A háború hatásai elől az ingatlanüzemeltetési piac sem menekülhet

A negyedévente megjelenő hangulatindex folyamatosan nyomon követi az FM-szektor alakulását, a piaci hangulatot és információt biztosít a várható változásokról az ingatlanszektor szereplői számára.

Az II. negyedévben az 51,01 pont enyhe növekedést vetít előre, illetve óvatos optimizmust feltételez az FM piac részéről, vagyis a szereplők kismértékű növekedést várnak, amelyet azonban könnyen megváltoztathatnak a külső tényezők. Sajnos az utóbbi időben számos hatás éri a világgazdaságot és ezen belül természetesen az ingatlanpiacot, közelebbről az ingatlankezelési üzletágat is.

Az orosz-ukrán háború, ezzel összefüggésben az ellátási láncok biztonságának csökkenése, az élelmiszeriparban bekövetkező zavarok; a COVID-19 utóhatásai; az infláció és a jelentős energiaáremelkedések együttesen növelik a kockázatokat. Ezek a külső tényezők olyan sokszereplős egyenletet jelentenek a szakemberek számára, amelyből nem könnyű biztos jövőképet és egzakt számokat megállapítani.

Az előbb említett negatív hatások közül már nem a járvány visszatérése a legmeghatározóbb kérdés, hiszen az orosz-ukrán katonai konfliktus esetleges negatív hatásai sokkal nagyobb súllyal esnek latba. Már nem csak az alkatrész- és alapanyag árak drágulása aggasztja a megbízókat és az üzemeltetőket, hanem a fellépő kisebb-nagyobb ellátási zavarok, amelyek akár komoly fennakadást is okozhatnak a zavartalan épületüzemeltetés során.

Bár a háború miatt az előbb említett tényezők komoly kockázatokat hordoznak magukban, az enyhe optimizmus mégis fennáll, ami a várhatóan megmaradó erős gazdasági növekedéssel és az azzal járó megrendelésállomány emelkedésével függ össze.

A felpörgő építőipar továbbra is a munkaerőállomány egy részét elcsábítja az FM-szektorból, ami erős bérnyomást eredményez. Emellett a villamos- és gázenergia drasztikus (2-2,5-szeres) növekedése az épületek teljes költségszintjének jelentős emelkedését okozza, az alapanyagárak hihetetlen mértékű növekedése pedig az üzemeltetésben felhasznált eszközök, alkatrészek, anyagok árát is drasztikusan megemeli. Továbbá az országgyűlési választások is ideig-óráig bizonytalanságot szültek, amely után időbe telik, amíg a piac megnyugszik.

Fotó: pixabay.com