Ezek az irodaházak és bevásárlóközpontok kaptak zöld minősítést az elmúlt időszakban

A fenntartható működésnek és üzemeltetésnek való megfelelés egyre nagyobb szerepet játszik a magyar ingatlanpiacon is. Nem véletlenül egyre több épület kap zöld minősítést. Az elmúlt fél évben tanúsított, illetve a minősítést idén közhírré tévő irodaházak és kiskereskedelmi központok közül gyűjtöttük össze a legismertebbeket.

A környezettudatosság és a társadalmi felelősségvállalás ma már szinte alapvető fontosságú az ingatlanpiacon is, a nagyvállalatok is szívesebben bérelnek vagy vásárolnak az ESG-szempontoknak megfelelő épületeket. A CBRE még tavaly ősszel indított felmérése során világszerte több mint 500 kereskedelmi ingatlanszakembert kérdezett meg. A válaszadók több mint kétharmada szerint vállalatuk tavaly nagyobb hangsúlyt fektetett az ESG-re, ingatlanjaik tekintetében pedig az energiafogyasztás és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése vált az elsődleges céljukká.

Idén ezek a trendek csak erősödtek, nem véletlenül a zöld minősítő rendszerek is ezekre a szempontokra fókuszálnak. Így mindenhol előtérbe kerül a hűtés-fűtés energiafogyasztása, a megújuló energiák alkalmazása (pl. napelem), a szürkevíz hasznosítása, a wellbeing szolgáltatások, többek között akadálymentesítés. Emellett sok szó esik a kivitelezés és üzemeltetés során alkalmazott anyaghasználatról, ahol a körforgásos építészet jellemzői kerülnek egyre inkább fókuszba.

MOL Campus

Minősítések az irodaházak világában

A hazai irodapiacon a MOL Campus átadása volt az elmúlt időszak egyik legjelentősebb eseménye. A BREEAM Excellent után a LEED Platinum minősítést is megszerezte az akadálymentesített épület, hiszen a kivitelezés során az építési hulladék 98%-át sikerült újrahasznosítani, a felhasznált anyagok negyede újrahasznosított anyagból készült. Az épület éves hűtés-fűtés energiafogyasztásának körülbelül 40%-át fedezi a talajszondás hőszivattyús rendszer, továbbá a tetőn elhelyezett napelemekkel az éves fogyasztás 5-6%-a megtakarítható, a maradék villamosenergia igényt pedig 100%-ban zöldenergia forrásból vásárolják.

Az esővíz 100%-át helyben kezelik, egy részét a telken kialakított zöldfelületek szívják fel, a többit pedig öntözésre és WC-öblítésre használják. Valamint az okos épületfelügyeleti rendszer automatikusan és összehangoltan szabályozza többek között a komfortot biztosító berendezéseket, például a belső árnyékolókat és világítást az aktuális fényviszonyoknak, napszaknak megfelelően.

Szintén az elmúlt időszak egyik jelentős fejlesztése a H2Offices első fázisa a Skanska beruházásában a Váci úton, amely LEED Platinum minősítést kapott, miközben akadálymentesítési jellemzői alapján az épület az Access4You Gold fokozatot is megszerezte. A kiemelkedő minősítés többek között a fenntartható területfejlesztés, a víztakarékosság, az energiahatékonyság, az anyagok kiválasztása és a beltéri környezet minőségének az eredménye.

A fejlesztés további jellemzőit is elismerték az értékelés során, mint például a fényszennyezés csökkentésére irányuló stratégia, az öntözés csaknem száz százalékos csökkentése a kültéri vízhasználat esetében, valamint a teljesen LED-es higanymentes dizájn. Az első fázis 40%-os vízmegtakarítást, a szén-dioxid-kibocsátás évi 540 tonnával történő csökkentését, valamint a 37%-kal csökkentett energiafogyasztást tud felmutatni.

H2Offices

Nem csak az új fejlesztések mérettetnek meg

A WING által fejlesztett Skylight CITY irodaház pedig azt igazolja, hogy már meglévő épület fejlesztésével is el lehet érni a fenntarthatósági célokat. Az épület többek között energia- és vízhatékony gazdálkodásával, egészség- és jólétmegőrző karakterisztikájával, illetve a munkavállalók és a látogatók számára biztosított kényelmi szolgáltatásokkal érdemelte ki a BREEAM In-Use Very Good tanúsítványt.

A 2021-ben átadott BudaPart CITY irodaház irodaház akkor az innovatív és környezettudatos megoldásainak köszönhetően nyerte el a LEED Gold minősítését. Többek között az energiahatékony rendszerek, a víztakarékos berendezések, az elektromos autótöltők, valamint a beépített anyagok fenntarthatósági elveket figyelembe vevő kiválasztása biztosította a sikeres tanúsítást. Most pedig másodszor kapta meg a LEED Gold minősítést, ezúttal az „Operation and Maintenence” kategóriában. Meglehetősen ritkának számít, hogy egy új ingatlan később megszerzi a létező épületekre létrehozott minősítést is.

Skylight CITY

A kiskereskedelemben is zajlik az élet

Az Nhood – többek között az Auchan Korzók üzemeltetője – megszerezte a BREEAM In-Use minősítést az általa kezelt teljes ingatlanportfólióra. Az Nhood az Auchan-nal közösen még korábban elindította a zöld területek fejlesztését az élővilág élettereinek támogatásával, így különböző típusú odúkat és -etetőket helyeztek ki a biodiverzitás érdekében. További nagy volumenű aktivitásuk a tavaly indított fásítási projekt is. Így például a Soroksári Bevásárlóközpont területén mintegy 7500 négyzetméteren 87 db őshonos fát ültettek el. Emellett 600 db erdészeti földlabdás facsemete elültetésével létrehozták Magyarország legnagyobb Miyawaki kiserdejét. A fásítási projekt idén parkosítással folytatódik.

Az Etele Plaza is megszerezte a BREEAM Very Good minősítést a könnyű megközelíthetőség biztosítása, a fényszennyezés, valamint a közvetlen környezeti terhelés minimalizálása, az időtálló anyagok beépítése és a hulladék újrafelhasználásának elősegítése miatt. Emellett a bérlők is a fenntarthatóságra törekedtek az üzletek kiépítésénél. A plázában közel 4000 m2-en elterülő zöld terültet alakítottak ki, ahol színes növénytakaró, díszfüvek, cserjék és fák várják a nagyközönséget. A Futureal „Stay Safe” kezdeményezésének megfelelően a belső terek szinte teljesen érintésmentesek.

Etele Plaza

Címlapkép: MOL Campus