Így halad az ország történetének eddigi legnagyobb zöldmezős beruházása

Kereskedelmi 2021-09-21

A beruházás óriási volumenének megfelelően a helyszíni munkálatokat végző Market Építő Zrt. is nem mindennapi apparátussal van jelen a területen: 14 cölöpöző géppel, 28 toronydaruval, 136 kilométernyi cölöppel és az ország legnagyobb betonkeverőjével valósítja meg a projektet.

Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása indult a Fejér megyei Iváncsán idén tavasszal: a dél-koreai tulajdonú SK Innovation 681 milliárd forint összértékű akkumulátorgyárat hoz létre a településen, a Market Építő Zrt. az első ütem keretében közel 240 millió eurónyi (81 milliárd forintnyi) munkát kezdett el hónapokkal ezelőtt.

A 135 hektáron elhelyezkedő új létesítmény a koreai vállalat legnagyobb európai gyáraként épül meg. A fejlesztéseknek köszönhetően az SK Innovation autóipari akkumulátorgyártó kapacitásai rövid időn belül megsokszorozódnak, ezáltal Magyarország és Európa elektromos mobilitásban betöltött szerepe is felértékelődik a következő években.

Elképesztő volumenekkel dolgozik a Market a területen

 Az új akkumulátorgyár megvalósítása három ütemben történik, valamennyi ütem több részegységből épül fel. Az első ütemben egy évi 30 GWh gyártási kapacitású, lítiumion-akkumulátor előállítására alkalmas gyár, és egy évi 48 MW (megawatt) hőteljesítményű, gázüzemű tüzelőberendezés – négy gázkazán és egy gőzkazán – létesül, melyek várhatóan 2023 júniusára készülnek el.

A beruházás első ütemének összértéke 800 millió euró (kb. 270 milliárd forint), amiből a Market Építő Zrt. közel 240 millió eurónyi (mintegy 81 milliárd forintnyi) munkát nyert el, amely magába foglalja a 80 hektáron végzett nagytömegű földmunkákat, a cölöpalapozást, a szerkezetépítést, továbbá út- és közműépítési, illetve kertészeti munkálatokat, ezen kívül több épület kivitelezésénél összesen mintegy 254 000 négyzetméter hasznos alapterület építészeti kialakítását.

A projekt csúcsidőszakában – tehát 2021. november és 2022. március között – összesen 28 toronydaru látja majd el a magasépítési feladatokat. Az épületeknél összesen 118 ezer köbméternyi előregyártott szerkezetet használnak fel, a felhasznált acélszerkezet tömege a projektnél pedig 3800 tonnát tesz ki. A lépcsőházak összmagassága pedig 483 méter lesz – ez annyit tesz, mintha négyszer egymás fölé raknánk a MOL Campus toronyépületét!

Jelenleg mintegy 300 fő dolgozó vesz részt a projekten, de a projekt csúcsidőszakában ez a szám el fogja érni az 1100-1200 főt is. Ekkora volumenű munka ennyi idő alatt korábban még sosem készült el Magyarországon!

2025-re válhat teljessé a projekt

 A beruházás nem csak a dunaújvárosi régió és Fejés megye fejlődéséhez járul hozzá a közvetlen munkahelyteremtésen és a vállalkozások fejlesztésén keresztül, de egész Magyarországot is felhelyezi az elektromos mobilitás térképére. A kormány a beruházás sikeres megvalósítása érdekében egy komoly infrastrukturális és energetikai fejlesztési programot hajt majd végre a Dunaújvárosi járásban, és az új akkumulátorgyár megépítéséhez az állam jelentős támogatást fog nyújtani.

A beruházás a kivitelezési, út- és közműépítési, valamint kertészeti munkákkal együtt 2025-ben válhat teljessé.

GALÉRIA KÉPEK

Partnereink