Logisztikai fejlesztések Magyarországon. Íme a lista!

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BIEF, BRF) 2016 első negyedéves adatai szerint egy új épületet adtak át, a VGP Park 22.000 négyzetméteres projektjét Alsónémedi határában.  2010 első negyedéve óta ez volt a legmagasabb új kínálat negyedéves bontásban, ami jól jelzi, hogy a raktárpiac csipkerózsika álmát aludta az elmúlt esztendőkben, de most az irodapiac után itt is mozgolódnak a szereplők. Az aktivitás erősödését támasztja alá az üresedési ráta mértéke is, amely 2016 első negyedévében 8,6%-on állt. Csupán 162 ezer m2-nyi terület állt üresen és csupán 3 ingatlanban találhattak az érdeklődők 10 ezer m2 feletti bérbeadható területet.

Az autóipar jelenleg a magyar iparon belül meghatározó tényezővel bír, de ahogy Közép-Európában, úgy hazánkban is egyre nagyobb szerepe lesz az e-kereskedelemnek, amely újabb igényeket generál. Halász-Csatári Gábor, a Cushman & Wakefield budapesti irodájának ipari ingatlanokkal foglalkozó vezetője még korábban nyilatkozta a realista.hu-nak: „az autóipari logisztika, az elektronika és a disztribúció még mindig a lista elején vannak, de az internetes kereskedelem is fellendülőben van. Az üresedés rekord alacsony szinten van és ez vonzza magával a spekulatív fejlesztéseket”.

Nagyon érdekes elemzést közölt még az év első felében a Prologis, amelyben bemutatta a kelet- és közép-európai régió legkeresettebb logisztikai helyszíneit. Budapest az ötödik helyen végzett a felmérésben, 2013 óta pedig négy helyezést lépett előre az európai top 100-as ranglistán. Kemenes László, a Prologis hazai ügyvezetője így nyilatkozott a realista.hu-nak: „fejlesztések tekintetében a tulajdonosok továbbra is nagyrészt a személyre szabott (BTS) projektekre koncentrálnak, de további spekulatív fejlesztések megjelenése is lehetséges. Az autóipar, az elektronikaipar, illetve az e-kereskedelem határozzák meg az igényeket. Ezek közül is talán az utóbbi az, amelyik a legnagyobb fejlődés elé néz.”

1. Szigetszentmiklós – Prologis

Az idén eddig bejelentett logisztikai fejlesztések közül kettő spekulatív, míg a többi BTS vagy gyártási tevékenységhez kapcsolódik. A Prologis még áprilisban elkezdte az új, 21 ezer m2-es logisztikai csarnok építését a Prologis Park Budapest-Szigeten, amely az első spekulatív fejlesztés a magyar piacon 2008 óta. Az építkezés várhatóan 2016 harmadik negyedévében fejeződik be. Az új épület a hetedik létesítmény lesz a teljes kihasználtsággal működő logisztikai parkban, ahol jelenleg összesen 128.000 négyzetméternyi terület van kiadva. A park Szigetszentmiklós ipari területén helyezkedik el, közvetlen hozzáférést biztosítva a hazai és nemzetközi közúti hálózatokhoz, az M0-ás budapesti körgyűrűjén keresztül.

2. Gyál – Goodman

A másik jelentős spekulatív fejlesztés során a Goodman 22 ezer m2-rel bővíti a Gyál Logisztikai Központot. A projekt egy részére, vagyis 4750 négyzetméternyi területre előbérleti megállapodást kötött a logisztikai szolgáltatásokat nyújtó ADR Logistics Kft.-vel, amely prémium minőségű élelmiszerek és italok raktározásával foglalkozik, és jelenlegi székhelye közel található Gyálhoz. Az új bérlemény 4000 m2-nyi raktár- és mintegy 750 m2-nyi irodaterületből áll. A Goodman két további – 9750, illetve 7700 m2-nyi – egység spekulatív fejlesztését is megvalósítja. A létesítmény építése áprilisban kezdődött, és az idei év utolsó negyedében fejeződik be. A beruházás befejezésével kiépül a központ teljes, 44.500 négyzetméteres bérbe adható területe.

3. Polgár – InfoGroup

Polgáron már átadásra is került az InfoGroup 8500 m2-es új raktárcsarnoka, amely a vidéki logisztikai piacon egyedülálló módon spekulatív alapon épült. Összesen mintegy 27.000 m2-re növelték az ipari parkon belül a saját fejlesztésű területek nagyságát, ezzel tovább folytatódik az 58 hektáros Polgár Ipari Park bővítése. A park célja, hogy a folyamatban lévő és a tervezett fejlesztésekkel Észak-Kelet-Magyarország első számú logisztikai központjává váljon. Ehhez kiváló az elhelyezkedése, hiszen közvetlenül az M3 autópálya mellett, a Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen háromszög közepén, mindhárom nagyvárostól fél óra távolságra található.

4. Hegyeshalom – Prologis

A Prologis BTS-fejlesztésben is érdekelt, hiszen még januárban megkezdte annak a 8000 m2-es létesítménynek az építését Hegyeshalmon, amelyet Európa egyik vezető logisztikai szolgáltató cége, a Fiege vesz majd birtokba. Az új létesítmény többek között 100 négyzetméternyi csúcstechnikájú irodateret is magában foglal. A hegyeshalmi Prologis parkban jelenleg egy 24.100 négyzetméteres épület található, amelyet teljes egészében bérel a Fiege és az SMR. A helyszín további 120.000 négyzetméteres fejlesztési potenciált rejt magában. A park Magyarország nyugati részén található, az M1-es és az M15-ös autópályáknak köszönhetően könnyen megközelíthető Bécs, Pozsony és Győr is.

5. Vecsés – CPI

Április elején megkezdődött a CPI Hungary 7000 négyzetméteres legújabb fejlesztése az Airport City Logisztikai Parkban. A jelenleg 30.000 négyzetméteres logisztikai park negyedik fázisa 2016 végén kerül átadásra egy multinacionális, amerikai központú, nemzetközi futárszolgáltatást nyújtó cégcsoport új telephelyeként. Az új fázissal együtt egy új útszakasz is épül, amely gyorsabb elérést biztosít a reptéri terminál és az M0-ás körgyűrű felé. Az Airport City Logisztikai Park Vecsés közigazgatási területén található: a repülőtérre vezető út és az Üllői út elágazásához közel, a Liszt Ferenc repülőtér mindkét termináljától 5 percre, közvetlen kapcsolattal az M0 autópályához.

6. Dunakeszi – INESA

Hatmillió euró beruházással kiépített világítástechnikai logisztikai központot adott át júniusban az INESA Kft. Dunakeszin. A jövőben gyártást is terveznek az 5600 négyzetméteres üzemcsarnokban. Az INESA Kft. kínai-magyar vegyes vállalat, egyben a távol-keleti cég európai kereskedelmi központjaként is működik a jövőben. A kínai INESA a világ egyik legnagyobb LED lámpatesteket gyártó vállalkozása, világszerte 7 ezer embert foglalkoztat. Az elmúlt év végén döntöttek arról, hogy Dunakeszire telepítik közép-európai gyártóközpontjukat.

7. Békéscsaba – M-FlexiLog

Az osztrák tulajdonosi háttérrel rendelkező nyomdaipari-csomagolóanyag-ipari M-FlexiLog Kft. 3,3 milliárd forintból épít csomagolóanyag gyárat és logisztikai központot Békéscsabán. A beruházásból 3500 négyzetméteres raktárépület és 4500 négyzetméteres gyártóbázis épül meg, és 120 új munkahely jön létre Békéscsabán. A 21. századi technológiával felszerelt gyáregység létrehozásához a kormány 922 millió forintos támogatást nyújt.

Kövessen minket FacebookonInstagramonLinkedinen.