Megkérdeztük a nagy ingatlanfejlesztőket, hogy mire számítanak a magyar piacon! Idén jöhet a fellendülés!

A Realista ingatlanpiaci hírportál szokásához híven az év elején megkérdezte a Magyarországon működő ingatlanfejlesztő vállalatok prominens vezetőit a teljesség igénye nélkül, hogy idén mire számítanak a szektorban. A tavalyi év meglehetősen nehéznek bizonyult, hiszen a gazdasági válság, a magas kamatok, infláció és kivitelezési díjak, a visszafogott kereslet, a költségoptimalizálási törekvések mind-mind negatívan érintették a szektort. Idén talán már a fellendülés időszaka is megkezdődhet, mindenesetre stabilnak bizonyult az ágazat, ahol már nem csak szlogen, hanem kötelező elem az ESG-megfelelés. Tavaly a logisztika és a szállodaipar voltak a fejlesztési piac hajtóerői, miközben az irodapiac egyre jobban alkalmazkodik az elmúlt időszak változó trendjeihez. Lássuk a Wing, a Skanska, a CTP, a Prologis és a DVM group vezetőinek összegzését és várakozásait az idei esztendőre vonatkozóan!

Noah Steinberg, a Wing elnök-vezérigazgatója

2023 a legtöbb szektor, köztük az ingatlanszektor számára is a kihívások éve volt. 2024-ben azonban kedvezőbbek lehetnek a kilátások, amelyet már több szegmensben is érzékelhetünk. Az elmúlt évek nagy nyertese az ipari és logisztikai szektor, amely továbbra is erős növekedést mutat, miközben a turizmus járvány előtti szintre való visszatérése miatt a szállodai terület a fejlesztők figyelmének fókuszában marad. A lakóingatlanok esetében jelentősen befolyásolja a magyar piacot a lakásvásárlók számára elérhető állami pénzügyi támogatási programok alakulása. Az irodapiac esetében állandó a kereslet, azonban a bérlők rugalmasság iránti igénye egyre inkább mérvadó. Az egész ingatlanpiacot vizsgálva az új kihívások és a meghatározó trendek 2024-ben sem maradnak el: többek között az ESG elvárásoknak való megfelelés is utolérte a szektort, amely idén még inkább a fókuszba kerül. A WING-nél igyekszünk elébe menni a trendeknek, így 2023-ban már másodszor adtuk ki az ESG jelentésünket, illetve kezdtük el a hosszú távú ESG stratégiánk kialakítását is.

Nemzetközi színtéren rendkívül fontos mérföldkőhöz értünk tavaly, ugyanis 2023 tavaszán zárult többségi tulajdonszerzésünk folyamata Németország egyik legelismertebb lakó- és kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó ingatlanfejlesztő cégében, a Bauwertben. Ennek köszönhetően, illetve a lengyel ECHO Investmentben már meglévő többségi tulajdonrészével a WING a közép-európai ingatlanpiac egyik vezető ingatlanfejlesztő és -befektető vállalatcsoportjává vált.

A hazai piacon többek között a tavalyi évben folytattuk a Liberty iroda-hotel vegyesfunkciós projektünket, melynek első üteme 2023-ban átadásra került, illetve folytatódtak a Liget Center irodakomplexum fejlesztési munkálatai is. A Liget Center Classic és Auditorium 2024-től az RTL Magyarország számára fő bázisként fog szolgálni és a meglévő irodaházak mellé érkezik egy még bérelhető, közel nulla energiaigényű új építésű boutique-irodaépület, a Liget Center Vitrum. Mindemellett megnyitottuk az első TRIBE hotelt Budapesten, illetve a legújabb ipari fejlesztésünkben, az East Gate PRO második ütemében egy 9.100 négyzetméteres csarnoképület is átadásra került. Az elmúlt év a LIVING márkanév alatt a lakásfejlesztések terén is aktív volt: tavaly átadtuk a Park West második ütemét, illetve folytattuk a harmadik ütem építési munkáit is, miközben a Kassák Terrace és a Le Jardin elérte a szerkezetkész állapotot.

Liberty

Aurelia Luca, a Skanska kereskedelmi fejlesztési üzletágának magyarországi és romániai tevékenységéért felelős ügyvezető alelnöke

2024-ben a kelet-közép-európai, azon belül is a magyar ingatlanpiacon folytatódik a stabilizáció időszaka. Az A-kategóriás irodák iránti kereslet továbbra is jelentős és arra számítunk, hogy ez a trend tartós lesz. A jelenlegi piaci környezetben a bérlők prioritásai folyamatosan alkalmazkodnak az aktuális üzleti helyzetükhöz. Jól látható a kiváló helyszínen található, top minőségű épületek iránti igény, és azok között is kifejezetten azok népszerűek, melyeket az ESG elveknek megfelelően alakítanak ki. Sok költözés van folyamatban, és ennek megfelelően számos megkeresést kapunk.

A jövőorientált, prémium lokáción található épületek fontosságát nem győzzük hangsúlyozni. Az ilyen projektek a bérlőknek láthatóságot biztosítanak, ami alapvető tényező brandjük, reputációjuk erősítése szempontjából. Fontos, hogy a helyszín könnyen elérhető legyen és összekötést biztosítson a főbb közlekedési útvonalakkal, mert az mind a munkáltatók, mind a munkavállalók számára fontos és előnyös.

A fent említetteken túl egyre erősebb trend a bérlők körében, hogy olyan épületeket keresnek, melyek megfelelnek az ESG-kritériumoknak koncepciójukban és a fejlesztésükben egyaránt. Az energiahatékony épületek nem csupán a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem alacsonyabb üzemeltetési költségeket is eredményeznek, ami vonzó a vállalatok számára. Ezenkívül egyre több cég rendelkezik saját ESG célkitűzésekkel és ha egy gondosan, tudatosan kifejlesztett épületbe költöznek, az hozzájárulhat az ingatlanokkal kapcsolatos terveik megvalósításához.

Míg a H2Offices következő fázisaival, valamint új projektünkkel, a belvárosban található, Holddal kapcsolatos munkát folytatjuk, további piaci konszolidációra számítunk. Újabb projektünk Budapest belvárosában, egy tökéletes helyszínen épül, egy boutique jellegű, high-end irodaház lesz. Erős, jövőorientált terveink vannak, melyeket a potenciális bérlők jelentős érdeklődése is alátámaszt.

H2Offices

Dr. Gondi Ferenc, a CTP Hungary ügyvezető igazgatója

Az előző évekhez hasonlóan, 2024-ben is azt várom, hogy nagyon erős marad az ipari logisztikai piac felfutása. A gyártói funkciójú igények tartós bővülése velünk maradt 2023-ból, és emellett az év folyamán a hatékony lokációk iránti logisztikai kereslet erősödni fog. A piaci trendeket tekintve továbbra is fontos lesz az Ázsiából érkező bérlők növekvő területszükségletének megfelelő kiszolgálása. A Budapest környéki piac erős pozíciói mellett ebben az évben már vidékre irányuló jelentős volumenű kereséseket is prognosztizálunk, ráadásul már nem csak a Debrecen-Nyíregyháza tengelyen.

 A folyamatosan változó piacon az állandó megújulás lehetősége, készsége és képessége egyre jelentősebb szemponttá válik. A hatékonyság és a lokáció mellett a bővülési lehetőség továbbra is fontos opció. Az ipari parkok és az új épületek több funkciót szem előtt tartó tervezése és kivitelezése meghatározó számunkra, és a tovább erősödő versenyben a régebbi épületek az új ingatlanokkal azonos szintre való megújítása plusz igényeket nyithat meg. Összességében a rugalmas üzleti gondolkodásmódot, az üzemeltetési költségek csökkentését és a fenntarthatósági megoldások bővítését tartom a siker kulcsának.

CTPark Biatorbágy

Hunyadi Zsuzsanna, a Prologis Magyarország bérbeadásért és ügyfélelégedettségért felelős igazgatója

Az ipari ingatlanok piacára is hatással volt a fogyasztásban tapasztalt általános visszaesés, aminek köszönhetően a magyar logisztikai szektorban is jelentkezett némi kínálattöbblet a tavalyi év végére. Emiatt 2024-ben némi bérletidíj korrekció várható, illetve az igényre szabható épületek fejlesztésén lesz nagyobb fókusz. Az elmúlt években – felbuzdulva a 2020 után tapasztalt növekvő keresleti volumenen – a spekulatív fejlesztések száma megugrott, és mára jól látszik, hogy túl is nőtt a magyar piac felvevőképességén. Emiatt 2024-ben új spekulatív fejlesztés nem várható, de a már folyamatban lévők közül idén több is befejeződik.

Az ipari ingatlanok piacán jóval fenntarthatóbb gondolkodásra van szükség – mi a Prologisnál ebben is igyekszünk a piac előtt járni, és példát mutatni. Éppen ezért elkezdtük a már meglévő épületeinket felkészíteni a jövőre. A jó lokáció egyre fontosabb a bérlők számára, így a korábbiaknál még körültekintőbb stratégiára van szükség, hogy a meglévő épületek képesek legyenek kiszolgálni a jövőbeli ügyféligényeket is.

2024 második felében az általános fogyasztói kedv felfelé ívelését várjuk, és úgy véljük, a cégek is leveszik a lábukat a fékről, és sokkal bátrabban határozzák meg a növekedési stratégiájukat a tavalyi évhez képest. Ennek kiszolgálásra komplex műszaki és üzemeltetési stratégiára lesz szükség, ami elsősorban azoknak a szereplőknek fog kedvezni, akik erre – a Prologishoz hasonlóan – már évekkel ezelőtt elkezdtek felkészülni. A nagyobb nemzetközi cégek esetében az ESG fontossága tovább növekszik, míg a kisebb bérlők esetében az ESG fejlesztéseknek köszönhető költségmegtakarítás az egyre vonzóbb.

Prologis Park Budapest-Harbor

Massányi Tibor, a DVM group ügyvezető partnere

Nehéz, zavaros, visszafogott és átalakulásokkal teli éven vagyunk túl. Az építőipari cégvezetőket jelentős manőverezésekre kényszerítette az üzleti környezet, számos B-C-D terv született a helyes cégműködtetésre, humán erőforrás megtartásra, új munkaszerzésekre. Felértékelődtek a régi és új partnerkapcsolatok, amely egyben a túlélés egyik záloga is lett a területünkön.

Az idei év első fele továbbra is a fokozott problémamegoldás és az erős változások időszaka lesz, tovább tanítva az építőipari szereplőket a felelősségvállalásra, a nehéz döntések meghozására. A fejlődés és a tanulás már tavaly is elengedhetetlennek bizonyult, ez idén sem lesz máshogy, hiszen még jó pár hónapig a határainkat feszegetjük. Az év második felében már számítunk némi ingatlanpiaci fellendülésre, javuló építőipari teljesítményre. A javulást egyértelműen az infláció csökkenése és a hitelkamatok rendeződése hozza el, bízunk az alapanyagárak mérséklődésében, és a jó gazdasági döntésekben az iparágunk védelme és újra fellendítése, élénkítése érdekében. Az ipari- és logisztikai generálkivitelezési terület továbbra is jól alakul – sőt fokozódik az intenzitása-, ezért is kezdtünk el jelentős erőforrásokat ezirányba fordítani.

Jó lehetőségeket várunk még a hotelszektor felől is, már most látszik, hogy újra „mozgolódás” van ezen a területen. Biztonságot és stabilitást ad működésünknek, hogy lakossági- és ipari területeken több saját fejlesztéssel is piacra lépünk. Úgy gondolom, megdolgoztunk a szerencsénkért a DVM group-nál az összes munkatársunkkal és partnerünkkel együtt, mert a W Budapest Hotel nyári átadását követően rengeteg elismerést kaptunk, az ott bemutatott minőség, szervezettség, pontosság egy magasabb szintre emelte a cégünket. Örömteli, hogy ezt a sikert folytatva olyan nagy projektben is részt vehetünk tervezési és kivitelezési oldalon, mint a Klotild-palota luxushotellé alakítása. Az irodapiacon továbbra is fantasztikus ügyfelekkel dolgozhatunk együtt – magas minőségben ugyanakkor racionális költségkereten belül -, például Az Év Irodája versenyre is nevezett munkáink közül a KOSTAL Global Business Services Center, amely a nemzetközi anyavállalat előtt is iránymutató dizájnnal és műszaki megoldásokkal bír, és Lengyelországban már az általunk tervezett irodát valósítják meg.

KOSTAL – DVM group

Borítókép: W Budapest Hotel – DVM group