Felkerült Európa térképére a fényeslitkei „zöld” vasúti átrakó

Fenntartható logisztika címmel rendeztek szakmai konferenciát az egy éve működő fényeslitkei intermodális terminálon.

A fényeslitkei East-West Gate intermodális terminál nemcsak alapküldetésével, a kamionok gyors vasútra rakásával és a vasúti fuvarozás volumenének növelésével járul hozzá a környezet védelméhez, hanem a működése is környezetbarát. A konferencián Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a nyolcvanöt hektáron elterülő létesítmény teljes energiaellátását zöld energiával biztosítják, írja a szon.hu.

Az épületek hűtését-fűtését hőszivattyúrendszerrel oldják meg, e-autókat és elektromos terminál traktorokat is használnak. Tervezik azt a napelemparkot és szélerőművet, valamint a hozzá tartozó, nagyteljesítményű energiatároló kapacitást, amelyek segítségével az energiafogyasztást helyben, megújuló forrásból tudják fedezni.

Az East-West Gate terminál és Fényeslitke neve összeforrt – fogalmazott a csütörtöki szakmai fórumon dr. Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos. Hozzátette, a település és a cég felkerült Európa logisztikai térképére, hiszen egy éve működik Fényeslitkén Európa legnagyobb intermodális vasúti logisztikai központja.

A terminált digitális és innovatív megoldások jellemzik, legyen szó az áruátrakásról vagy munkabiztonságról. Az elmúlt évek alapján azt látjuk, hogy az élelmiszer-ellátás és biztonság kérdése kulcsfontosságú, ez itt, Fényeslitkén világszínvonalú, így elmondható, hogy az EWG-terminál a világ elitjének társaságába emelte a települést és az átrakót – tette hozzá dr. Szabó Tünde.

Folyamatosan nő az érdeklődés

A beruházás megkezdése előtt végigjártam Európa legnagyobb átrakóit, és az alapján fogtunk bele az építkezésbe. 2022 októberében sikerült átadnunk a terminált, ami 85 hektáron terül el 225 ezer négyzetméter betonozott felülettel rendelkezik, ami nagyobb, mint a fővárosi Margitsziget – ezt már Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. vezérigazgatója mondta a konferencia résztvevőinek.

A terminál és a szomszédságában tervezett 500 hektáros ipari park egy gazdaságilag leszakadt térség felzárkózásának lehet a motorja, amely több mint száz embernek adhat helyben munkát világszínvonalú környezetben, versenyképes bérekkel, ezen felül 500 embernek adhat közvetve munkát.

Folyamatosan nő a EWG-terminál forgalma, elsősorban nyersétolaj- és gabonaszállítmányokat (főleg repcét és napraforgót) raknak át széles nyomtávról normálra. A szállítmányok Ukrajnából jönnek és az átrakás után Olaszországba, Németországba és Hollandiába mennek tovább, ahol részben tengerjáró hajókra rakják, részben pedig helyben dolgozzák fel. Átlagosan napi egy mezőgazdasági árut szállító szerelvény érkezik a terminálra, és az ukrán partnerekkel folyamatosak a tárgyalások a forgalom további növeléséről.

Nagy az érdeklődés arra, hogy ukrán nyersétolaj- és gabonatermékeket konténerben szállítsanak Kínába dél- vagy nyugat-európai kikötőkön keresztül. Az EWG ömlesztett árukat kezelő hipermodern átfejtő berendezései 1500 tonna árut négy óra alatt tudnak átrakni a különböző nyomtávú vagonok között. Az átrakást befolyásolja a normál nyomtávú kocsik beérkezése, hiszen a normál vasúti kocsikból Európa-szerte hiány van az óriási forgalom miatt.