Megjelent a legújabb Ingatlan Évkönyv

Az Ingatlan Évkönyv idén jeles évfordulót ünnepel, hiszen immár tizenötödik éve mutatja be az ingatlanpiac jelenét, általános tendenciáit és jövőképét. Az ünnepi kiadás a korszellemnek megfelelően a fenntarthatóságra és a környezettudatos ingatlanpiacra koncentrál. Bár a pandémia még érezteti hatását, a magyar gazdaság és az ingatlanpiac új utakon indult el.

Szinte a világ valamennyi részén a legfontosabb téma a klímavédelem és a bolygón megőrzése az unokáink számára. A magyar ingatlanszektor szintén egyre nagyobb energiákat mozgósít, hogy a fenntartható megoldások az építőiparban és általában az ingatlanpiacon is egyre nagyobb teret nyerjenek. A zöld minősített kereskedelmi ingatlanfejlesztések, a zöld hitelekből megvalósuló lakásépítkezések, a zöld vállalati kötvényekből származó források, vagy éppen az ESG növekvő szerepe a befektetési piacon mind-mind azt a célt szolgálják, hogy megvalósuljanak a globális klímacélok.

A 2020-as járvány okozta sokkból tavaly már felocsúdott a világ, így valamennyi ingatlanszegmensben fellendülést tapasztalhattunk. Az építőipar egyre jobb számokat produkált, az ingatlanbefektetési piac is növekedést ért el 2021-ben, még ha a korábbi évek számait nem is sikerült egyelőre megközelíteni. Az irodapiaci tranzakciók száma szintén lassú növekedésnek indult, és idén jó eséllyel jelentős ingatlanállomány kerül az irodapiacra.

A kiskereskedelem szintén javuló statisztikákkal rukkolt elő, a bevásárlóközpont-iparág konszolidálta helyzetét: miközben új pláza is nyílt Budapesten, a fővárosban és vidéken több felújításnak és átalakulásnak lehetünk a tanúi. Az e-kereskedelem előretörésével új trendek honosodnak meg az üzletközpontokban, ezzel párhuzamosan a logisztikai parkok és központok még nagyobb szerepet játszanak a kereskedelmiingatlan-piacon.

Természetesen az idei évkönyvben a hagyományainkhoz híven jelentős terjedelemben bemutatjuk Az Év Irodája és a Real Estate Awards indulóit és díjazottjait is, hogy első kézből mutathassuk meg a legújabb irodatrendeket, munkakultúrákat, valamint a hazai ingatlanfejlesztési piac kiemelkedő teljesítményeit.

Az Ingatlan Évkönyv teljese anyaga elérhető itt a Realista hírportálon.

Fotó: pixabay.com