Gigantikus boltfejlesztések zajlanak országszerte

Gyopáros Alpár a mintegy 100 millió forintos beruházással megvalósult, boltot, kávézót és sörfőzdét is magába foglaló Dombó67 elnevezésű közösségi tér átadásakor azt mondta: a 2020-ban indult kisboltos programnak köszönhetően 1500 helyen újulnak meg üzletek, a projektekben 100 olyan település érintett, ahol boltok az elmúlt években, évtizedekben már nem is működtek. A Magyar falu program indulásakor két célt fogalmaztak meg: a falvak életminősége belátható időn belül legalább az alapszolgáltatások szintjén olyan jó legyen, mint a városoké, és ezt olyan eszközökkel sikerüljön elérni, amilyeneket maguk a falvak igényelnek – emlékeztetett a kormánybiztos az esemény résztvevői, köztük Lévai Anikó, a miniszterelnök felesége, az Ökumenikus Segélyszervezet jószolgálati nagykövete előtt.

Gyopáros Alpár fontosnak nevezte azt is, hogy a kistelepülésekre soha többé ne lehessen rányomni azt a bélyeget, „amit a baloldal egyszer már megtett”, hogy élhetetlenek, nincs szükség rájuk.

    „Mi azt szerettük volna és szeretnénk elérni, hogy a kistelepülések népessége maradjon a faluban, ha szeretne” – mutatott rá. Hozzátette, ehhez olyan közszolgáltatásokat kell fejleszteni, mint az óvodai, bölcsődei, orvosi ellátás, és szükséges a közlekedési infrastruktúra javítása is. A kormánybiztos felidézte, hogy ezeken kívül otthonteremtési támogatással, állami mellékúthálózati programmal, a falvakban szolgáltató piaci szereplők segítésével igyekeznek javítani a kistelepüléseken élők életminőségét.

Szászfalvi László (KDNP), a térség országgyűlési képviselője történelmi jelentőségűnek nevezte a Magyar falu programot, amit azzal indokolt, hogy ehhez hasonló, komplex és ilyen nagyságrendű kezdeményezés még nem volt a magyar történelemben. „Történelmi jelentőségű a program azért is, mert megerősíti azt a gondolatot, miszerint a magyar vidék nélkül nincs magyar jövendő” – fogalmazott. Hozzátette, a kistelepülések őrzik a nemzeti értékeket, azokat a hagyományokat, amelyekre Magyarország elmúlt ezer esztendeje épült. A politikus szólt arról is, hogy az „újragondolt”, közösségi térként működő kastélyosdombói bolt kialakítása illeszkedik a Dráva környéke kerékpáros és ökoturisztikai fejlesztésébe.

Varga Attila, a csütörtökön átadott bolt tulajdonosa újságírók kérdésére közölte: a fejlesztéshez több mint 60 millió forintot nyertek el a Magyar falu program pályázatán. Hozzátette, a sörfőzdében előállított sörhöz helyben termesztett komlót használnak fel, egyúttal reményét fejezte ki, hogy nemcsak helybélieket, hanem szomszédos településeken élőket és turistákat is vásárlói, vendégei között tudhat majd.

Fotó: MTI/Varga György