A HR a létesítménygazdálkodásban is fontos szerepet tölt be

Kereskedelmi 2021-05-10

A LEO HR online webináriumán megismerhettük az FM-szektor munkaerőpiaci helyzetét. A válság ellenére folyamatosan nőttek a bérek, miközben nőtt a vállalatok munkaerő-létszáma.

Takács Katalin, a LEO (Létesitménygazdálkodási és Épületüzemetetési Szolgáltatók Országos Szövetsége) HR munkacsoportjának vezetője, a Future FM vezérigazgató-helyettese mutatta be azt a különleges felmérést, amelyet olyan létesítménygazdálkodási cégek körében végeztek, akik összesen hatezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A 2019 decemberi és a 2020 júniusi munkaerőpiaci állapotokat hasonlította össze a felmérés, vagyis a tavaly márciusban kibontakozó pandémia hatásai is részben már megjelennek a számok mögött.

Az egyértelmű, hogy a HR szerepe a vírushelyzetben megnövekszik, hiszen a járvány számos módon hatást gyakorol a munkaszervezetekre, egyrészt a betegségben szenvedők hiányoznak a posztjukról, így a folyamatok optimalizálása átszervezéseket igényel, másrészt mentálisan is megterhelő egy év áll mögöttünk, amely kihatással lehet a hatékonyságra és a termelékenységre.

Nőtt a létszám

A tavalyi tavasszal megjelenő koronavírus-járvány időszakában a felmérésben résztvevő vállalatok összlétszáma tíz százalékkal nőtt, vagyis a nehézségek sem csökkentették az állományt, ennek következtében nyilvánvalóan a feladatok száma sem csökkent. Érdemes egy FM-cég munkaerőállományának szerkezetét is felvázolni, hogy lássuk az igényeket, illetve az egyes tevékenységek nagyságrendjét. Az összlétszám egyharmadát takarítók, udvarosok, kertészek teszik ki, nagyjából 10%-uk őr, vagyonőr munkakörben dolgozik, szintén 10%-os arányban vannak jelen karbantartók és technikusok.

Az üres pozíciók többnyire a takarító, udvaros, kertész munkakörben fordulnak elő, de figyelemreméltó az is, hogy az első hullám után kisebb volt a fluktuáció, ezzel együtt az üres munkakörök nagyságrendje is csökkent. Összességben nőtt a létszám, ez részben a takarítás előtérbe kerülésével magyarázható, de általában is nőtt az igény a szakértelemre. A járványhelyzetben speciális intézkedéseket kellett meghozni, ami az FM-cégek szerepét növelte az ingatlanpiacon. Ez a tendencia együtt jár a már említett létszámnövekedéssel, és itt jön a képbe a HR, amelynek szintén nőtt a szerepe.

Nem mindegy, hogyan toborzunk szakembereket

Renfer Péter, a Nordconn munkatársa a toborzás és a megtartás hatékonyságáról értekezett, hiszen a fluktuáció a vállalati szférában kisebb-nagyobb mértékben szinte mindenütt jelen van. A cégük idén egy toborzási körképet állított össze, amelyet egy átfogó céges kutatásra alapoztak. A felmérés alapvető szempontjai a toborzás hatékonyságára, látványosságára, a marketingre, a jelölt tapasztalataira, a használt applikációkra, a beléptetési élményre, a toborzás fontosságára a vállalatnál és a GDPR-ra terjedt ki. A megkérdezett cégek válaszaiból az derül ki, hogy a legfontosabb elemek a toborzás hatékonysága, a beléptetési élmény, vagyis a felvett munkatárs jó érzéssel kezdje meg a feladatait, valamint a toborzás szerepe a vállalat életében.

Úgy tűnik, hogy a marketingtevékenységben és az appok használatában lemaradás érzékelhető, és ha 1-4-es skálán értékeljük az egyes szempontokat, akkor az összeredmény 1,8, vagyis az átlagnál rosszabb eredményt kapunk, tette hozzá Renfer Péter. A leggyakrabban használatos csatornák a toborzás során a profession.hu, a Facebook és a Linkedin. Mindenképpen a HR felértékelődését jelzi az is, hogy a vezető meetingeken napi szinten aktuális a téma a válaszadók 71%-a szerint, azonban jóval professzionálisabb elemzésekre van szükség ahhoz, hogy a cégek a toborzás és megtartás eredményeit mélyrehatóan nyomon követhessék.

Fotó: Getty Images

Partnereink