A mesterséges intelligencia átveszi az uralmat az ingatlanpiacon is?

Az adatgyűjtés vagy egyszerűen fogalmazva a statisztika már régóta velünk élő tudomány, az eredményeket számos témában és alkalommal lehet hasznosítani. Azonban az elmúlt évtizedek, évek hihetetlen tempójú fejlődési periódusában olyan fogalmak jelentek meg, mint a felhőalapú számítástechnika vagy az IoT-rendszerek, amelyek az adatelemzéseket más dimenzióba helyezik, hiszen lehetővé teszik a szakemberek számára, hogy a döntésmechanizmusokban szintet ugorjanak.

Az elemzések, minták egyre összetettebb adatkészletekben egyesülnek, sőt, a kereskedelmi ingatlanokkal foglalkozó cégek egyre több piaci adathoz férhetnek hozzá, és kihasználhatják a technológiákat az eszközök hatékonyságának növelése és a kockázatok csökkentése érdekében. Ezek pedig végső soron a befektetések és a portfóliók teljesítményének optimalizálására is lehetőséget biztosítanak.

Többek között a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia lehetőséget teremt arra, hogy a kereskedelmi ingatlanoknál a befektetési társaságok, alapkezelők szimulációkat végezzenek, vagyis fontos szempontok alapján elemezzenek egyes ingatlanokat, hogy melyek lehetnek az elkövetkezendő évek legjobb befektetései. Információkat gyűjthetnek a piaci helyzet, az üzemeltetés, a bérlői érdeklődés és az előttünk álló társadalmi-gazdasági élet kihívásait figyelembe véve, ezek alapján pedig döntéseket készíthetnek elő.

Még minden képlékeny

Persze a digitalizált ingatlanpiac előtt még nagy út áll, így még nem ez a szektor a mesterséges intelligencia fő területe, de itt is hatalmas változások várhatók. Számos érdekes felvetést és problémát azonosíthatunk a témában. Például a szakmai vállalatok a technológiák és a pénzügyi elvárások alapján már elemzési modelleket alkothatnak, de a legnagyobb kihívás még mindig az emberi természet, amely felülírhat minden mesterséges számítást.

Ahogy az adattudomány világa folyamatosan erősödik és fejlődik, úgy nagy változtatásokra van szükség a felhasznált adatbeviteli módszerekben, illetve az elemzések korszerűsítésében is. Egyre több platformot kell telepíteni, azokhoz a munkatársakat betanítani, vagyis a készségeiket fejleszteni. Ráadásul sok esetben nem is igazán tiszta, hogy mely adatok elemzéséhez mely platformok a leghatékonyabbak.

De az adatok integrálása a trendek alaposabb feltérképezésére mindenképp előny egy-egy tanácsadó társaság számára, hiszen az ügyfeleiket még mélyrehatóbb és sokrétűbb statisztikákkal nyűgözhetik le, így előnyre tehetnek szert a versenytársaikkal szemben. Mindenesetre a prediktív elemző iparág valódi fejlődése nagy jelentőségű lehet az ingatlanpiacon is.

Összeboronálni a mesterséges intelligenciát az emberrel

Azonban nehézségek is adódnak az adatdivíziók létrehozása kapcsán az ingatlanszektor vállalatai számára. Egyrészt jelentős kiadás informatikai rendszereket telepíteni, másrészt a szakemberek elcsábítása sem könnyű dolog, hiszen az igazán nagymenőket a globális tech multik viszik el, azokkal meg nehéz versenyezni.

Mindenesetre a proptech szektorba áramló kockázati tőke mennyisége egyre jobban fejleszti az adatplatformokat és adaptálja az eszközöket a kereskedelmi ingatlanpiac számára is. Az adattudomány hatékony eszköz lehet, de csak akkor segítenek, ha megfelelően telepítik őket. Vagyis mesterséges intelligencia ide vagy oda, az adott cégnél akár évtizedek óta dolgozó ingatlanpiaci szakemberekhez kell idomítani az eszközöket, vagyis nem az embereket kell leváltani, hanem összeboronálni a két felet.

Végső soron az ingatlanpiacon határozott döntések születnek, megveszem vagy sem az adott ingatlant, miközben számos változót kell figyelembe venni. A gépek nem hozzák meg ezeket a bináris döntéseket az emberek helyett, maximum az emberi intelligenciát segítik jobb eszközökkel a jobb döntések meghozatalára. Jelenleg az ingatlanpiac a romantikus adatforradalmak idejét éli, amely később majd hőskorszakként vonulhat be a történelembe.

Fotó: Getty Images, pixabay.com