A logisztikai ingatlanpiac tovább dübörög Magyarországon. Bár a bérleti díjak nőhetnek

Magyarországon, akárcsak a világ más lokációiban, a pandémia és a jelenlegi világválság új dimenzióba helyezte a logisztikai ingatlanpiacot, hiszen az növekvő igények és a csökkenő szállítási idők szükségessé tették a globális ellátási láncok megerősítését, az exponenciálisan növekvő készletek raktárigényeinek fejlesztését. Azonban a kivitelezési költségek emelkedése Nyugaton már a kínálat bővülését veszélyeztetik, amelyek a bérleti díjak körül okozhatnak feszültséget; természetesen nálunk is a fejlesztők nagy hangsúlyt helyeznek a beszerzési költségek optimalizálására.

A Prologis a világ egyik legnagyobb logisztikai szolgáltatója, amely hihetetlen állománnyal rendelkezik globálisan, hiszen összesen 113 millió m2-nyi területet kezel világszerte. Magyarországon 693 ezer m2-nyi területtel rendelkezik és jelenleg a Budapest Sziget logisztikai parkot bővíti. A hazai portfóliója hat logisztikai parkban 36 épülettel 99%-os kihasználtsággal működik, ami azért elég jó eredmény. Az egyes kereskedelmi ingatlantípusokat nézve a logisztika rendelkezik a legkisebb kihasználatlansági rátával, hiszen tavaly év végén ez a szám mindössze 3,8% volt, sorolta az adatokat Hunyadi Zsuzsi, a Prologis Magyarország bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója és Szoboszlay Máté a vállalat tőkeallokációs igazgatója egy háttérbeszélgetésen.

A cég a budapesti logisztikai állomány mintegy 20%-át képviseli az M0-s körgyűrű vonatkozásában, és továbbra is a főváros vonzáskörzetében fejleszt. Meg kell jegyeznünk, hogy bár a globális vállalat régóta jelen van Magyarországon, az utóbbi időszakban számos versenytárs (pl. CTP, HelloParks, Wing) aktívabban növeli a volumenét, ráadásul sokan nyitnak a vidéki piac felé is. De a Prologis a világgazdasági súlyánál fogva mindig is fókuszban állt, és szerepe meghatározó a piacon. Magyarországon jelenleg a Prologis Park Budapest-Sziget II. fejlesztése zajlik, ahol a csaknem 26 ezer m2-nyi meglévő állomány mellett 19 ezer m2-nyi ingatlan épül, emellett még 114 ezer m2-nyi volumen a park jövőbeni potenciálja.

A szakemberek a logisztikai ingatlanpiac tavalyi tanulságait ecsetelve hozzátették, hogy idén a bérleti díjak egyes esetekben elérhetik akár a 6 euró/m2 árat is Magyarországon. Az árnövekedés nem számít csodának, hiszen a roppant alacsony üresedési ráta mellett továbbra is óriási igény mutatkozik magas minőséget képviselő ipariingatlan-állományra, miközben a kivitelezési költségek megugrottak. A minőség kiterjed a műszaki adottságokra, az energiaellátásra, a digitalizált megoldásokra és az emberközpontú munkakörülményekre, hiszen a bérlők komplex szolgáltatáscsomagban gondolkodnak.

Ha a Budapest-környéki logisztikai ingatlanpiacot tekintjük, akkor a számok továbbra is lenyűgözőek, hiszen a már említett alacsony üresedési ráta mellett 391 ezer m2-nyi állomány épül, amelyek villámgyorsan bérbeadásra kerülnek. A hazai keresletet továbbra is fűti az e-kereskedelem töretlen penetrációja, emellett az autóipar és a járműipari beszállítók, összeszerelő üzemek jelentenek jelentős bérlői potenciált, de ne hagyjuk ki az FMCG-iparág kiemelkedő igényeit sem.

Végezetül a hazai helyzet gyors elemzése után ismét tágítva a horizontunkon, egyre pozitívabb adatokat láthatunk globálisan is. Természetesen az USA kulcsstatisztikái mindig meghatározók: az inflációs nyomás csökken, a munkanélküliségi ráta stabilizálódik, amelyek a jövőben még jobb számokkal rukkolhatnak elő. A legutóbbi FED-statisztika szerint mindössze egy tizeddel csökkent az infláció, de legalább nem nőtt. Európában az enyhe tél csökkentette az energiakrízis kockázatait, ráadásul a karbonsemlegesség terén az uniós direktívák szerint folyamatosan egyre jobb eredményeket jegyezhetünk fel.

Fotók: Prologis Park Harbor és Budapest Sziget II.