Gigantikus pénzt fordítanak a nyíregyházi ipari park fejlesztésére

 Kovács Ferenc a jelenleg 123 hektár nagyságú ipari park kibővítésével kapcsolatban elmondta, a beruházás első körében 20,2 milliárd forintos központi költségvetési forrásból 423 hektár földterületet vásárolt az önkormányzat. A termőföldként vásárolt területeket átminősítették, júliusban befejeződnek az ezzel kapcsolatos talajvizsgálatok és lőszermentesítés, ezzel párhuzamosan pedig elkezdte az önkormányzat egy, a parkot érintő fejlesztési koncepcióterv kidolgozását.

Nagyon komoly befektetői tárgyalások vannak folyamatban, ezek közül kettő már az „utolsó stádiumhoz” érkezett, ezért a területszerzés mellett a közművek kiépítése egyaránt fontos cél – jelezte a városvezető. Kovács Ferenc elmondta, az ipari terület fejlesztésére egy múlt héten megjelent kormányrendelet 22,7 milliárd forintot biztosít, amiből a villamosenergia-ellátás fog kiépülni: az összeg összesen 557 MW villamosenergia-kapacitás tervezésére, illetve ebből 188 MW kivitelezésére fordítható.

A fejlesztési támogatásból 7,3 milliárd forintot a nyíregyházi önkormányzat közvetlenül kap majd meg, a fennmaradó részt a kiépítésben részt vevő fejlesztő áramcégek használnak fel a megvalósításra – fűzte hozzá. Megjegyezte, a park fejlesztése a közművesítés további fázisaival, például utak építésével, az internet- és vízellátás megvalósításával fog folytatódni a következő években.

Fotó: pixabay.com – illusztráció