Emelkedett a kiskereskedelmi üzletek forgalma

Kereskedelmi 2022-11-08

Szeptemberben a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 3,0 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit - ismertette kedden a KSH.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben negyedik hónapja csökkent a változatlan áron számolt forgalom, szeptemberben 2,8 százalékkal. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 3,3 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,1 százalékkal csökkent. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 2,7 százalékkal nőtt. 

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 7,8 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 2,4 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 18,6 százalékkal nagyobb volt.

Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1456,8 milliárd forintot tett ki, ami kevesebb az előző két havinál. Az országos kiskereskedelmi forgalom 46 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 18 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

Január-szeptemberben a forgalom volumene - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 7,8 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 0,5, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 26,9 százalékkal nőtt az értékesítés naptárhatással kiigazított volumene a múlt év első három negyedévéhez viszonyítva.

Fotó: pixabay.com

Partnereink