Magyar fődíj a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti versenyen

Május 23-án, Ljubljanában tartották a Baumit Life Challenge Nemzetközi Építészeti verseny díjátadó gáláját, amelyen egy magyar középület, a pécsi vásárcsarnok kapta a fődíjat. Az idei építészeti verseny azért is volt különösen izgalmas, mert a zsűriben – a verseny történetében először – magyar építész is ült.

A Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti versenyt 2014 óta, kétévente rendezik meg. Az idei pályázatra több mint 300 pályázat – köztük 29 magyar – érkezett, 23 európai országból. A hazai homlokzati megoldások közül kettő jutott be a döntőbe: egy máriaremetei családi ház és a megújult pécsi piac épülete.

Az új pécsi vásárcsarnok, amely a középület kategória döntőseként került a legnívósabb pályázatok közé és elnyerte a Life Challenge szakmai fődíját. Tervezői Getto Tamás DLA és Sztranyák Gergely DLA (GETTOPLAN Bt.), kivitelezője a B Build & Trade Kft.

A nemzetközi zsűri így méltatta a fődíjat elnyerő épületet: „óriási fehér felületek, hosszan elnyúló falak különleges térhatása és egy nagyszabású üvegfal határozza meg az új vásárcsarnok burkolatát. Ezek együttesen egy szinte archetipikus térelrendezést hoznak létre, ami egy egyszerű, mégis kifinomult szerkezetet eredményez. A csarnok időtlen környezetet kínál a kikapcsolódáshoz vagy a bevásárláshoz egyaránt.”

A piac különlegessége, hogy íves, karcsú, féloldalt üvegezett kialakítású homlokzata egy római bazilikára emlékeztet, míg az egybefüggő belső tér a keleti bazárok nyüzsgését idézi. A szakmai versenyen az idei az első alkalom, hogy hazai pályázat kapott fődíjat – nagy elismerés ez a magyar építészeknek. Eddig Spanyolország két-, Szlovákia, Litvánia és Szlovénia egy-egy nagyszerű épülete kapta meg a legnagyobb szakmai elismerésként a fődíjat.

A fődíj elnyerése egyúttal a következő Life Challenge díjátadó esemény megszervezésének jogát is jelenti a győztes pályázó hazájában, tehát 2026-ban Magyarországon zajlik majd a Baumit Life Challenge díjátadó. 

„Büszkék vagyunk arra, hogy két magyar pályázat is a döntőbe került ezen a rangos nemzetközi versenyen és hozzájárult a magyar építészeti szakma nemzetközi megjelenéséhez és elismertségéhez. Megtiszteltetés volt a helyszínen meghallgatni a fődíjas épület méltatását, ezúton is szeretnénk gratulálni a GETTOPLAN Bt. építészeinek. Örömmel nézünk a következő szakmai kihívás, a 2026-as döntő megrendezése elé” – mondta el Járomi Judit, a Baumit Kft. ügyvezető igazgatója.