényjegyzésben forgalmazóként az OTP Bank Nyrt. és a Concorde Értékpapír Zrt. vesz részt, ezért az SPP újonnan kibocsátott törzsrészvényeinek jegyzésére az OTP Private Banking és az OTP Global Markets, valamint a Concorde lakossági ügyfelei jogosultak. Az újonnan kibocsátott törzsrészvények jegyzésében való részvételről az MNB által jóváhagyott Tájékoztató V.5.4. pontja tartalmaz további információkat.

A részvényekre 11,5 eurós maximális áron tehetnek jegyzési ajánlatot azok a lakossági befektetők, akiknek a jegyezni kívánt részvények ellenértékével megegyező összeg a forgalmazók valamelyikénél vezetett számlán az Új Törzsrészvény-igénylési Nyilatkozat megtételével egyidejűleg a rendelkezésükre áll.  A végleges árat az intézményi könyvépítés lezárást követően a Kibocsátó – a forgalmazókkal történt egyeztetés után – az előre megadott 10,8–11,5 eurós ársávon belül határozza meg. Ha a kialakuló végleges ár a maximális árnál alacsonyabb lesz, a forgalmazók visszatérítik a különbözetet a lakossági befektetőknek.

Fotó: shopperparkplus.hu