Még várni kell a kiskereskedelem feltámadására

Májusban a kiskereskedelem forgalmának volumene – jelentős bázishatás mellett – a nyers adat szerint 12,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 12,3 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest – közölte a KSH.

Az előző havitól 0,8 százalékkal elmaradt a kiskereskedelmi forgalom volumene a szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Tavaly májushoz viszonyítva az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a forgalom volumene 7,3 százalékkal kisebb lett. Az élelmiszer-kiskereskedelem 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 8,2 százalékkal, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 4,0 százalékkal mérséklődött.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene 10,9 százalékkal csökkent. Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 8,0 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 9,3 százalékkal csökkent. Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene 25,9 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól.

Január-májusban a forgalom volumene – naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 10,8 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben 8,0, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,5 százalékkal visszaesett az értékesítés volumene.

Fotó: Getty Images