Hogyan rendezzük be üzletünket?

Egy üzlet megnyitása alapos előkészítő munkálatok eredménye, ezért szánjunk kellő időt a bolt kialakításának és berendezésének folyamatára, hogy ne kelljen az utolsó pillanatban kapkodni, és úgy átadni az üzletteret a vásárlóknak, hogy az valójában még el sem készült. Érdemes tehát áttekintenünk a komplex üzletberendezés egymásra épülő munkafázisait, hogy végeredményként valóban igényes, esztétikus és funkcionális üzletbelsőt kapjunk, amellyel mind a tulajdonosok, mind a vásárlók maximálisan elégedettek.

„Az igényfelméréstől kezdve a kulcsrakész átadásig a munkafolyamat átlagosan nagyjából 1,5-2 hónapig tarthat, ezért a tervezett nyitás előtt megközelítőleg ennyi időt kell hagyni az előkészületekre. A teljes folyamatban egyetlen lépést sem szabad kihagyni, mert akár egyetlen hiányzó elem is ronthatja az összképet, ami később az értékesítésre, illetve a sikeres üzletmenetre lehet hátrányos. Az üzletkialakítás első lépése az ügyféllel való személyes találkozó, ahol felmérjük az igényeket, részletes információkat tudunk meg az üzlet profiljáról, az árukészletről, a termékekről, a vásárlói szokásairól, a legfontosabb célcsoportokról. Itt határozzuk meg azt is, hogy milyen kapcsolódó szolgáltatásokat igényel a bolt tulajdonosa a berendezés mellett” – mondja Váróczi Ákos, a Váróczi Üzletberendezés ügyvezető igazgatója.

Az igények felmérését követi az üzlethelyiség személyes bejárása, az adottságok feltérképezése, a lehetséges kialakítási alternatívák számba vétele. „Megvizsgáljuk, hogy az üzlet alaprajzi struktúrája, helyiségei milyen kialakítási lehetőségeket kínálnak, azok mennyire illeszkednek a megrendelő elvárásaihoz, milyen műszaki adottságokkal rendelkezik a bolt, milyen szerkezeti átalakításokra nyílik lehetőség, és mindezeknek az információknak a birtokában kezdődik a tervezés. Olyan szempontokat is figyelembe kell vennünk, mint a megközelíthetőség, az ajtó nyílása, a kirakat mérete, az ablakok, a fényforrások vagy például a fűtőtestek elhelyezkedése. Vagyis komplex rendszerben gondolkodunk, hogy vajon a helyiség alkalmas-e az igények megvalósítására, vagy netán módosítani kell az elképzeléseken a paramétereknek megfelelően” – magyarázza Váróczi Ákos.

A harmadik fázis az ajánlat kidolgozása és a 3 D-s látványtervezés. Ekkor szükség szerint belsőépítésszel, tervezővel együttműködve részletesen felvázolják az üzlet lehetséges alaprajzi variációját, amely az összes lehetőséget és az ügyfél igényeit figyelembe veszi. Olyan lényeges szempontokat is mérlegelni kell, hogy az eladó lássa az ügyfélteret, a vásárlók a teljes árukészlethez hozzáférhessenek, megfelelő fényviszonyokat lehessen kialakítani, a termékek kellőképpen „megmutathassák” magukat, és még számos fontos szempont felmerülhet.

„A látványtervek elkészítésével párhuzamosan javaslatot teszünk az üzletberendezési rendszerre, amely a hely adottságainak, paramétereinek és profiljának megfelelően tartalmazza a szükséges eszközöket, bútorokat, mint a pultot, a polcokat, az állványokat, a vitrineket satöbbi. Részletekbe menően vizsgáljuk a teret, így azt is megtervezzük, hogy hová helyezhetők a pult, a polcok, a kirakati babák, igény szerint alaprajzot is készítünk, miközben arra is ügyelünk, hogy a kész üzlet a tulajdonos brandépítését is támogassa, valamint egységes esztétikai élményt nyújtson valamennyi berendezési elem. A végső terveket azután – ha szükséges – a tulajdonos benyújthatja a bevásárlóközpont üzemeltetési menedzsmentjének, az önkormányzatnak vagy az illetékes szakhatóságnak” – folytatja Váróczi Ákos.

A szerződést követően indul a gyártás folyamata. A Váróczi Üzletberendezés komplex rendszereket valósít meg, amelynek az alapelemei többnyire megtalálhatók raktáron, de bármilyen bútort, dizájntárgyat – a bolt egyediségét meghatározó elemeket – le is gyártanak igény szerint. A gyártás során sokféle alapanyaggal – fával, fémmel, műanyaggal, üveggel – dolgoznak, majd a kész termékeket a helyszínen összeállítják. A pultok, polcok, üveglapok egyedileg készülnek, hiszen a bolt pontos paramétereinek megfelelően kell azokat megtervezni. Ellenben a sínek, tartószerkezetek, oszlopok, vállfatartók, próbababák többnyire szériatermékek, amelyek kiszállítása így gyorsabban is megvalósítható. Az elkészítendő berendezési elemeknek illeszkedniük kell a helyi adottságokhoz, az ingatlanra vonatkozó jogszabályi környezethez, a bevásárlóközpont vagy bevásárlóutca működési rendjéhez, valamint azok egységes arculatához.

„Az üzletmérettől és a technológiáktól függően a gyártás 2-6 hétig tarthat, természetesen, ha raktáron van a termékből, akkor gyorsabban lezajlik a kivitelezés. Mindenképpen fontos az alapos tervezés és az előkészítés, a határidők pontos betartása, a szakipari munkák összehangolása, és akkor nem merülhet fel kardinális probléma, amely hátrányosan érintené az üzlet előre meghatározott nyitását. Bár azt tapasztaljuk a legutóbbi időkben, hogy a tervezésre szánt időszakok egyre rövidebbek, a tulajdonosok egyre több munkafázist hagynak az utolsó pillanatra, ami az esztétikai minőségre és a hatékonyságra, funkcionalitásra is rossz hatással lehet” – teszi hozzá Váróczi Ákos.

Végül az üzlet berendezése van hátra, így a tervezéstől kezdve eljutunk a kulcsrakész átadásig. A komplex munkálatok nem csak a bútorokat, kiegészítő elemeket tartalmazzák, hanem a műszaki kiegészítők kialakítását, így például a világítási rendszer kiépítését is, egyéb elektromos csatlakozók, eszközök üzembe helyezését, vagyis az üres teret megtöltik élettel, és aztán már csak a vásárlókon múlik a siker. A végső fázisban sor kerül a bejárással egybe kötött átadás, majd az árukészlet feltöltésével megnyílhat az üzlet.