Feltámadtak az üzletek a Déli pályaudvarnál

Péntektől a vonatok a pályaudvar lezárása előtt érvényes menetrend szerint közlekednek, ismét jár minden martonvásári és százhalombattai elővárosi vonat is. Kelenföld helyett újra a Déli pályaudvarról indulnak és oda érkeznek a szerelvények, valamint az ideiglenesen a Keleti pályaudvarra átterelt vonatok is visszatérnek a Déli pályaudvarra. Az MTI tudósítója már az újranyitást követő órákban élénk, egy vasútállomáson megszokott forgalmat tapasztalt a pályaudvaron, a peronokon és a pénztárak előtt egyaránt és szinte valamennyi vágányon várakozott szerelvény.

Miközben az elmúlt időszakban a peronok előtt található boltok, büfék szinte kivétel nélkül zárva tartottak, péntek délelőtt már az összes üzlet nyitva volt, vagy éppen a nyitáshoz készülődtek. Februárban csupán a nemzeti dohánybolt várta a vevőket a peronok előtt. A bolt eladója most azt mondta, hogy délelőtt annyi forgalmat produkált, mint az előző két teljes napban együttvéve, tehát számításai szerint az állomás zárva tartása alatt kevesebb mint egyharmadára csökkent a bevétel. Ugyancsak pénteken nyitott ki, két hónap után, az egyik zöldséges. Az eladó azt mondta: az állomás bezárása után csupán egy hétig tartottak ki, utána rájöttek, hogy „felesleges erőlködni”. Most viszont kezdenek visszatérni a vevők.

Több üzlettulajdonos is arról számolt be, hogy a bérleti díjat addig is fizették, amíg kényszerűségből zárva tartottak, ám ígéretet kaptak a kompenzációra. Egy ital- és édességboltos úgy fogalmazott, hogy konkrét ígéretet ugyan még nem kaptak, de „talán le lehet majd lakni a bérleti díjat”. Egy büfés szerint bár mindenki különböző szerződéssel rendelkezik, szintén azt ígérték neki, hogy visszatérítést kap. Az állomásépület alatt működő boltokban általános volt a vélemény, hogy legalább egy hét kell ahhoz, hogy a korábbi szintre álljon vissza a forgalom. Egyedül az egyik kocsma tulajdonosa mondta azt, hogy már nemcsak a törzsvendégek járnak be, hanem „a vonatozók” is betérnek egy-egy italra.