Magyarország egyik legnagyobb logisztikai központja épül

Újabb meghatározó lépést jelent Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye keleti részének fejlesztésében az a stratégiai megállapodás, amelyet Döge, Fényeslitke és Komoró polgármestere írt alá a fényeslitkei East-West Gate terminál beruházójával. A megállapodás értelmében módosítják a három község településszerkezeti és szabályozási tervét, ami előfeltétele a több mint ötszáz hektáros ipari park kialakításának.

Az ipari park létrehozásának komoly lökést ad, hogy tavaly októberben átadták Európa legnagyobb és legmodernebb szárazföldi intermodális terminálját Fényeslitkén, így a térségben kiváló a logisztikai infrastruktúra bármilyen ipari, kereskedelmi létesítmény kiszolgálására. Az egységes fejlesztési terület kialakításával pedig a további infrastrukturális és energetikai igényeket közös koncepció alapján tudják fejleszteni. Az M34-es autóút elkészültét követően a debreceni és a nyíregyházi ipari üzemek beszállítói és háttérlogisztikai kiszolgálását biztosító cégek betelepüléséhez is minden feltétel adott lesz.

Ötszáz hektárt meghaladó méretével a két-három éven belül kiépülő ipari park az egyik legnagyobb lesz Magyarországon, meghaladja Nyíregyháza öt ipari zónájának jelenlegi együttes területét, a debreceni BMW, a kecskeméti Mercedes vagy a győri Audi méretét.

„A kormány prioritásként kezeli az északkelet-magyarországi térséget, ahol nemcsak tehetséges fiatalok és szorgalmas emberek vannak, hanem munkahelyteremtés és munkaerő is. Büszke vagyok arra, hogy egy ilyen színvonalú terminált valósított meg az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. a térségben az elmúlt évben, mert az ehhez hasonló beruházásokkal tudjuk hazacsábítani és megtartani a fiatalokat. Nagy szükség van a tervezett ipari park létrehozására, mert a térség fejlesztéséhez ki kell tudni szolgálni a gazdasági társaságokat, szükségük van olyan területekre és logisztikai infrastruktúrára, amely vonzó számukra. A munkám során minden segítséget meg fogok adni ahhoz, hogy ez a cél sikeresen teljesüljön” – mondta Szabó Tünde, az Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosa.

„A tavaly átadott, világszínvonalú East-West Gate terminál fontos beruházás, de ahhoz, hogy erősödjön a térség, további fejlesztésre van szükség. A terminál beruházója ezt felismerte, és együttműködést ajánlott az önkormányzatoknak. Olyan munka kezdődik most el, amely egyaránt hasznos a településeknek, az itt élőknek, a térségben működő vállalkozásoknak és a beruházni szándékozóknak” – mondta Seszták Miklós, a térség országgyűlési képviselője.

„A kontinens legnagyobb intermodális vasúti termináljának megépítése után újabb víziónk megvalósítását kezdjük el a térségi önkormányzatokkal és a vármegyével közösen. Az egységes fejlesztési területen kiépülő ipari park nemcsak a három település, hanem Kisvárda, Záhony és az egész térség fejlődésének a motorja lesz, és hozzájárul ahhoz, hogy az itt élők helyben találjanak munkát” – mondta Tálosi János, az East-West Intermodális Logisztikai Zrt. vezérigazgatója.