Hogyan zajlik a nagyüzem a Roland Garroson? Mi fán terem ilyenkor a facility menedzsment?

A Roland Garros facility managementje egy komplex és jól szervezett rendszer, amely számos különböző területet ölel fel. A létesítmények karbantartása és fejlesztése, a logisztikai szervezés, a biztonság és egészségvédelem, a technológiai innovációk alkalmazása és a fenntarthatósági intézkedések mind hozzájárulnak ahhoz, hogy a teniszverseny zökkenőmentesen és sikeresen lebonyolítható legyen. A létesítménygazdálkodási csapat munkája nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a Roland Garros továbbra is a világ egyik legkiemelkedőbb sporteseménye maradjon.

Jelenleg is zajlik a Roland Garros (hivatalos nevén Tournoi de Roland-Garros), amely a világ egyik legjelentősebb teniszversenye, a Grand Slam tornák egyike. A salakosnak mondott pályákon lebonyolított, 2024-ben 53,5 millió euró összdíjazású verseny rendezője a Francia Teniszszövetség (Fédération Française de Tennis, FFT). A 2023-ban 633.22 helyszínen szurkolót és a világ több mint 200 országában mintegy 1 milliárd nézőt vonzó esemény hivatalos helyszíne az 1928-ban átadott Stade Roland Garros, amely egy impozáns, 13,5 hektáros sportlétesítmény a francia főváros szívében, írja a Facility/property management blog.

Húsz pályát tartalmaz, köztük három nagy befogadóképességű stadiont; a Les Jardins de Roland Garros-t, egy nagy étterem- és bárkomplexumot; a Le Village-t, a sajtó- és VIP-részleget; a francia Nemzeti Edzőközpontot (CNE); és egy kétnyelvű, multimédiás tenisz történeti múzeumot, a Tenniseum-ot foglalja magában. A Court Philippe Chatrier-t 1928-ban építették a Stade Roland Garros központjaként, és ma is ez a fő helyszín. Az éjszakai játékhoz szükséges világítóberendezéssel kiegészített, 15 perc alatt behúzható tetővel rendelkező épület a 2019-es felújítás óta 15.225 néző befogadására alkalmas.

Az ilyen méretű verseny megrendezése mögött egy komplex és jól szervezett facility management működik, amely biztosítja, hogy minden zökkenőmentesen menjen a verseny során és az azt megelőző időszakban. Hogyan működik a létesítménygazdálkodás a Roland Garros-nál, és milyen kihívásokkal néz szembe?

Létesítménygazdálkodás és karbantartás

A Stade Roland Garros egy kiterjedt létesítménykomplexum, amely számos pályát, edzőtermet, öltözőt, vendéglátóegységeket és más kiszolgáló létesítményeket foglal magában. A facility management egyik legfontosabb feladata a létesítmények folyamatos karbantartása és fejlesztése. Ez magában foglalja az épületek és pályák szerkezeti állapotának ellenőrzését, a pályák borításának rendszeres cseréjét és karbantartását, valamint az infrastruktúra fejlesztését.

2011 óta az ENGIE Solutions biztosítja a terület technikai létesítményeinek üzemeltetését és karbantartását. Az ENGIE helyszíni csapata a verseny ideje alatt megduplázódik, és napi 24 órában vannak jelen, hogy biztosítsák a versenyzők és a nézők kényelmét. Az általuk nyújtott szolgáltatások közé tartozik a légkondicionáló-, a szellőztető- és az automatikus hűtőrendszerek üzemeltetése, olvasható a BIG-HAUSE blogcikkében.

A pályák különösen fontosak, mivel a salakborítás rendszeres gondozást igényel. A „salakos” felület valójában nem salak, a pályák vörös téglapor (1-2 mm), zúzott fehér mészkő (6-7 cm), klinker (egyfajta vulkáni üledék, 7-8 cm), zúzott kavics (30 cm) és vízelvezető rétegekből állnak. Ez az egyetlen Grand Slam-verseny, amelyet okker színű felületen játszanak. A vonalakat madzaggal jelölik ki, és 6 cm szélesen, egészen a mészkő rétegig marják ki. A jobb tapadás érdekében először egy vékony réteg lenolajat, majd két réteg fehér festéket visznek fel.

Az ilyen pályák karbantartása speciális szakértelmet igényel, mivel a felületnek mindig egyenletesnek kell lennie, hogy biztosítsa a játékosok számára a legjobb teljesítmény lehetőségét. Az először 2020-ban használt Wilson teniszlabdákat is kifejezetten salakpályákra tervezték. A facility management csapat felelős azért is, hogy a pályák megfelelően előkészítettek legyenek minden mérkőzés előtt, és hogy az időjárási körülmények ellenére is megfelelő állapotban maradjanak.

Minden nap a pályákat súlyozott hengerrel vagy söprőszőnyeggel simítják. Ez kiegyenlíti a felületet és megtartja a salakot. A pályákat az első játék előtt minden nap felsöprik, hogy eltávolítsák a leveleket, a szennyeződéseket és a laza salakot. Emellett minden versenynap reggel 6:30-kor bőségesen meglocsolják a pályákat. Ezután egy kis salakot szórnak a pályára, majd végül kalcium-kloridot adnak a salakhoz, hogy megőrizzék a megfelelő színt.

Logisztika és szervezés

A selejtezők és a verseny ideje alatt naponta több tízezer látogató érkezik a helyszínre, és biztosítani kell, hogy mindenki megfelelő kiszolgálásban részesüljön. Ez magában foglalja a parkolási lehetőségek biztosítását, a beléptető rendszerek hatékony működtetését, valamint a helyszínen található szolgáltatások zökkenőmentes működését.

Ezen kívül a facility management felelős a versenyhez kapcsolódó különböző anyagok és eszközök szállításáért és tárolásáért is. A teniszpályákhoz szükséges felszerelések, a játékosok és a személyzet számára biztosított eszközök, valamint a vendéglátóegységek számára szükséges áruk mind-mind logisztikai szervezést igényelnek. Mindezeket úgy kell megtervezni és lebonyolítani, hogy azok ne zavarják a verseny lebonyolítását.

Biztonság és egészség

A létesítményekben tartózkodó játékosok, személyzet és nézők biztonsága mindennél fontosabb. Ennek érdekében számos biztonsági intézkedést hoznak, beleértve a beléptető rendszerek szigorú ellenőrzését, a létesítmények folyamatos felügyeletét, valamint a rendkívüli események kezelésére vonatkozó terveket. A komplexumot biztonsági kerítés védi. A látogatóknak három kötelező ellenőrzőponton (PPO Auteuil, PPO Molitor, PPO Boulogne) kell áthaladniuk a belépéshez.

Az egészségvédelem különösen fontos szerepet játszik, különösen a COVID-19 óta. (2020-ban a torna a járvány miatt a rendezvény történetében először szeptemberben került megrendezésre.) Az egészségügyi előírások betartása érdekében a facility management szorosan együttműködik az egészségügyi hatóságokkal, hogy biztosítsák a megfelelő higiéniai feltételeket és az esetleges fertőzések megelőzését. Ez magában foglalja a rendszeres fertőtlenítést, a közösségi terek szellőztetését, valamint a szükséges egészségügyi felszerelések biztosítását.

Technológia és innováció

Az okos létesítménykezelési rendszerek lehetővé teszik a hatékonyabb működést és a költségek csökkentését. Például az energiahatékonysági intézkedések révén csökkenteni lehet az energiafelhasználást és a környezeti terhelést. 2016 óta az ENGIE látja el 100%-ban megújuló, zöld energiával a stadion létesítményeket. 2024-ben a vállalat folytatja ipari partnerének HeliaFilm® márkanevű rugalmas fotovoltaikus fóliáinak alkalmazását, amelyek a komplexum különböző területeit alacsony karbon-kibocsátású villamos energiával látják el. Az intelligens épületmenedzsment rendszerek lehetővé teszik az épületek állapotának folyamatos monitorozását és a szükséges karbantartási munkálatok előrejelzését.

Az innovációk közé tartozik a közönség számára nyújtott szolgáltatások fejlesztése is. A digitális jegyvásárlás, a mobilalkalmazások, amelyek információkat nyújtanak a versenyekről és a helyszíni szolgáltatásokról, valamint az interaktív térképek mind hozzájárulnak a látogatói élmény javításához. Az Infosys (a Roland Garros technológiai partnere) a mesterséges intelligencia és generatív technológiák segítségével olyan új élményeket hozott létre, amelyek továbbfejlesztik az esemény digitális élményét. Az AI Assisted Journalism, az AI Videos és a Match Centre mellett az alábbi új élmények is ide tartoznak:

1. RG Gen AI Plakát Kihívás

A Roland-Garros digitális felületein megjelenő RG Gen AI Plakát Kihívás lehetővé teszi a szurkolók számára, hogy generatív MI (vagy AI) segítségével saját művészi ábrázolásokat készítsenek az ikonikus RG plakátokról. A szavazás során a kedvenc plakátot támogatók jegyeket nyerhetnek a 2025-ös Roland Garros-ra.

2. AI Bracket Kihívás

Ez a játékosoknak és szurkolóknak szóló játék a mérkőzések kimenetelének előrejelzésére ösztönöz. Az MI által támogatott automatikus előrejelzés funkcióval a szurkolók könnyebben kitölthetik a saját „bracket”-jüket. A győztesek szintén 2025-ös mérkőzésjegyekhez jutnak.

3. Új Szimbólum Terem az Infosys 3D Művészeti Múzeumban

A Roland Garros történelmének ikonikus szimbólumait és pillanatait bemutató új Szimbólum Terem a virtuális látogatói élményt gazdagítja. A weboldalon elérhető helyiség magas felbontású 3D szkenneléseket, interaktív kiállításokat és részletes narratívákat kínál, amelyek életre keltik a torna híres múltját.

4. Split Screen Analízis a Játékosok Portáljában

Az új Split Screen Analízis eszköz a játékosok és edzők számára készült. A videók oldalról oldalra történő összehasonlítása és a valós idejű teljesítményelemzés segít a játékosoknak megérteni a játék finomságait. Az MI által generált értékelések alapján a játékosok stratégiai tervezést és edzést végezhetnek.

Fenntarthatóság

A létesítmények fejlesztése és üzemeltetése során figyelembe veszik a környezeti hatásokat, és törekednek azok minimalizálására. Ez magában foglalja az energiahatékony épületek kialakítását, a megújuló energiaforrások használatát, valamint a hulladékcsökkentési intézkedéseket.

A hulladékgyűjtéshez a SmartPack Automatic Trash Compactors rendszert telepítették, amely a Harmony Enterprises exkluzív „Insite” vezeték nélküli értesítési rendszerével van felszerelve. Az „Insite” automatikusan figyelmezteti a létesítmény hulladékkezelőjét, amikor a szemetes tartály már majdnem megtelik, így a szeméttel kapcsolatos feladatok igény szerint végezhetők el, így alkalmazása munkaerőköltséget takarít meg. A kukák már nem telnek meg teljesen, a környékük is tisztább lett. A Smart Packs tömörítők használata előtt a Roland Garrosnak 250 embere volt, akik a stadion takarítását végezték, most már csak 180 emberre van szükség.

A fenntarthatósági intézkedések részeként a Roland Garros facility managementje aktívan részt vesz a helyi közösségek támogatásában is. Ez magában foglalja a helyi beszállítók és szolgáltatók előnyben részesítését, valamint a társadalmi felelősségvállalási programokban való részvételt.

2014-ben a Roland Garros lett az első nemzetközi francia sportesemény, amely megkapta az ISO 20121 tanúsítványt. Ez a szabvány az eseményipar szervezeteinek segít fenntarthatóbbá tenni a rendezvényekhez kapcsolódó tevékenységeket, termékeket és szolgáltatásokat. 15 környezeti vállalást tettek, amelyek közé tartozik például az, hogy a beszerzések 80%-a CSR (társadalmi felelősségvállalás) kiválasztási kritériumok alapján történik (ezeket a kritériumokat a szponzornak kell meghatározni, és jelentős hatással kell lenniük a beszállítók vagy vállalkozók kiválasztására)

Emellett a hulladék mennyiségének 25%-os csökkentése és a hulladék 60%-os újrafelhasználása, újrahasznosítása vagy hasznosítása (a referenciaeseményhez képest), illetve az energia- és vízfogyasztás 100%-ának ellenőrzése és optimalizálása. Ez a kötelezettségvállalás célzott célkitűzések formájában valósulhat meg: nem szabad pazarolni a vizet, a világítás 100%-át ki kell kapcsolni, ha nincs tényleges szükség a fényre, az öntözés 100%-át ivásra alkalmatlan vízzel kell végezni, a zöldterületek kezelése során nulla növényvédőszert kell használni stb.

Legalább 50%-ban fenntartható élelmiszereket szereznek be. A szállított élelmiszerek felének meg kell felelnie a WWF ajánlásainak, azaz 100%-ban minősített, szezonális étkezési lehetőségeknek kell rendelkezésre állniuk, előnyben részesítve a helyi és regionális beszállítókat, majd ezt kiterjesztve a közeli területek beszállítóira. (2023-ban csak a versenyzőknek 23.000 adag ételt szolgáltak fel.) Valamint 100%-os akadálymentesítés a fogyatékkal élők számára a nagyközönség számára nyitva álló helyszíneken.

Borítókép: Roland Garros Facebook-oldal. Fotók: Getty Images