Gőzerővel épül az Etele Plaza. Letették az alapkövet. Új városközpont születik

Évtizedes tervek

Buda legnagyobb bevásárlóközpontja épül a Kelenföldi Pályaudvar mellett, már messziről jól látszik a hatalmas munkaterület, amelyből könnyen következtethetünk a méretekre. Újbuda és egész Dél-Buda új központja egy tizenkét éves álom megvalósulása, hiszen a Futureal-csoport még 2006-ban vásárolta meg az egyik telket itt, mondta el köszöntő beszédében Futó Gábor, a cégcsoport társalapítója és -tulajdonosa.

A tervek szerint 2008-ban kellett volna átadni az új négyes metrót, a vonalon azonban végül csak 2014-ben szállított először utasokat a földalatti. Időközben a 2008-as válság elsodorta a hazai ingatlanpiacot is, így ez a projekt sem indulhatott útjára. Hosszú menet után azonban végre célegyenesbe került a bevásárlóközpont és a közeli Budapest One irodapark építése, a számos megoldandó kérdés közül elég ha csak a szabályozási terv elfogadására gondolunk, amely több szereplőt érintett, tette hozzá Futó Gábor.

Dr. Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere az ünnepi rendezvényen elmondta, hogy a Futureal-csoport a kerületben és a főváros egészében is letette már a névjegyét, így egy újabb kiemelkedő beruházásnak lehetünk a tanúi. Most a főváros nyugati kapujában állunk, amely a multimodális csomópontnak is köszönhetően hatalmas fejlődés előtt áll. A fejlesztések révén a helyszín Dél-Buda egyik központjává válhat, az Etele Plaza pedig a negyed fejlődésének katalizátora lehet.

Új városközpont születik

Húsz éve itt még szinte semmi sem volt, pár év múlva pedig a Budapest One irodaparkkal együtt egy 21. századi, európai városközpont formálódik, hangsúlyozta Tatár Tibor, a Futureal-csoport vezérigazgatója. A lokáció jelenleg Budapest negyedik legforgalmasabb csomópontja, de az átadás idején már a legjelentősebb multimodális központ lesz, hiszen többek között jövőre átadják a meghosszabbított villamosvonalat is. Itt található Budapest második legnagyobb lakótelepe, de a közeli Sasad és Hegyvidék lakossága is potenciális látogatót jelent majd az Etele Plaza számára.

Negyedórán belül 250 ezer fő érheti el a plázát, míg 30-40 perc alatt csaknem 1,2-2 millió vendég juthat el a bevásárlóközpontba, tette hozzá a vezérigazgató. Ráadásul a közelben még mintegy 300 ezer m2-nyi fejlesztés valósulhat meg, nem beszélve a 7-800 méterre található leendő budai szuperkórház területéről. A már említett irodaparkban is 5-6 ezer alkalmazott dolgozhat, akik szintén a helyszín városközponti szerepét erősíthetik.

Bérlői roham és teljes szortiment

A környék lakói az országos átlagos vásárlóerő 125 százalékával gazdálkodnak a GfK adatai szerint viszonylag alacsony kiskereskedelmi ellátottság mellett. A tárgyalások jól haladnak a leendő bérlőkkel, hiszen már a teljes bérbeadható terület 60%-ára aláírt szerződésük vagy folyamatban lévő szerződésük van, további 25%-ra jelen pillanatban is aktívan tárgyalnak, magyarázta Tatár Tibor. A bérlők tudják, hogy milyen különleges adottságokkal rendelkező plázában fognak üzletet nyitni, amelyek közül kiemelkednek a tömegközlekedési lehetőségek, de említhetjük az 1300 parkolót is, valamint a szomszédos P+R opcióját.

Továbbá az üzletközpont hatalmas méretei miatt a mágnesbérlők a teljes szortimentet be tudják hozni az Etele Plazába, emellett a világtrendeknek megfelelően a teljes bérbeadható terület csaknem negyedén fitnesz, rekreációs és gasztronómiai funkciók lesznek. Egy jelentős szolgáltatási centert is kialakítanak, amelyek a lakosság legkülönbözőbb igényeit elégíti ki, de az okospláza titulus is illik a projektre, hiszen a fejlesztők a látogatót digitális, smart megoldásokkal segítik az otthonról való elindulástól kezdve egészen a bevásárlóközpont elhagyásáig.

Csúcsmodern pláza épül

A kivételes építészeti megoldásokat és digitális szolgáltatásokat ötvöző, bruttó 137 ezer négyzetméteres pláza a Paulinyi – Reith & Partners tervei alapján készül. A falak között 180 üzlet kap helyet, a divatüzletek mellett élelmiszer-áruház, éttermek, kávézók, multiplex mozi, fitneszterem, gyermekjátszóház és egyéb szolgáltatások széles köre várja a látogatókat.

Az épületben a legfejlettebb helymeghatározó és navigációs rendszer könnyíti meg a parkolást az üres férőhelyek feltüntetésével, a plázában pedig a vásárlóknak segít megtalálni a kiválasztott üzletet vagy szolgáltatást egy mobilalkalmazáson keresztül. A belső térben egy közel 200 négyzetméteres interaktív LED-kijelzős médiafelület teszi különlegessé a központot. Az egyedi hangulat kialakításához az Etele Plaza elegáns előcsarnoka, a divatmárkák folyosói, az attraktív belső rendezvénytér, valamint az éttermi szinthez közvetlenül kapcsolódó terasz is hozzájárul.